Къща ММ - удобство и енергийна ефективност в Палма

Къща ММ в Генова получи наградата на World Arch Festival за най-добър проект по критериите за енергийна ефективност и максимално удобство за живущите; ноември 2016 г.
14.02.2017
арх. Анета Трифонова
2218
къща, архитектура, енергоефективност, ohlab, къща с награда
Източник: http://noticias.arq.com.mx

Архитектура: OHLAB, Палма (Мадрид, Ню Йорк)
Проектанти: Палома Ернайс, Хайме Оливер, 
Местоположение: Генова, Палма, Испания
Парцел:1620 кв. м
ЗП: 130 кв.м
РЗП: 196.0 кв. м
Източник:http://noticias.arq.com.mx/


Един от авторите на Къща ММ - Хайме Оливер споделя, че наградата е „неочаквана за него, тъй като е присъдена за много скромен проект, но уважава признанието на колегите професионалисти“. Освен това, той подчертава, че без добър клиент няма проект. ММ са инициалите на собствениците на имота, които дават името на проекта и са подтикнали архитектите да създадат практичното и устойчиво решение.


Къщата ММ се намира в селището Генова - на пет км западно от град Палма, което е част от застроената вилна зона в подножието на планината. Мястото привлича посетители със спокойната си атмосфера, етно ресторанти и религиозни празници. Поради благоприятното разположение на склона, тук е прохладно през лятото, но влажно през зимата. Къщата е обърната на Изток, Югоизток. Състои се от четири застъпващи се обема с чудесни гледки към морето и замъка Белвер. Те са подобни по форма, но различни по размер и функции: кухня, дневна-трапезария, спалня и стаи за гости.Изглед от изток. Източник: http://noticias.arq.com.mx/


Обемното изграждане е съобразено с първоначалната идея за удобство и устойчивост с РЗП 196 кв.м.
Ориентацията на изток-югоизток осигурява най-благоприятното ослънчаване. На запад обемите са плътни и защитени от ветровете. Изцяло остъклените помещения към морето са под различно дълбоки стрехи, предпазващи от лятото слънце: лоджията пред дневната е на ниво терен; пред кухнята има висок цветарник.


Изглед от запад към входа. Източник:http://noticias.arq.com.mx/


Композицията е съставена от ортогонални кутии, разположени под различен ъгъл една спрямо друга за да намерят най-добрите гледки и ориентация. Тук чистият квадрат е своеобразен акце.Те осветяват различни моменти - работен кът, баня, коридор. Квадратната стена, с вградена в нея еднораменна стълба, отделя входа и оформя дневната. Наклонените покриви внасят допълнително динамика в силуета. Въздействието е особено силно в двуетажната дневна. Покривната тераса с трапецовидна основа попада под триъгълния прорез в наклонения покрив. Геометрията му е специално търсена, за да пропуска ниските зимни лъчи във вътрешността, както и да разкрива артистичен отрязък от гледката. Получава се закътана, но и открита тераса - интересна като замисъл и резултат.


    
Изглед покрай спалните.                                                                                                Стълби към входа покрай западната фасада. Източник: http://noticias.arq.com.mx/


Технически системи, инсталации. Къщата е проектирана в съответствие със стандартите за Пасивна къща след строго топлинно проучване. Осигурена е макс. топлина през зимата и мин. през лятото. Сградата е бяла, изолирана с еквивалент на 15 см зид, без топлинни мостове. Инфилтрацията през фасадата е минимална. Топлообменникът гарантира обновяването на въздуха без загуба на енергия, като използва  топлината на парата под душа и отделената при готвене. …Обемното решение благоприятства отоплението и охлаждането. Големите отвори отпред, заедно с по-малките на отсрещната фасада, позволяват кръстосана вентилация и се възползват от характерния бриз Изток-Запад. Проектът решава климатичните проблеми без специално охлаждане. Изчисленото отопление е само 11 kWh / m2a, което е осем пъти по-малко, сравнено с  типичното за региона. Подгряването на топла вода се осъществява почти изцяло от монтираната соларна инсталация.


Водоснабдяването разчита на дъждовните води, събирани чрез скрит улук по долния контур на покривите. Те се отвеждат в два резервоара (40 и 8 куб. м) между пода и терена под спалните. Големият е предназначен за напояване и домакински нужди, а малкият поема „чистата вода" за консумация.


   
Поглед от галерията към терасата. Източник:http://noticias.arq.com.mx/


Подови покрития, фасади. Единното керамично покритие, по пода и стените в сан. помещения и терасата, е осъществено чрез плочи в два цвята и три размера (квадратни и правоъгълни с ширина 1/3 и 2/3); Те са подредени като камуфлажно покритие с преобладаващ цвят – светъл на долното ниво или мек зелен нюанс горе. Получава се просторен килим от едри листа. Обзавеждането залага на светли дървени плоскости за обшивка, врати и плотове. Широките кинематографични стъпала към входа са изляти от бетон, рамкиран с каменни цветарници и ивици от чакъл покрай къщата.


Дневна- трапезария с двойна височина. Източник:http://noticias.arq.com.mx/


През първата зима, без да  е включено отоплението, мониторът отчита вътрешна температура между 21º - 24ºC при външна 5°- 15°C. Постигната е нулева консумация за отопление (100% пасивна) и нулев разход на вода (100% дъждовна вода). Следователно, задачите на проекта като: удобство, простор, оригиналност, устойчивост - са постигнати. Идеята е изведена чисто, затова журито е намерило достатъчно основания да я отличи като най-добър проект.


 


 

Автор: арх. Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари