Къща край София

Пластична Т-образна композиция от прости геометрични форми създава един архитектурен образ, издържан в духа и принципите на модерната архитектура.
11.03.2020
Студио 17.5
1387
къща, проекти къщи, архитектурен проект къща
Източник: Студио 17.5 www.studio17.info

Къща край София
Проектант: СТУДИО 17,5-М
Автор: арх. Пламен Михайлов


Конструкции: инж. Иван Хоров, БЕТА КОНСУЛТ
РЗП – 1 300 кв.м. 
Проект 2014 г.

Жилищната структура е разположена в подножието на южните склонове на Витоша, в с. Кладница край София. Имотът, предназначен за застрояване е ъглов, с неправилна форма и равномерен наклон от 6-7% в посока изток. Сградата е ситуирана в северния край на имота. Пред входа е предвидено представително приемно пространство с кръгово автомобилно движение. Вторият етаж излиза конзолно напред, като оформя покритие пред главния вход. 


Източник: www.studio17.info

Паркирането на автомобили е на по-ниско ниво. Плавна рампа отвежда към полуподземен етаж, където са разположени гаражи за 7 автомобила. Сградата е ситуирана така, че да загърби максимално техническите и обслужващи помещения и да се отвори към градината и красивата гледка към планината.

Предвижда се оформяне на изкуствени възвишения в югозападната част на двора със средствата на вертикалната планировка. В гънките на тези възвишения се ситуира лятна кухня с барбекю. Изкуствен поток създава живописен акцент в ландшафтното устройство. Ще бъде проектирано специално озеленяване и градинско осветление.


Източник: www.studio17.info

Основните жилищни помещения са разположени на кота 0.00м. Широко преддверие отвежда в приемен вестибюл, откъдето се разкриват голяма дневна и трапезария. В това пространство са основните вертикални комуникации – стълбище и асансьор.

Дневната и трапезарията са ориентирани на юг и изток. Широки витрини разкриват гледка към външна тераса и открит плувен басейн с размери 5/13.60м. В дневната са обособени кът за сядане, кът камина и библиотека. Пред трапезарията е проектирана покрита тераса. 


Източник: www.studio17.info

В североизточния ъгъл на дневната се предвижда вита стълба, която осъществява връзка между дневната, спалния тракт и покрития плувен басейн с фитнес и рекреация на кота – 3.675м.

От входното предверие се предвижда директна връзка към гардеробно помещение, кухня и санитарен възел. Не север остава второстепенен вход към стая за гости със собствена баня и връзка с жилище за обслужващ персонал и помещение за охраната, всяко от които със самостоятелен санитарен възел.


Източник: www.studio17.info

На втория етаж е разположен спалният тракт. Той включва обширна спалня с баня, тоалетна и дрешници и две стаи, всяка от които със самостоятелна баня и дрешник. Голямата спалня разполага с покрита тераса на изток. Цялата южна фасада на спалните е остъклена. Пред витрината има конзолно издадена зона в която се движат автоматично управлявани дървени пана /щори/, които осигуряват допълнителен комфорт на обитателите.


Източник: www.studio17.info

Етажът на кота -2.975 м е полувкопан, поради наклона на терена. От север е подходът за автомобили. Обширна площадка за маневри и открито паркиране осигурява достъп до гаражи за 7 коли и входа към техническия сутерен. 

Основен функционален елемент на този етаж представлява покритият плувен басейн с размери 12/3м и спортно-рехабилитационните зони, включващи фитнес, джакузи, сауна и парна баня, с тоалетна и душ. Басейнът е с витрини на изток и юг и допълнително осветен с горно остъкляване.


Източник: www.studio17.info

Пластична Т-образна композиция от прости геометрични форми създава един архитектурен образ, издържан в духа и принципите на модерната архитектура. Правоъгълните призми на основните обеми се пресичат на различни нива, така че оформят разнообразни външни и вътрешни пространства, които следват денивелацията на терена и разкриват различни перспективи. 

Важен похват при моделирането на фасадите е продължаване на обемите извън границата на затворените помещения. Това заличава прехода между интериор и екстериор и обогатява пространственото въздействие. Големите витрини и дървени щори засилват и динамизират визуалния ефект.

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" в категория: "Еднофамилни жилищни сгради".

 

Автор: Студио 17.5
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари