Къща, изпреварила времето

В този брой ви представяме една емблематична къща, която е изпреварила времето си, къща, вдъхновението за която датира далеч преди полагането на основите и.
14.11.2017
Весела Маркова
197
къща, интериор, архитектура, градска къща, saota
Разположена е в подножието на планината "Table Mountain"
Източник: www.saota.com; Photo: Adam Letch&Stefan Antoni

Местоположение: Кейптаун, ЮАР
Архитектура и интериор: Gilbert Colyn & SAOTA
Архитекти проект: Stefan Antoni & Leah Johnson
Интериорен дизайн: ARRCC & собственик
Ландшафтен дизайн: Nicholas Whitehoru
Фотограф: Adam Letch & Stefan Antoni


Почти не е за вярване, но тази къща е на достолепната възраст от 48 години. Логичният въпрос е как преди почти половин век човешки ум създава форми и силует, които и до днес да изглеждат не само абсолютно адекватни, а самата къща да продължава да бъде класифицирана като ултра-модерна.

Представяме ви една емблематична къща, която е изпреварила времето си, къща, вдъхновението за която датира далеч преди полагането на основите и.

Разположена е сред зеленината на предградието "Higgovale" на Кейптаун в подножието на планината "Table Mountain". Целият амфитеатрално разгърнат склон традиционно се е развил като една истинска "Мека" за заможната прослойка на южноафриканския град. Тук могат да бъдат видяни невероятни по своя облик и мащабност имения. Сред всички тях няма как да не изпъкне "House Invermark". Къщата е носител на медал за изключителни архитектурни достойнства, връчен веднага след построяването й през далечната 1969 г. Наскоро тя беше удостоена и с друго престижно отличие за забележителен принос към архитектурата от Института по Архитектура на Кейптаун.


Метаморфоза претърпява и лицевата фасада и подхода откъм улицата.    Източник: www.saota.com; Photo: Adam Letch & Stefan Antoni

Интригуващата къща има и своята интригуваща история, в която основната хронологична жилка обвързва архитекти от различни поколения. Проектирана е от южноафриканският архитект Жилберт Колин като негов дом. Вдъхновението му обаче е почерпено от други две къщи, превърнали се в архитектурни икони на 20 ти век - "Стъклената къща" на Филип Джонсън от 1949 г. и "Къщата на Франсуърт" на Лудвиг Мис ван дер Рое от 1951 г. Стъпвайки върху основата на тези два колоса на модернистичната архитектура, къщата сякаш е обречена да се наслади и на тяхната заслужена и непреходна слава. Съдбата и обаче преминава през възход и падение, но в крайна сметка  определящо се оказва още едно щастливо обстоятелство - през 2013 г. новият ѝ собственик отново да бъде отдаден архитект  - Стефан Антони, директорът на SAOTA.


Басейнът е с прекрасна гледка към океана.    Източник: www.saota.com; Photo: Adam Letch & Stefan Antoni

Изпаднала в нелицеприятно състояние и силно занемарена през годините, наред с множество недотам уместни изменения и добавки, драстично разминаващи се с архитектурната ѝ същност, къщата е на ръба да изгуби завинаги достолепния си облик. От жалкото и състояние и буквално от физически разпад я спасява Антони. Без неговата намеса тя вероятно би влязла в графата на примерите за безславно изгубени поради нестопанственост архитектурни паметници.

Но екипът на SAOTA възвръща оригиналния бляскав образ на сградата посредствм внимателно планирани поправки и нововъведения. Цялостната композиция е преразгледана и вкарана в призмата на съвременното модернистично звучене, функциите и също биват трансформирани в унисон със стандартите на обитаване, познати в днешно време. Осъвременяването на интериора се базира най-вече на отстраняване на някой разграничаващи отделните пространства стени и прегради за постигане на окрупняване и олекотяване на вътрешните обеми. Подобренията засягат всички помещения - дневна зона, кухя, спални и бани - с оглед привеждането им към съвременните стандарти за удобство и естетика.


Свободата на движение е подчертана от обширното остъкляване.    Източник: www.saota.com; Photo: Adam Letch & Stefan Antoni

Екстериорният облик също претърпява трансформация. Ефектната и премерена намеса по елегантен начин засяга и пространствената конфигурация, свързано, най-вече с преместване местоположението на плувния басейн от засенчената от планинския склон страна към обляната от щедро слънце част на къщата откъм улицата с прекрасна гледка към океана. Новата конструкция е издигната високо над нивото на улицата, създавайки усещането за "инфинити басейн", което осигурява необходимата дискретност за обитателите.

Така в двора зад къщата се освобождава обширна затревена площ с декоративна водна инсталация в ивична форма и обрисуващи периферията храстови масиви от черен бъз. Тази оставаща скрита от окото зона за отдих е изцяло преустроена. Усещането за духа на модернизма, вдъхновявал творците от средата на изминалия век, тук е запазено по особено ненатрапчив начин. Белезите от отминалите години не са заличени, напротив, те биват напълно интегрирани в новата концепция.

Грандиозна метаморфоза претърпява и лицевата фасада и подхода откъм улицата чрез балансирано терасиране и декоративни стени от шлайфан бетон и естествен камък, ефектно допълнени с пълзяща растителност.


Осъвременяването на интериора се базира на отстраняване на стени и прегради.    Източник: www.saota.com; Photo: Adam Letch & Stefan Antoni

Интериорното оформление носи забележителен почерк. Нетрадиционните идеи тук са буквално преливащи една в друга. Освободената творческа мисъл въвежда смели акценти, без да демонстрира лукс и разточителство. Свободата на движение е подчертана от обширното остъкляване, нивото, изначално изравнено с прилежащия терен, е богатство, което е използвано на максимална степен, за да повиши качеството на обитание, създавайки усещането за простор, далеч надвишаващ размерите на постройката.

 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари