Къща извън системата

Целта на проекта е пълното реновиране и трансформация на стара изоставена конюшня и превръщането й в семейна къща, но по начин, който да е напълно съвместим с околния пейзаж.
14.04.2014
арх. Евелина Цветкова
852
архитектура, къща, нискоенергийна къща, енергоефективност, сграда
Пълно реновиране и трансформация на стара изоставена конюшня
Източник: АBATON Architecture and Belen Imaz

Архитектура: АBATON ArchitectsКонструкции: АBATON Architects
Интериорен дизайн/мебели: АBATON and BATAVIA
Фотография: АBATON Architecture and Belen Imaz

Местоположение: Екстрамадура, Испания 
Дата на построяване: 2010
Застроена площ: 322 кв. м
Площ на имота: 50 дка

Използвани материали:


  • рециклиран камък, 
  • бетон, 
  • подове от варовиков камък, 
  • стомана, 
  • дъб

Целта на проекта е пълното реновиране и трансформация на стара изоставена конюшня и превръщането й в семейна къща, но по начин, който да е напълно съвместим с околния пейзаж и с чувство на уважение към природата. В крайна сметка архитектите от ABATON решават да започнат от нулата, тъй като съществуващата постройка е в прекалено лошо състояние. 

Разположението на сградата високо на хълм и далеч от градската водоснабдителна и електрическа мрежа налага подробно изследване на опциите за прилагането на фотоволтаични и хидро-енергийни решения, които ABATON ползват във всичките си проекти. Също така анализът трябва да гарантира, че енергийният разход на къщата няма да е твърде голям и системите ще могат да се справят. Електричеството през лятото се гарантира от соларните панели, които зареждат батерии и складират енергията. Южната ориентация спомага основен източник на топлина през зимата да е слънцето. Голямата стреха не позволява прегряване през лятото и осигурява хладнина за помещенията. Големи дървени кепенци се плъзгат като втора кожа и затварят прозорците през нощта, запазвайки количеството слънчева топлина, събирана през деня. 

 Въпреки че къщата е разположена далеч от градското водоснабдяване, за нейн късмет тя се намира под два потока. Водата тече целогодишно и може да бъде ползвана за питейни и битови нужди. Басейнът служи и като резервоар при нужда от поливане. Освен това, естествените водни източници осигуряват електричеството за зимата чрез две турбини. 

По отношение на интериора природата присъства във всеки кът: бани с гледки към вътрешния двор и каменния фонтан, спални с панорамни прозорци, обхващащи изцяло околния пейзаж, мебели, материи и осветление в хармония със света отвън. Накратко - циментът и стоманените колони и греди съществуват напълно съвместимо с добре износения  местен камък и старото дърво, покрито със следи от слънце и бури.

Освен запазеното разположение на сградата, използваните материали са същите, каквито са и при оригиналната постройка - за направата на фасадите са използвани местни камъни и цимент. В интериора носещите стени са изместени от леки колони, някогашните сеновали на горно ниво са пригодени за спални, а огромното централно пространство има различни функции. 

В желанието си да запазят максимално усещането за близост и връзка с контекста на средата и историята на някогашната конюшня, ABATON създават дом, който не само осигурява комфорта и всичко необходимо за ежедневието, но и успява да придаде особен естествен уют, резултат от внимателния подбор на материали, използване на качествата на местността и внимателно отношение към природата.

+20
Автор: арх. Евелина Цветкова
Закони Нормативна база Коментари