Къща за почивка в Бойково

Възложителите на проекта са голямо и сплотено семейство, обхващащо няколко поколения.
08.07.2010
арх. Климент Иванов
1484
финансиране, структура, памет, арх. Климент Иванов

Възложителите на проекта са голямо и сплотено семейство, обхващащо няколко поколения.  Някои от тях живеят в чужбина и желанието им бе да имат къща за почивка и събирания на тихо и спокойно място, отдалечено от града. Такова е село Бойково, разположено на 30 км от град Пловдив в Родопите, в район със смесени гори и здравословен климат. Виждането им бе за традиционна българска къща с възрожденска архитектура, която обаче да предлага всички удобства на съвременния живот.
 


  

Парцелът е разположен на стръмен терен, падащ към североизток. Улицата и подходът са от горната страна. Сградата е изтеглена в западната част на парцела, което ѝ осигурява изложение на североизток и югоизток и просторен двор със същата ориентация. Сградата е двуетажна, легнала по терена. Подходът е откъм улицата от горната страна на парцела. До входа към улицата е разположен двоен гараж с топла връзка към сградата.
Между гаража и оградата са предвидени открити места за паркиране за гости. Влизането е на горно ниво. По стълбище се достига долното ниво, на коета са разположени обширно пространство за дневно обитаване, включващо кухня, трапезария и кът с камина. Към него е развита просторна полупокрита тераса с външна камина (барбекю). Освен това има голяма библиотека, домакинско помещение, тоалетна и зимник. На същото ниво е предвидено складово помещение с отделен достъп от двора. На горното ниво са разположени симетрично четири спални. Две от тях са със самостоятелни бани и дрешници, а останалите две имат обща баня и лоджия. Всяка от спалните е със собствена камина. Влиза се в голямо преддверие, до което е долепена стая за молитва (параклис). Всяко жилищно помещение има самостоятелен комин.
Предвижда се къщата да се изпълни с традиционни материали, характерни за строителните традиции в района: суха зидария с цепен камък, привързана с видими сантрачи; мазилка; червени керамични турски керемиди; видими дървени конструкции. Терасите и стълбищата ще се застелят с цепени каменни плочи. Таваните в дневната и преддверието ще са с декоративна дъсчена обшивка.


  

Сградата е със стоманобетонна носеща конструкция. Покривът е с дървена конструкция. Предвидена е сериозна топлоизолация с оглед на планинския климат - 5 см по стените, 10 см по еркерите и 15 см по тавана.  

Закони Нормативна база Коментари