Къща в средиземноморски стил

Пред вас е осъществената мечта за собствен дом на художника Сашо Костов и неговото семейство.
08.07.2010
Даниела Житарска
13
къща, архитектура, интериор
Къща в средиземноморски стил
Източник: Още за къщата

Пред вас е осъществената мечта за собствен дом на художника Сашо Костов и неговото семейство. През 90-те години те напускат големия град и купуват незастроено място в полите на Витоша. Желанието им е да са сред природата и да създадат сами свой  дом, в който да живеят спокойно и релаксиращо.

Архитектурното решение на къщата не може да бъде причислен към определен стил. Своеобразната компилация от средиземноморски типове къщи, съобразени с каменистия и стръмен участък, от една страна, и необходимите изисквания на фамилията за функционалност, от друга, и не на последно място стил, пречупен през артистичния поглед на художника. Архитектурният проект е на арх. Стефка Живина, но е по идеи на собствениците. Дворът, барбекюто и интериорните решения са изцяло тяхно дело.
Дворът е просторен и терасиран. Денивелацията на терена налага дворното пространство да бъде укрепено с подпорни стени и този процес отнема около две години. Залесяват го преди да започнат строежа, което е в противовес с общоприетите правила. Затова дворът сега е с богата едроразмерна растителност и не се различава от околната планинска природа.

”Докато строяхме къщата, съм пазил всяко листче и храстче, за да се съхрани от грубите строителни дейности. Така отгледахме и създадохме прекрасна градина” - разказва Сашо Костов. Собствениците целенасочено са съхранявяли целостта на кръглите речни камъни, вадени от Витошките морени. Те са били използвани в зидовете, без да бъдат натрошени, както обикновенно се практикува, с цел да се съхрани естествения им чар. Камъните маркират и оформят общите части и растителните оазиси, засадени с различни видове храсти, аризонски кипариси, живи плетове, увивни растения, юки и др. Къщата е така разположена в парцела, че да остава съвсем малка площ за лицева градина и максимално пространство за вътрешния двор, скрит от погледа на външния свят.

Самата къща е построена за няколко месеца и все още се дооформя. Тя е от мезонетен тип с каскадна конструкция, решение, продиктувано от денивелацията на терена. Площта й е 260 кв.м. Парапетите около външните стълби са от ковано желязо, изпълнение на фирма ”Чакрини”. Стълбището обикаля постройката от входа към второто ниво, през верандата и слизат в задния двор. По този начин всеки етаж кореспондира със свое собствено дворно пространство. Собствениците целенасочено не са желали балкони, за да поставят на прозорците сенници, които да са акцентите в екстериорен аспект и да допълват средиземноморския вид на къщата. Постройката е изцяло ориентирана югоизточно, като всички южни прозорци са защитени със сенници.

При строежа на къщата са използвани съвременни технологии и сухи процеси, спестяващи време. Използвани са гипсокартон, хидро- и топлоизолации. Отоплението е решено с няколко алтернативи, локално и свързано с камината.

След подбирането на цветната хармония при мазилките, която несъмнено носи топло усещане и тънък усет за цвят, настъпва моментът на обзавеждането, което е все още в процес на развитие. Мебелировката съчетава стари мебели и антични скринове и ракли, спомен от предишните жилища на собствениците, заедно със съвременни дизайнерски решения. Философията на семейството е, че едно жилище трябва да се ”пообитава”, за да се намери най-подходящото и функционално решение за обзавеждането.

Просторен вестибюл с голямо вито стълбище свързва двата етажа. Парапетите са изработени от полиран алуминий, а облицовката на целите стъпала е от мраморизиран варовик, изпълнена от фирма Pero&Stones. Прави впечатление наситеният жълт цвят, който подсилва светлината, струяща от рисуваните стъкла на прозорците. Едно оригинално решение, внасящо гореща струя живот в донякъде студените коридорни пространства.
Осветителните тела в цялата къща са изработени от фирма ”Евростил” по идея на собствениците.

На първия етаж са разположени кухненски бокс, изпълнен от ”Синтезис дизайн”, трапезарно просторно помещение с дневна част, в която е разположена камината, родителската спалня, баня, килери и складови помещения. На втория етаж са детските спални и личните им бани.

Един от най-забележителните елементи в дома е камината. Тя е изцяло по идея на собственика. Едно артистично решение, което само по себе си е произведение на изкуството. Декоративният външен вид се ражда случайно, след неуспешно зареждане на камината с дървени въглища, вследствие на което първоначалният й бял цвят е сериозно опушен. Тази сива повърхност провокира артистичния ум да създаде декоративно пано - своеобразно произведение на изкуството. ”След създаването на тази уникална камина много познати ми поръчаха да  им направя подобни, което ми отвори нови територии за творческа изява”- разказва Сашо Костов.

Мозайката на входа на верандата е другият артистичен детайл в дома на семейството. Собственикът я изработваж от парчета плочки, гранитогрес и естествен камък.
На приземния етаж има помещение, проектирано за винарна, но към настоящия момент тук е ателието на  художника. Това е временно решение докато, се дострои същинското ателие, което е със северно изложение и е над централния вход над гаражната част.
Едно от приятните места за отмора, но и за забавления с приятели е лятното барбекю. Големи камъни са основните носещи конструкции на лятната маса. А груби масивни талпи, с максимално съхранена естествена жила на дървото, изграждат самия плот. Пейката е аналогично решена, а таванът е оформен в духа на старите къщи - с видими груби, масивни носещи греди. Мястото за разхлада в летните горещини е басейнът, разположен срещу  барбекюто.

Все още къщата се дооформя и търпи развитие и това може би допринася за топлата атмосфера и артистичен дух, който я обитава.
Къща, която едно семейство е създало със собствените си ръце, осъществявайки своето лично виждане за идиличен дом. 
Едно творческо решение за собствения дом, може би до голяма степен олицетворяващо душата на художника.

Автор: Даниела Житарска
Закони Нормативна база Коментари