Къща в покрайнините на Краков

Еднофамилната къща, наречена JARE, се намира в покрайнините на Краков, Полша.
15.04.2015
арх. Евелина Цветкова
659
къща, проект, еднофамилна къща, архитектура, постройка
Източник: www.architektlemanski.pl; Photo:Tomasz Zakrzewski

Полското архитектурно студио LEMANSKI  отваря своите врати и поема по пътя на проектирането през 2000-та година. Екипът се състои от шестима архитекти, чиято мотивация за работа е постигането на качествена архитектура, в комбинация с добри и икономически изгодни решения. Занимават се с всичко – от предварителни анализи при покупка на даден имот, през активно участие в инвестиционното проектиране до самото въвеждане в експлоатация. В портфолиото им пристътстват обекти от различен характер – както индустриални, така и жилищни, и реконструкции.www.architektlemanski.pl; Photo:Tomasz Zakrzewski

Еднофамилната къща, наречена JARE, се намира в покрайнините на Краков, Полша. Подходът към проекта цели максималното доброто вписване на постройката в гористата местност и съчетаването ѝ с традиционния архитектурен пейзаж наоколо.


www.architektlemanski.pl; Photo:Tomasz Zakrzewski


Основната концепция е създаването на добре осветен и просторен дом. Идеята е постигната чрез ротация на покрива на 20 градуса спрямо надлъжната ос и на разпределението във форма на кръст. По този начин сервизните помещения и гаражът остават скрити назад, а богато остъклената дневна изпъква напред.


   
www.architektlemanski.pl; Photo:Tomasz Zakrzewski

На площ от 100 кв. метра са разположени четири спални, четири бани, оранжерия и открита част с басейн – всичко добре подредено на две нива. Дневната зона, разположена на приземния етаж се свързва с градината посредством тераса с огромни прозорци.


www.architektlemanski.pl; Photo:Tomasz Zakrzewski


Полузатворената кухня е отделена от трапезарната част чрез кухненски остров/бар. 


www.architektlemanski.pl; Photo:Tomasz Zakrzewski


Голяма стреха се грижи за част от сянката над зоната около басейна през лятото, а остъкленият покрив над дневната на второ ниво предоставя достатъчно светлина през всеки сезон от годината. Важен е и подходът по отношение на интериора – отново много осветеност, меки, топли натурални цветове и материали, добре оформени пространства и правилни геометрични форми обогатяват цялото впечатление за изчистена линия и непретенциозност. Материалите, използвани за фасадите са керамични плочи и гипсова мазилка.


www.architektlemanski.pl; Photo:Tomasz Zakrzewski


Покривът е направен от титаниево-цинкови листи.


    www.architektlemanski.pl; Photo:Tomasz Zakrzewski


Дървените детайли и видимата дървена конструкция допринасят за уюта и чувството топлота в къщата.


 

Автор: арх. Евелина Цветкова
Закони Нормативна база Коментари