Къща в перспективите на времето

Представяме Ви HOUSE G - малка нискоенергийна планинска къща, реализирана по проект на архитектурно студио GREENPOINT PROJECTS LTD.
03.11.2021
Весела Кирилова
5005
планинска къща, нискоенергийна къща, къщи реализации, къща House G
Източник: www.greenpointarch.com, Снимка: Boris Pophristov Photography

Главен проектант: ГРИЙНПОЙНТ ПРОДЖЕКТС ООД, арх. Петър Чордов, арх. София Коджаманова
Ръководител строителство и изпълнение: арх. Петър Чордов

Снимки: Boris Pophristov Photography

…едно обитание отвъд очакванията

Във времена на насищане и преекспониране на материалното човекът търси естествен пристан за пренастройване на сетивата. Най-прекият път за „заземяване” винаги е бил и ще си остане допирът с природата. В тази посока вече регистрираме сериозна промяна, а вътрешните търсения се очистват от излишната помпозност и суета. Посрещаме Ви в един модерен дом, крайградска вила, където функцията умело „левитира”, следвайки законите на природата, а обемите са креативно въплътени в олекотен силует. Отправната точка на архитектите от студио „ГРИЙНПОЙНТ ПРОДЖЕКТС“ е една – спазване на йерархията в търсене на баланса.


Източник: www.greenpointarch.com,  Снимка: Boris Pophristov Photography

Планинската местност около село Гълъбово край  гр. Пловдив е съвършения оазис за градския човек.  Ситуирането на къща със застроена площ от 85 кв.м върху терен от близо 1,5 дка вече подсказва водещата роля на естественото зелено обкръжение в концептуалното решение. Къщата впечатлява от пръв поглед, още с лицето си откъм улицата. Конзолни стъпала над обръч от речни камъчета, водят към входна веранда, откъдето през остъклен вертикален отвор до масивната врата се разкрива гледка към вътрешното конзолно стълбище. Друг, много характерен елемент, на който се дължи и голяма част от постигнатата идентичност, е металният покрив от пластифицирана ламарина, който се развива като S-образен тетрикс и обвива без прекъсване нивата на къщата.

За външния слой на покрива е използвана винкел фалц система, изработена от пластифицирана ламарина, произведена специално за Киприда със сертификат на името на фирмата. Панелите Kiprida Alpfalz са специално разработени за атмосферните условия на България и планинския район на сградата, с оптимално покритие против корозия и UV защита. Матовото покритие съчета желаната визия с отлична функция, на която ще се радват поколения.


Източник: www.greenpointarch.com,  Снимка: Boris Pophristov Photography

Търсеният обем жилищна площ е постигнат в идеални пропорции чрез използването на оптични ракурси, скриващи от погледа на минувачите значителна част от обособените пространства.  Стръмният терен, достъпен от високата му част,  предоставя условия за създаването на основната постановка, вграждане на силуета по линията на склона, при което се разкрива целият простор на гледката от изток и север и щедрото дворно пространство. В същото време откъм улицата къщата изглежда едноетажна и  компактна, не доминира ненужно над околния пейзаж, а обитателите разполагат с необходимото уединение.

Щадящата като площ  „стъпка” на къщата дава възможност малксимално да бъдат запазени съществуващите растения и естествения контур на терена. Откъм противоположната страна на улицата на север  сградата се издига във височина, за да разкрие поглед към красивите гледки към планината и дворното пространство. Именно поради тези радващи окото хоризонти, дневният тракт е разположен на най-високото ниво на сградата. Архитектите създават зона с по-голяма от обичайното височина, откъдето през  внимателно позиционираните витринни прозорци навлиза обилно количество естествена светлина и погледът не е ограничен да се рее свободно в успокояващата зелена картина.  Ъгловата тераса е истинска изгледна площадка към планинския хълм над „зелен килим” от борови връхчета. Уютните пространства създадени на това най-високо ниво, предразполагат към съзерцание и релакс.


За хармоничната визия на къщата принос определено има и решението за скриването на улуците, като за разкош е оставена декоративна верига вдясно от главния вход.     Източник: www.greenpointarch.com,  Снимка: Boris Pophristov Photography

Всичко това обяснява защо на приземното ниво на къщата са разположени трите спални помещения с прилежащата им баня. Тази зона, необходима за релакс и сън би „ограбила” красивите моменти от природната среда в светлата част на деня. Пространството е усвоено с максимална прецизност и без никакво разхищение на площи. Надстърчащия обем в тази най-широка част от къщата, служи като навес над верандата към лятната кухня на най-ниското, вкопано ниво. Директният излаз към градината се осигурява от витринни прозорци. Тук са поместени още складово и техническо помещение.

Източник: www.greenpointarch.com

В основата на проектната концепция на еднофамилния дом е залегнала идеята за енергийна ефективност и максимална автономност. Оттук произлизат редица решения и детайли, които са умело втъкани в общата визия. Формата и наклона на покрива са проектирани с оглед на разполагането на 15 фотоволтаични модула, които да обезпечат производството на електрическа енергия, заедно с необходимата сградна инфраструктура, която е заложена в процеса на строителството. Архитектите отделят специално внимание на конструктивните детайли. Специално са разработени покривни и фасадни системи за изпълнение, които да обезпечат ефективна топлоизолационна обвивка на сградата, отново с мисъл за природата с щадящи материали и системи. Резултатът е енергийно ефективна сграда с минимално потребление на енергия.


Източник: www.greenpointarch.com,  Снимка: Boris Pophristov Photography

Специално за проекта е разработена вентилирана покривна и  фасадна система, които да гарантират енергийната ефективност на  сградата, както и  нейната правилна функция за поколения напред. В подконструкцията са използвани пароизолационни и дифузни паропропускливи  мембрани на швeйцарския производител Ампак, които подпомагат правилната функция на фасадата и покривa – предпазват от загуба на енергия, появата на конденз и влага.

Топлоизолационната система включва изолация от дървесни влакна Gutex. Естествените свойства на дървото задържат топлината и държат сградата топла през зимата, но и хладна през лятото. Благодарение на тази функция, изолацията от дървесни нишки е най-добрия материал за предпазване от летните жеги.

Голяма роля за постигането на завладяващия образ на този дом несъмнено се дължи и на фасадната обшивка. Подбраният растер от тесни 70 мм хоризонтално подредени на фуга 1 см дъски с профил "ромб от сибирска лиственица" в  натурален вид, без масла или лакове, приобщава фасадата към околността. С времето, поради липса на третиране на дървесината повърхността на лиственицата ще придобие характерна сива патина, което е целенасочен ефект в развитието на визията. Същата концепция е следвана и при подбора на екстериорната настилка тип декинг за терасата, както и при интериорната настилка тип дюшеме и вътрешните стъпала.


Източник: www.greenpointarch.com,  Снимка: Boris Pophristov Photography

Зелените площи подсилват цялостното впечатление от къщата с нежен и естествен щрих, без строги рамки и очертания. Разположението на растителността и дворните настилки следват плавен рисунък, внасящ свобода и отпускащо сетивата време на открито.

Използвани са многогодишни цветя, декоративни треви, които се срещат в този район, което гарантира устойчивост на дизайна - мащерка, бял равнец, див лук, седуми, карамфил, риган, острица, молиния, мискантус.

Дворът е изолиран със свободен жив плет от черен бъз, дрян, леска, смрадлика и пираканта, които да осигурят още уединение. Няколко плодни дървета, които наесен ще са с красиви багри, ще осигуряват пресни и чисти плодове на семейството. Брези, смърч и ела допълват колорита в озеленяването. По-високите дървета са проектирани така, че да не скриват красивите гледки, както и да насочват погледа към тях

 
Източник: www.greenpointarch.com,  Снимка: Boris Pophristov Photography

Вътрешното пространствено оформление следва спецификата на изчистения, природосъобразен дизайн. Натуралните  материали от иглолистно дърво подсилват усещането за принадлежност към средата. Формите са семпли, но достатъчно изискани, светли, с преобладаващо бяло в стените и таваните. Връзките между отделните помещения са логични и без усложнена конфигурация и линии. Общите пространствата са отворени и въздушни, достигането до отделните нива е през елегантно конзолно стълбище без оградни елементи. Мебелите тематично допълват лекотата на възприемане на пространството, в уравновесени и емблематични органични форми. В тях се проявява и прецизната доза ярка и ведра цветна палитра, която да подскаже радостта от живота.


Източник: www.greenpointarch.com,  Снимка: Boris Pophristov Photography

Доставчици и подизпълнители:

Дървена фасада и метален покрив - изпълнение: KIPRIDA, Пловдив
Фирма Киприда е специализирана в цялостната изработка на вентилирани покриви и фасади включително подконструкцията – мембрани, изолация, вентилация. Покриви и Фасади от медна ламарина, титан цинкова ламарина, алуминиева и пластифицирана ламарина са във фокуса на фирмата. Киприда е с 40 годишен опит в областта на покривите и фасадите от метал и лидер на пазара в изработване на куполи на църкви и реставрирането на покриви на паметници на културата. За да осигури максимално качество и дълъг живот на сградата, Киприда използва брандирана пластифицирана ламарина, произведена специално за фирмата в Европа. Ламарината е придружена със сертификат за качество, сериен номер, както и надпис "произведено за Киприда, България".


Източник: www.greenpointarch.com,  Снимка: Boris Pophristov Photography

Дограма: Доставка и изпълнение: АЛУГЕН ЕООД, алуминиеви системи ALUMIL.
При този проект искахме да постигнем модерна и изчистена визия на прозорците и витрините и да осигурим максимално количество естествена светлина. За целта при прозорците използвахме висок клас алуминиева система със скрито крило и профили с минимална видима площ. При големите витринни прозорци, осигуряващи достъп до градината и планинските гледки използвахме система за плъзгане с повдигане, която позволява голям размер на отваряемата част и лесна и безпроблемна експлоатация, въпреки големите размери на крилата. От гледна точка на енергийна ефективност – всички използвани системи са сертифицирани за нискоенергийни сгради и са в комбинация с троен стъклопакет с нисък коефициент на топлопреминаване и отличен соларен фактор. За повече информация относно този и други наши проекти - www.alugen.bg

Ландшафт, озеленяване и поливна система - изпълнение: ПаркЛайф ООД 
Автор на проекта: ланд. арх. Невена Пачеджиева
Озеленяването на двора е в пейзажен стил, подчинено на естествената растителност, запазена в него – горичката от бял бор, растителността наоколо, както и от голямата денивелация (над 5 метра). Затова и дворът е решен на няколко тераси, всяка от които със собствен характер – открити за игри, както и по-уединяващи. Повече за дейността и проектите на ПаркЛайф ООД може да научите на www.parklife.bgИзточник: www.greenpointarch.com,  Снимка: Boris Pophristov Photography

Автономна фотоволтаична инсталация на покрив - проектиране, доставка и изпълнение: РИС ЕЛЕКТРО ООД, София
Хибридната фотоволтаична система съчетава първокласно оборудване от немски и швейцарски производители с адаптирано към клиента индивидуално проектно решение. Системата позволява автономна или паралелна работа с външната електроразпределителна мрежа, както и работа с авариен дизелов генератор. Независимостта при захранване на основните консуматори е осигурена чрез собствена акумулираща мощност и система за автоматично интелигентно енергийно управление на потребителите според приоритета им. За повече информация посетете www.riselektro.com


 
Източник: www.greenpointarch.com,  Снимка: Boris Pophristov Photography

Технически характеристики:
Проект: 2019 г.
Реализация: 2019-2021 г.
ЗП: 85 м²
РЗП: 200 м²
Имот: 1433 м²

ЗА СТУДИО „ГРИЙНПОЙНТ ПРОДЖЕКТС“ ООД: студиото е основано през 2016 год. от арх. Петър Чордов и арх. София Коджаманова-Чордова. Водеща роля в работата му заема реализирането на устойчиви, екологични и енергийноефективни сгради, а изчистената геометрия и простота на формите са основен принцип в техния дизайн.
Допълнителна информация за студиото може да получите на www.greenpointarch.com

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди ARCHINOVA 2021" и бе номиниран в категория "Реализации - Еднофамилни жилищни сгради".
 

Автор: Весела Кирилова
Закони Нормативна база Коментари