Къщата Ventisette - Впечатляващ дизайн и високотехнологични системи

В хармония с цялостната архитектурна концепция инвеститорът се доверява на алуминиевите профилни системи Schüco и слънцезащита Warema.
02.04.2024
Алукьонигщал ЕООД
134
schüco, системите Schüco, Alukoenigstahl, прфилни сиситеми
Източник: www.alukoenigstahl.bg

Обект: Ventisette
Местоположение: с. Белащица, област Пловдив
Реализация: 2023
Проектант: Архитектурното студио Антониум ЕООД
Изпълнител: Каса Миа ЕООД
 

Ventisette е еднофамилна къща в с. Белащица, област Пловдив, в експлоатация от 2023 година, представляваща желанието на инвеститора за модерен начин на живот извън града, но в непосредствена близост до него. 
 


 Източник: www.alukoenigstahl.bg

Задачата пред ANTONIUM e да се преработи стандартна къща на село в модерна жилищна сграда. Използван е интересът на клиентите към модернистичната архитектура и страст към интериорния дизайн. Разработен е ландшафтен проект, гарантиращ, че концепцията на къщата резонира и с градината и външната площ, която ще бъде интензивно използвана през голяма част от годината.

Архитектурата на проекта е вдъхновена от хълмовете, които образуват пейзажа на ниските била на Родопската планина. Тази идея е най-видима при поглед на северната страна на къщата. Етажите на къщата преплитат елементите бетон, метал, стъкло и различни видове камък, представени в различни хоризонтални пояси, точно както в природата често видимите линии в скалите се нарушават или се препокриват. Покривът на сградата е плосък и позволява инсталирането на високоефективна фотоволтаична инсталация. 
 

Източник: www.alukoenigstahl.bg

Трите етажа на сградата са функционално разпределени, според изискванията на инвеститора, в приземното ниво са разположени гараж и сервизни и технически помещения, спа зона и малък обслужващ апартамент със самостоятелна баня и тоалетна.

Архитектурното осветление заложено в проекта предполага акцент върху геометрията на сградата, но със съответните решения, които да отговарят на условията за модернизъм и минимализъм. Затова LED лентите оформящи линията на фасадата на сградата позволяват нейните архитектурни линии да се виждат дори и в тъмната част на деня.
 

Сградата е от стоманобетон. Основни материали в проекта са метал, бетон, стъкло и камък. В прилагането им са използвани съвременни решения, които да се впишат по най-добрия начин в цялостната концепция на архитектурния проект. 
 

Сградата е снабдена с най-съвременни системи, осигуряващи качество на живот. Имотът е снабден със сондажен кладенец, който захранва голяма част от нуждите, като водата се пречиства, преминава през дезинфекция и обратна осмоза, за да гарантира високо качество. Отпадните води преминават през съвременна технология от дренажни призми, за да се намали замърсяването на околната среда, поради липсата на канализационна инфраструктура.
 

Къщата е изцяло автоматизирана, което позволява освен управление на архитектурното осветление, така и дистанционен контрол и управление на всички системи, включително щори, които контролират слънцегреенето в помещенията и повишават енергийната им ефективност. 

► Източник: www.alukoenigstahl.bg


 Източник: www.alukoenigstahl.bg


Къщата се отоплява изцяло от нискотемпературно подово отопление и се охлажда от централна въздуховодна система. Ventisette е снабдена и със система, както за аспириране на въздуха в помещенията, така и за нагнетяване на свеж въздух, което гарантира възможно най-добри условия в затворените помещения.

Вътрешната архитектура на сградата олицетворява минималистичния подход на проектанта – използвани са тапетни врати, вградено осветление, а голяма част от мебелите са вградени.
 

  
Източник: www.alukoenigstahl.bg
  

В хармония с цялостната архитектурна концепция инвеститорът се доверява на алуминиевите профилни системи Schüco и слънцезащита Warema. За Ventisette e избрана и вложена алуминиева система за прозорци Schüco AWS 75.SI+. С отлични стойности на топлоизолация и елегантен дизайн, Schüco AWS 75.SI+ отговаря на най-високите енергийни и архитектурни изисквания с възможно най-голяма оптическа свобода.


Фасадната система е Schüco FWS 50, а системата за плъзгащи се врати е Schüco ASE 67 PD (Panorama Design). Schüco ASE 67 PD е специално създадена, за да отговори на всички дизайнерски изисквания. С нея могат да бъдат реализирани елементи с размери до 3200 х 3000 мм и тегло до 400 кг. Рамката е конструирана по такъв начин, че голяма част от нея се „скрива“ в стената. Прагът е на нивото на пода и осигурява безпроблемен преход отвътре навън. Тесните видими ширини на профилите и скриването на крилото в рамката на прозореца увеличават площта на прозореца. Това позволява повече естествена светлина да влезе в помещението, което не само допринася за по-доброто психическо и физическо благосъстояние на живущите, но е и енергийноефективно решение в дългосрочен план.
 


 Източник: www.alukoenigstahl.bg


Благодарение на изключителния професионализъм в изработката и монтажа, както на алуминиевите системи от фирма Тал Инженеринг ЕООД, така и на системите за слънцезащита от фирма Профи 2016 ЕООД, къщата Ventisette се превръща в уникално архитектурно бижу. 

Закони Нормативна база Коментари