Къщата „ХАМЕЛЕОН”

Къщата се сдобива с прякора Хамелеона, тъй като се вписва много удачно в пейзажа на региона, а освен това има устойчива архитектура.
10.03.2011
Мая Янева
249
къща, пасивна къща, архитектура, слънчева къща, модулна фасада
Източник: www.architekci.info; снимка: Tomek Pikula

Аrch. Peter Kuczia www.architekci.info
e-mail: info@kuczia.com
Снимки: Tomek Pikula


За архитект Peter Kuczia това е втората къща, която проектира  до езерото Laka, Полша. Laka е малко езеро в хълмиста земеделска земя в Силезианската провинция, близо да старинния град Pszczyna, на около половин час от Катовице, Горна Силезия. Там  температурите през зимата са отрицателни, а през лятото са около 32 °С. 


Архитект Kuczia е роден в Pszczyna, така че има силна връзка с тази област. Неговият архитектурен проект – чисто академичен, е имал за цел да проектира слънчева къща в близост до езерото. Малко преди това архитектът е закупил земя почти на същото място. Това му дава възможност да превърне своята ученическа мечта в реалност. За себе си архитектът казва, че не е естет, но е с екологично съзнание. Той живее в Германия, но съпругата му е полякиня и често пребивават в Полша. Те имали нужда от място, където да се чувстват у дома си. Така се ражда къщата „Хамелеон”. 


 


Концепцията за архитектурата идва наум на архитекта по време на едно нощно пътуване от Германия за Полша. Развитието на идеята се базира на натрупания през годините опит и изследвания за намаляването на въглеродните емисии и строителството с местни материали. Той се консултира с учените от Техническия университет в Силезия и получава подкрепа от немска фондация за околната среда в Оснабрюк, град в Северна Германия, където Kuczia се е установил. Къщата се сдобива с прякора Хамелеона, тъй като се вписва много удачно в пейзажа на региона, а освен това има устойчива архитектура. Къщата е с ниски въглеродни емисии и за нейното изграждане са използвани повече от 180 тона рециклирани материали от околността и модулна фасада от лиственица. Формата на къщата е предназначена да оптимизира поглъщането на слънчева енергия. Приблизително 80% от корпуса на сградата е стратегически обърнат на юг, за да улавя слънцето. Енергийното потребление в къщата е около 25 кW/ч на м2 годишно (7.9 Btu/м, което за 176 м2 площ е приблизително между 7 и 10 пъти по-малко от традиционната къща). Погледната отгоре, къщата основно се състои от две дълги правоъгълни структури и издигаща се между тях конструкция, която формира правоъгълен триъгълник. Интериорът в „триъгълника” представлява лофт и външният наклон осигурява повърхността, където са слънчевите панели, които правят къщата изцяло независима. Покривът на къщата е проектиран за фотоволтаици – на него няма части, които правят сянка, няма и комини. Слънчев нагревател осигурява топлата вода. Той предоставя около 30-40% топлина през зимата и 100% през лятото. Цялото обитаемо пространство на приземния етаж отвън е облицовано с необработени летви от лиственица. Слънчевата енергия е уловена посредством остъклените фасади на терасите – слънчевата фасада действа като зимна градина, а през лятото е отворена. Тъмната фасада на „черната кутия” – цялата триетажна структура, е с циментови плочи в черно, което способства за затопляне от естествената слънчева светлина и намалява загубите на топлина към околната среда. Концепцията за пасивната и активната соларна енергия и високият стандарт на изолацията се подпомагат от вентилационна система за възстановяване на топлината. Високото ниво на ефективност на проекта на Kuczia е съвкупност от много технологии и характеристики, съчетани в едно подобно на велосипеда, който постига своята аеродинамичност посредством отделните детайли. Използването на местни източници за лиственица намалява разходите по фасадата, а дървото е оставено необработено.


Покривната конструкция на зеления покрив осигурява допълнителна топло- и звукоизолация. Освен това зеленият покрив е красив. Най-голям принос за енергоефективността на къщата има вентилационната система, която поддържа постоянен приток на свеж въздух, който влиза отвън,  затопля се, преминава през  къщата и се изхвърля навън през тръбопроводи.


Структурните материали имат двойна цел, носещите стени са от перфорирани тухли, които съхраняват топлината, правят конструкцията херметическа и служат за отделяне  на частите от бетон.


Отвън и тухлите, и бетонът са покрити с мека фасада от дървени летви, разположени на разстояние от 2.5 см, което подпомага циркулацията на въздуха.  


Оранжевото и жълтото са акценти с цел да отразяват цветовете на езерото и да свързват архитектурата с околното пространство. Проектът на къщата „Хамелеон” показва на практика, че ефективността няма общо с цената. Парцелът за построяване на къщата е на същата цена като парцела, който е необходим за построяване на конвенционална къща. 


 


Гледката към езерото и задният атриум допълват изчистените линии  и елегантния дизайн.Награди:
Първа награда GRAND PRIX на конкурса на Съюза на полските архитекти за BEST SILESIAN ARCHITECTURE, Полша.
Първа награда на конкурса ETERNIT за най-добра фасада, Берлин 2008 г.
Номинация – за наградите на Европейския съюз за съвременна архитектура сред седем други проекта от Полша - MIES VAN DER ROHE AWARD 2009, Барселона.
Финалист за ZUMTOBEL GROUP AWARD 2009, сред още 20 сгради с екологична архитектура в света, Берлин.
Финалист на ARCHI-BAU AWARD 2009, сред 3 от най-добрите екологични сгради в Европа, Мюнхен.
Финалист сред 25-те най-добри сгради в света – „Къща на годината 2008”, Световни архитектурни новини, Лондон.

+1
Автор: Мая Янева
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари