Къщата с кулата

Изпълнител на проекта е фирма „Норива” ЕООД, която изгражда дървени сглобяеми къщи по финландската строителна система.
17.02.2011
“Още за къщата”
677
къща, дървена къща, дървени греди, кула, лека конструкция
Източник: Още за къщата, снимки: Милена Конакчиева

Проект: арх. Емилия Попова
Изпълнител: „Норива” ЕООД
www.norivahouse.com, www.norivadesign.com
Фотограф: Милена Конакчиева


Проектът за тази дървена къща е индивидуален. Желанието на инвеститора е да построи къща, която не е стоманобетонна и се отличава от масовото строителство.  Къщата е на три нива – на приземното ниво са разположени механа, гараж и котелно помещение, на първия етаж е дневният тракт – кухня, дневна и трапезария, а на втория етаж са спалните помещения. Отличителна  черта на проекта е нетипичната кула. Тя е по идея на инвеститора и осигурява изключително приятно пространство за релаксация с разкошна гледка към планината.


Дървените греди, от които е изградена къщата, са от руски бор. Изпълнител на проекта е фирма „Норива” ЕООД, която изгражда дървени сглобяеми къщи по финландската строителна система. Материалът за къщата е преминал през необходимите етапи на обработка - оцилиндроване на трупите, фрезоване, оразмеряване, импрегниране. Дървесината е обработена с висококачествени материали за импрегниране срещу гниене и вредители, както и срещу така нареченото синьо оцветяване. След изграждането на фундамента са положени основите на къщата от дървени трупи. Основата се нивелира и анкерира за фундамента.Стените са изградени от взаимно кръстосани в краищата греди с диаметър от 220 мм, който е най-подходящ за нашата климатична зона. По този начин е оформено разпределението на помещенията. Технологичното време от финансовото стартиране на поръчката за изработване и доставяне на елементите по конструкцията е от два до три месеца. Дървената конструкция на къщата след изливане на основата е изградена за един месец. Преди довършителните работи има период от 3 до 5 месеца, през който  трупите отдават излишната влага чрез процеса на естествено сушене на открито. За този период конструкцията окончателно сляга и заема своята геометрия. Продължителността на този процес зависи от климата – лятото е по-къс, зимата – по-дълъг. Едва тогава спокойно може да се продължи с довършителните работи. 


В Къщата с кулата покривът е „Брамак”, а дограмата е българска дървена дограма. Дървената конструкция и дограмата образуват естествен прекъснат термомост, който предотвратява образуването на конденз. Отоплителната инсталация е изпълнена от медни тръби във видимата си част. Отоплението е с котел на пелети, което е още един фактор, определящ проекта като екологичен нискоенергиен дом. При този тип къщи благодарение на материалите и конструкцията се постига много по-добра топлоизолираност в сравнение с конвенционалното строителство. Стойностите на обобщения коефициент на топлопреминаване (стени, подове, тавани) са близки до тези на нискоенергийните домове. Това предполага разход на енергия за отопление и охлаждане, по-нисък с 35-40% в сравнение с конвенционалното строителство. Освен това добрата топлоизолация и ниската инертност на външната конструкция позволяват бързо затопляне и охлаждане на помещенията с минимален разход на енергия. Дървените сгради имат олекотена конструкция. Масата им е 15 пъти по-ниска от тази на конвенционалното строителство. Затова са особено подходящи за строителство в зони със свлачища и терени с по-слаба носеща способност. Олекотената конструкция на къщата я прави по-устойчива при земетръс и особено подходяща за надморската височина, където е построена. 
Някои основни интериорни обекти в Къщата с кулата са изработени от бащата на инвеститора, който е дърводелец - бар-плотът в механата и масата в трапезарията.


 

Автор: “Още за къщата”
Закони Нормативна база Коментари