Къщата, която “плува” в зеленина

Историята на този дом започнала в далечната 1985 г., когато бил закупен теренът. Тогава семейство Кадънкови възложили проекта на младия архитект Георги Костов.
13.11.2010
Даниела Арнаудова
367
къща, еднофамилна, геометрични обеми, архитект, Георги Костов
Къщата, която “плува” в зеленина
Източник: Снимки: Соня Станкова

 

Обект: Еднофамилна къща до язовир “Кърджали”

Проект: арх. Георги Костов

 

От 38 години съм златар, казва г-н Стефан Кадънков. А какво се случва, когато един златар поръча проект за своя къща? Какво по-подходящо решение за нея от формата на пръстен. С инкрустиран камък отгоре. Как може да се постигне всичко това ли? Вижте сами! 

Правилни геометрични обеми, фасади, остъклени пропорционално така, че по тях в пълен синхрон да се редуват зеленина и стъкло. В тази къща няма нищо претрупано, още по-малко излишно. И в добавка към това истинско архитектурно бижу семейство Кадънкови започнали да облагородяват всичко наоколо. Резултатът? Един прекрасен двор градина и този особен вид бръшлян по фасадата, който окапва през есента, но напролет отново се възстановява. 

Историята на този дом започнала в далечната 1985 г., когато бил закупен теренът. Тогава семейство Кадънкови възложили проекта на младия архитект Георги Костов. В плановата схема на къщата са заложени два правоъгълника, ротирани на 45 градуса и обединени чрез вито стълбище в средата. То се явява и основният комуникационен център на дома, който „разделя” долу и горе. „Моето изискване беше първият етаж да съдържа всекидневна, бокс и камина”. Горе на второ ниво са разположени три спални.  „Тогава в далечната 1985-а не разрешаваха строителство над 60 квадрата. Затова тези остъклени части, които виждате днес, в проекта всъщност бяха тераси. Впоследствие ги остъклихме и така реалната квадратура на къщата е 80 кв. м.” 

Този „подход” обаче се оказал решаващ за интересното „звучене” на фасадата. Плътните части по нея са покрити максимално от бръшлян, който е оформен единствено по остъклените витрини, така че да открива гледката към язовира. 

Зеленината по фасадата изпълнява и друго предназначение - тя се свързва с растенията в двора и така се постига едно плавно преливане между интериор и екстериор.     

Трудно ли се поддържа подобна фасада? „Не, защото тя цялата е облицована с камък”, обяснява собственикът. При строителството той заложил изцяло на естествените материали. Облицовката на къщата е от естествен камък, покривите са плоски, а дограмата - дървена, поне в началото, но впоследствие тя е заменена с нова, отново имитираща дърво. 

 Дворът е не по-малко интересен, въпреки че е оформен без каквато и да е профeсионална намеса. „Това растение е вид палма и го имаме от 20 години. Малко по-долу в градината ще видите три чемшира, които приличат на кокошки и петел, сам съм оформял и кипариса”, разказва г-н Кадънков.  

Къщата е строена изцяло по нивото на терена, никъде по него не е предприемана някаква радикална промяна. В горната част на двора има външна камина от огнеупорни тухли с фурна. Изработката е на местни майстори. 

„Този дом е направен тук, до язовира, и затова всичко в него е съобразено с водата. Сутрин ставаш от леглото и виждаш водата. Затова ни бяха необходими тези огромни стъклени витрини. Учудвам се, че много съседи правят смолянски тип къщи. Според мен това е ненужно, те просто не са в синхрон с това място, с колорита на района.”

 

Автор: Даниела Арнаудова
Закони Нормативна база Коментари