Къщата е призвана да съхранява устоите на семейството

В древността другите народи смятали, че там, където живеят българи мястото е свещено, а водата – лековита, казва експертът д-р Цветозар Мръвков
15.09.2016
Едно интервю на Светлана Желева
796
къща, фън шуй, енергетика
Цветозар Мръвков изработва проекти на домове и офиси по Фън Шуй
Източник: www.fengshui-bg.com

Г-н Мръвков, какво прави впечатление при изграждане на старите български къщи, напр. възрожденските? В тях има закодирана много космическа мъдрост, така ли е? И кое от това знание може да се приложи и днес? 


За българина домът винаги е бил възприеман като сакрално място. Някога нашите жреци- колобри са намирали най-доброто място за построяване на дома и селището. В древността  другите народи смятали,  че там, където живеят българи, мястото е свещено, а водата – лековита. Дедите ни вярвали в очистителната сила на водата и огъня, познавали природните сили и законите, които управлявали тези сили. За това древно знание говорят стотиците запазили се в нашия фолклор обреди, ритуали и наричания.Къщата е призвана да съхранява устоите и порядките в семейството. Някога построяването на нов дом е било съпроводено с множество ритуали  и обреди, целящи да предпазят дома от зли сили и уроки и да съхранят неговата сакралност като типично родово пространство. През вековете българската къща е поддържала патриархалната традиция и родовата приемственост.
Днес ние можем да събираме веществените парченцата на народна мъдрост единствено от учебниците по етнография и музеите. На разположение са ни сакрални знания закодирани в нашите обреди, песни, танци, приказки, поговорки, гатанки. Векове наред ние сме пазители на древни традиции и поверия, някои от тях абсолютно припокриващи се с идеите на Фън Шуй за хармония в триединството небе-човек-земя. Всичко, което са знаели древните днес е не-само напълно приложимо, но и е желателно да бъде приложено.


А с какво се характеризира най-общо модерното строителство? 


Днес от модерно строителство до модерно строителство има много голяма разлика. Първо, модерното строителство на масови жилища е с много ниско качество на материалите и изпълнението. Второ, то не е съобразено с ландшафта на района, което е много коварно спрямо съдбата на бъдещети обитатели на кооперацията или жилищния блок. Трето-тотална липса на планиране спрямо посоките на света – изключително груба грешка. Дори и една бреза се сади според посоките на сета, всички градинари го знаят.


Има обаче строители, които се съобразяват със законите на Фън Шуй. От избора на парцел и ориентацията на сградата, до разпределението на апартаментите. Това са хора грамотни не само в строителството, но и във философията и езотериката. Има няколко десетки такива големи строителни фирми в България, чиито имена няма да споменавам. Аз съм консултант на почти всички техни обекти. 


Как да хармонизираме нашия дом, когато живеем в блок или кооперация? 


Сложен въпрос. Всичко е абсолютно индивидуално. Кооперациите имат така наречения „Общ късмет“ – късмета на всички обитатели. От него не можеш да избягаш. Например, всички в една кооперация имаха проблеми с краката. Във всеки дом – 8-10 апартамента! Това е, тук е трудно да се работи, но не и невъзможно. В такива случаи просто работим индивидуално в дома на клиента. Работим с цветове, форми, материали, с лични благоприятни посоки и т.н. Фън Шуй може много.


Искаме къща, от какъв материал да я направим? Кога дървото е предимство, и кога сламата? Какви са енергиите, които носят такива домове? 


Това са домове с различна енергетика. Някъде е по-добре дърво, другаде – слама, някъде камък. Всичко зависи от мястото на строеж, от посоките на ориентация на къщата, от личните енергийни потребности на членовете на семейството. Ако аз посъветвам едно семейство да направи каменна къща заради особеностите на ландшафта в дадената ситуация, а те не желаят – едва ли ще живеят щастливо в такъв дом. Затова започваме работа от самото начало – заедно решаваме материали, форми, направления, благоприятни изложения, ландшафта на двора. После минаваме на разпределението на помещенията в дома, цветовете, детската, кухнята… така, че те да подходящи за всеки член от семейството. И така…
Винаги предпочитам да работя от нула, защото виждам радостта в очите на клиентите си. А след време това рефлектира и върху тяхното семейство – кариера, здрави деца, финанси, любов…  С такива хора се работи с години, с времето дори ставаме дори нещо като семейни приятели, защото те ме канят на всяко събитие и парти в дома си, едва ли не за да ме „покажат“ на приятелите си и да разкажа как съм постигнал този уют и просперитет… Не, заедно сме го направили, казвам аз, от голата поляна до градината с рози! Това е уникално усещане, повярвайте.


Какво имате предвид, казвайки, че "формите, пропорциите, цветовете и материалите по фън шуй създават такова лично пространство, че всеки в своя дом може да работи с небесния си късмет на 100%? 


Според идеите на Фън Шуй, а както видяхме и според светогледа на предците ни, домът трябва да бъде изграден и поддържан като част от Природата, да ни свърже със силите, управляващи Вселената. омът е свят храм, материално продължение на човешката душа. Къща, отворена към Всемира носи на обитателите си  хармония с вечно променящи се природните вибрации, цикли и ритми. За съжаление, днешните модерни домове често ни разделят от изконния ни източник на енергия, което носи страдание на тялото и душата.  


Изкуството на Фън Шуй е уникално по своята същност, защото е плод на запазена традиция и знания на повече от пет хиляди години. В източните традиции човекът е умален модел на Вселената, дете на Небето и Земята. Китайците смятали, че за да постигнеш хармония със света първо трябва да я намериш в себе си. Всички неща в мирозданието са свързани по между си с тънки невидими нишки. Материята и енергията са едно и също нещо в различни проявления. И в Библията е казано: "Каквото вържете на земята, вързано ще бъде на небето". ова е да работиш със 100% от дадения ти от Бог късмет.


Древната мъдрост гласи, че човек може да живее 30 дни без храна, седмица без вода, 3 минути без въздух, но умира в мига, когато божествената искра напусне тялото му. Когато човешкото тяло остарее и умре, заключената в него енергия се връща във Вселената, откъдето е дошла.Тя участва във вечното циклично създаване и унищожаване на всички форми и същности. За съжаление днес ние предпочитаме да не забелязваме този кръговрат на единството, а сме съсредоточени върху материалните проявления.


Пасивните къщи - за и против? 


Първо трябва да уточним понятието „Пасивна къща“. Това е къща с изключително ниска консумация на енергия. Името „пасивна“ се дължи на факта, че сградата няма нужда от активни отоплителни и охладителни системи. Има определен стандарт: общото потребление на енергия за отопление, вентилация, топла вода и т.н. не трябва да надхвърля 120 kWh на квадратен метър за година и т.н.

Това, което ме прави противник на този тип домове е условието, че сградата трябва да бъде въздухонепроникаема. Такова нещо в природата няма. Домът трябва да диша чрез стените си. Дори Мавзолеят сигурно не е бил „пасивен“. Кой иска да живее в мавзолей? За мен това е един прекалено стерилен дом, в който съвършено се губи връзката между човека и природата. Разликата между еко-къщите от слама, дърво, камък или глина и пасивните къщи е като между вегитарианството и веганството.


Визитка:  Цветозар Мръвков е водещ специалист в областта на източната духовна култура и метафизика. Повече от 15 г. се занимава с древното изкуство за подредба и хармонизиране на дома Фън Шуй. Дипломиран позитивен психолог, магистър по културология. Практикува преодоляване на депресии и стрес, формиране на позитивни нагласи, решаване на проблеми в брака, неутрализация на външни негативни влияния, енергийна защита. Консултантската  дейност на Цветозар Мръвков  е свързана с изработка на проекти на домове и офиси по Фън Шуй, както и с индивидуални терапии и сеанси в помощ на хора, търсещи хармонията, любовта и изобилието. 
Цветозар Мръвков създател на Асоциация „Фън Шуй Център” – България,  автор на две книги, изнася лекции в България и чужбина. Преподава в няколко частни колежа, работи с неправителствени организации в областта на развитието на личността. 
За контакти: www.fengshui-bg.com; fengshui_center@abv.bg+ 359 885232001

+1
Автор: Едно интервю на Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари