Къде отиват парите ни или как да икономисваме за новия сезон

Отоплителният сезон е към своя край и моментът е подходящ да направим една равносметка, колко средства сме изразходили и как може да спестим в следващия сезон.
13.04.2017
Ховал ЕООД
1488
вентилация, енергийна ефективнос, отопление, термопомпи, hoval
Отоплителният сезон е към своя край. Да си направим равносметката.
Източник: http://www.hoval.bg/

Отоплителният сезон е към своя край и моментът е подходящ да направим една равносметка, колко средства сме изразходили и как може да спестим в следващия сезон.


Статистиката показва, че най-голям дял от разходите ни отиват за отопление и битова гореща вода, за това ние ще Ви покажем сега няколко начина, с които може да оптимизирате и намалите този разход за следващия сезон.


Да за почнем с отоплението.
За да се топлим икономично, трябва да спазим три основни правила: първо - да намалим необходимата топлинна мощност, второ - да използваме икономичен източник на топлинна енергия, трето – да използваме интелигентна контролна система.


За да изпълним първото правило е необходимо да имаме добра топлинна изолация на всички ограждащи елементи – стени, таван, под, както и прозорци с ниска топлопроводимост. На пазара вече се предлага голямо разнообразие от топлоизолации, изберете тази с най-добър коефициент и заложете по възможност поне 12-15 см. Помислете добре и за пода и покрива, тъй като през тях има също изключително много топлозагуби. Добър коефициент на изолация е под 0,035 W/m2K. През прозорците също губим много топлина, дори повече отколкото през стените. Това е така, защото дори и през най-добрия прозорец с коефициент 0,7 – 0,8 W/m2К топлозагубите са повече, отколкото през добре изолирана стена, с коефициент 0,2-0,3 W/m2K. За това не правете компромис. Изборът на добър прозорец ще Ви спести пари за отопление, а също и неприятното чувство за студоусещане, когато сте близо до него. 


Да погледнем сега второто правило – икономичния източник на енергия.
След като вече сме се погрижили за ограждащите елементи, добра топлоизолация и прозорци, нуждата ни от топлинна енергия вече е много по-малка. Сега може да изберем топлоизточник, като неговата мощност вече ще бъде много по-малка, дори може и да е на половина. Изборът на топлоизточника зависи много от ресурсите, с които разполагате. Например, ако районът е газифициран, то добър източник е кондензния газов котел. Важно е да заложите на иновативната кондезна технология, защото именно тя гарантира икономичната работа на газовите котли. Котелът може да бъде стенен или стоящ, като всеки от тях си има различни предимства.


Ето например стоящия кондензен котел Hoval UltraGas 
В топлообменника му, който е вертикално разположен ( за да Ви спести място  в техническото помещение) и който е с височина 1 метър, постигаме охлаждане на димните газове от 1000о С до 45-500С и то само в рамките на този един метър. Цялата тази енергия се използва максимално ефективно за отопление и битова гореща вода с ефективност около 95-98%, като допълнително може да увеличим ефективността на 102% - да звучи нереално, но е така. Това може да стане, като използваме втория вход на връщата линия на котела, разположен в по-ниската част на топлообменника. На високо връщаме водата от радиатори 50-60 оС, а на по-ниския вход връщаме топлоносителя от подово отопление 25-30оС. Това увеличава кондензния процес и съответно ефективността.За по-ограничени пространства стенните кондензни котли са добър вариант, те са компактни и също така ефективни. Не изискват техническо помещение и могат да се монтират дори в кухненски шкаф.


Стенен кондензен котел  Hoval TopGas
Ако обектът Ви не е газифициран, то тогава добър вариант е да заложите на източник термопомпа.В зависимост от това дали имате геотермални води или достатъчно място в двора, може да изберете термопомпи вода/вода и земя/вода, или ако нямате такива ресурси или дори нямате двор, то може да се доверите на въздуха е да изберете термопомпа въздух-вода. И в двата случая ще направите една добра инвестиция с последващи ниски експлоатационни разходи. Като цяло геотермалните помпи, като например Hoval Thermalia  (с коефициент СОР достигащ до 6,3), имат по-ниски експлоатационни разходи от термопомпите въздух-вода, като например Hoval Belaria (с коефициент СОП достигащ до 4,0), но инвестицията в цялостна геотермална инсталация е по-голяма. За това е хубаво да се прецени от самото начало баланса между ресурси, инвестиция и експлоатационни разходи. Друго предимство на термопомпите въздух-вода е, че те предлагат и отопление и активно охлаждане. 


Термопомпа въздух-вода Hoval Belaria SRMи стенен газов котел TopGas


Когато всички тези системи са обединени  в една интелигентна контролна система като  TopTronic E, постигаме и третото правилно. 


Когато използваме иновативни смарт системи, печелим много и то не само от икономична гледна точка за средства, но и спестяваме личното си време и си гарантираме спокойствие. Наблюдаваме  и контролираме системата от разстояние, през компютър, таблет или дори телефон. Системата TopTronic E например също следи и прогнозата за времето с 3 дни напред. Това е едно голямо предимство, тъй като се избягва инертното затопляне и охлаждане на системата, а се преминава плавно преминаване през необходимите топлинни и охладителни мощности, което дава допълнителни 5-7% икономии. 


Тъч дисплей на контролната система Hoval TopTronic E


Вече знаете как да оптимизирате и намалите топлинните мощности за затопляне на Вашия дом, но има и нещо друго, което трябва да направите, за да си осигурите комфорт в дома – да помислите за топлата вода.


За разлика от възможността да намалим топлинната мощност за отопление и охлаждане, за горещата вода не може да направим същото. Не зависимо от добре изолирания ни дом, нуждата от количеството топла вода за член от семейството винаги си е постоянна, а водата винаги идва в нашия дом студена около 10оС, която ние трябва да загреем до необходимите 45-60оС. Тук вече икономия може да постигнем с начина и източника, чрез който я затопляме. Разбира се, затопляне на водата с ток е най-лесния, но и най-скъпия вариант. Ето няколко примера, които ще Ви бъдат полезни, за да може да получите достатъчно количество топла вода и винаги на разположение.


Ако имате вече инсталиран котел или термопомпа (независимо дали е геотермална или въздушна), то това е една от възможностите Ви – да включите бойлер с вградена серпентина и да го затопляте с вече избрания източник на отопление.  


Приходите от слънчева енергия в зависимост от разположението на колекторите в %.


 


Другият най-икономичен начин е да използвате безплатната енергия на слънцето. За щастие на нашите географски ширини го имаме в изобилие и достатъчно дълго време през годината, за да може да разчитаме на слънчевата енергия.


Слънчевите колектори като Hoval UltraSol са компактен вариант, те са с голяма абсорбираща площ, лека отлята алуминиева рамка и елегантно могат да легнат върху скатния покрив. Дори само два колектора са достатъчни да затоплят бойлер от 300 литра и да осигурят достатъчно като количество и температура топла вода за едно домакинство.


Слънчеви колектори Hoval UltraSol
Най-подходящо е колекторите да се разположат на юг и с 45градуса наклон спрямо хоризонта, но дори и да нямате възможност да спазите перфектните условия, пак може да разчитате на 80-95% от тяхната мощност.


И накрая за тези от Вас, които искат премиум комфорт и дом от ново поколение - добавете комфортна вентилация в дома си. Разбира се най-лесно е да я предвидите в новостроящи се къщи и апартаменти или още на проектно ниво, но има възможности и за интегриране на системата при реновация на дома. Какво печелите с комфортната вентилация? Много от Вас ще погледнат скептично в началото, но тя съвсем не е излишна и в 70% от европейските домове, тя вече съществува от години. Необходимостта от нея се налага от факта, че в стремежа си да изолираме добре дома си, да го направим пълтен, за да не влиза студ през зимата и жега през лятото, ние го правим толкова плътен, че възпрепятстваме и „навлизането“ на така необходимия ни кислород и „излизането“ на така неприятната влага от дома ни. Именно тук, за да повишим комфорта си е необходимо да използваме принудителната жилищна вентилация като например Hoval HomeVent. 


Цялостно системно решение с комфортна вентилация, термопомпа въздух-вода, слънчеви колектори, буфер и бойлер.
Тя работи денонощно, с малки количества въздух, без да се усеща шум, течение, без да влизат прах и алергени от вън, но ефикасно. Тя подава пресния въздух в дома, като го филтрира и затопля през зимата, а през лятото охлажда. В същото време тя изтегля застоялия и влажен въздух от бани, тоалетни, кухни и други санитарни помещения, като преди да го изхвърли използва неговата енергия и оползотворява топлина, влага и студ. Това е възможно благодарение на новата иновативна технология с ротационен топлообменник. Системата ще Ви достави топъл въздух, дори навън да е -20оС, без да изразходи никаква допълнителна енергия, освен 60 W ел. енергия (изразходвана от самите вентилатори).


Сега вече знаете как може да се погрижите за следващия отоплителен сезон и да спестите Вашите пари и време.
Ако съветите са Ви били полезни, обадете се и вземете сега безплатна консултация от експерт за Вашия дом. 

+4
Автор: Ховал ЕООД
Закони Нормативна база Коментари