Кухня, трапазария и дневна в едно

В съвременния интериор все повече навлиза концепцията за открита зона, която съчетава кухня, дневна и трапезария в едно общо пространство.
02.04.2018
Екатерина Бонева
6767
интериор, интериорен дизайн, дневна с кухня
Организирайте целенасочено мебелите.
Източник: www.excedoboats.com

В съвременния интериор все повече навлиза концепцията за открита зона, която съчетава кухня, дневна и трапезария в едно общо пространство. Разчупването на стените и създаването на една зона за готвене, хранене и отдих стои в основата на дизайнерската идея за отворен план.
Докато някои хора все още предпочитат уединението на отделно обособените помещения, за други възможността за общуване, независимо кой с какво е зает е изключително примамлива. Този тип разположение може да се приложи при жилища с всякаква квадратура, но е най-подходящ там, където пространството е ограничено и самостоятелните помещения допълнително биха го умалили. Премахването на стените оптимизира наличното пространство и създава усещане за повече простор и светлина.


Ползите от подобна концепция
Комбинирането на помещенията в една функционална зона предоставя голямо пространство и разнообразни възможности за реализация на различни дизайнерски решения, които е трудно да се приложат в малки помещения. Наличието на стени, малко на брой прозорци и неосветени участъци визуално смалява пространството. Обединяването на отделните зони способства за повече светлина. Отвореният план на разположение е много полезен за семейства с малки деца, където постоянния контрол е от важно значение – двамата родители споделят отговорностите за децата. Вече няма да се чувствате изолирани от гостите докато приготвяте храната, напротив ще им дадете възможност да се насладят на кулинарното предизвикателство. Кухненският остров се превръща в своеобразна сцена за кулинарни изяви. В свят, изцяло ориентиран към технологиите и медиите, следенето на новините по време на вечеря е повече от логично.


Осветлението визуално скицира  отделните зони.    Източник: www.freshome.com

Зониране на пространството
При сливането на трите помещения в едно е необходимо да се създаде визуална проекция на местоположението на всяко едно от тях. Това в никакъв случай не означава да оформите кътове, които да изглеждат абсолютно различни едни от други. Точно обратното, нужно е да зонирате пространството в общия интериорен план, запазвайки синхрона между отделните фукционални зони. Те задължително трябва да кореспондират стилово и взаимно да се допълват. Ето как да направите това:


Островният плот и барът разграничават визуално пространството.    Източник: www.freshome.com

-        Организирайте отделните зони чрез подходяща подредба на мебелите – използвайте барплот или островен плот, с който да отделите кухнята от останалото пространство. И двата инструмента създават илюзорна фалшива преграда, която с лекота дефинира функцията на помещението. Разположете трапезната маса между кухнята и хола. Може също да проектирате разположнеие на две нива, с помощта на подиум. Не забравяйте да поддържате стиловата непрекъснатост на дизайна. Определете началото на хола като поставите диван, кокетна маса и килим. Няма нужда да трупате множество мебели, това само ще натовари излишно интериора.


-        Различни настилки – този похват е много подходящ при зониране на пространството. Използвайте плочки, ламинат, корк или дърво за да определите границите на зоните в общото пространство. Този метод е по-подходящ когато поне едно от помещенията е на различно височинно ниво спрямо останалите две. Съобразете цветовете на килима и мебелите с този на настилките. Изберете си цветова палитра и повтаряйте цветовете на материалите и текстурите в отделните функционални области. Така пространството ще изглежда като едно помещение.


-        Играйте с осветлението – проектирането на подходящо осветление е определящ фактор при сливането на няколко помещения. Различните осветителни тела не само ще скицират оптически функционалните зони, но и ще създават феерично шоу на светлини и сенки вечер. Използвайте вградено осветление при зониране на кухнята и висящи пендели за дефиниране на трапезарията. Негово величество полилея ще стои на мястото си в дневната.


-        Липсват ви стените – ако сте свикнали в помещението да има стени може да си послужите с леки прегради или стъклени стени, които частично да отделят зоните една от друга. Декоративните решетки, плъзгащите врати и сгъваемите паравани са много подходящи.


Отвореният план е много подходящ при малки жилища.    Източник: www.homester.com.ua

Не затваряйте пространството
Създаването на безпрепятствен изглед от едно помещение към друго е в основата на подобен вид отворени пространства. Не поставяйте прекалено високи библиотеки или големи мебели на границите на отделните зони. Това не само ще възпретятства визуалната комуникацията, но и ще провали цялостния резултат от проекта. 


Наред с всички преимущества на отворения дизайн, неминуемо ще трябва да се помисли и за някои дребни неудобства. Откритото пространство компрометира възможността за уединение и лична неприкосновеност. Липсата на стени, на които да окачите семейни снимки или картини също може да стане причина да запазите поне една от тях. Редно е да помислите и за по-малкото електнически изходи, като не бива да се пренебрегва и начина на скриването им в едно общо помещение. Не на последно място стои и въпросът с чистотата. Когато погледът обхваща цялото пространство безредието създава усещане за хаос и неподдържан вид.


Отвореният план също има своите недостатъци, но ефективното използване на простраството, многофункционалните зони и по-светлите жилища са все по-предпочитан избор за днешните собственици.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари