Кухня по мярка

Клиентът трябва да има максимално ясна визия за бъдещата си кухня.
18.12.2011
Мирослав Аврамов, управител „Мироокки” ООД
8
кухня, интериор, мебели, кухненски мебели
Кухня по мярка
Източник: Снимки: „Мироокки” ООД

Проектът
Когато се прави кухня по поръчка, проектът е задължителен. Той може  да бъде направен от собствениците като елементарна схема, на която да е показано местоположението на шкафовете и уредите. Клиентът трябва да има максимално ясна визия за бъдещата си кухня. Специалистите могат да предложат оптимизация на желания от инвеститора проект, но това е по-лесно, ако има предварителен план. 

Проектът може да бъде изготвен от архитект или от фирмата, която ще изпълнява кухнята по поръчка, като важно условие е той да бъде изпълним с набора от инструменти, с които фирмата разполага. Има два възможни подхода при разработването на проект за кухня: първият е да се направи проект, съобразен със съществуващата конфигурация на електро- и ВиК инсталациите. Другият вариант е да се промени разположението според изискванията на клиента, за да се постигне по-голямо удобство и функционалност. Ако се налага преместване на контакти или промяна на съществуващия водопровод в кухнята, това е първият етап от подготовката на кухненското помещение. Преместването на водопровода е от компетенцията на специалист ВиК, който трябва да прецени дали е възможно преместването на водопровода, дали има достатъчно разстояние, за да се получи необходимият наклон за оттичане и т.н. Ако не може да се премести водопроводът, проектът на кухнята се съобразява със съществуващата конфигурация.  

Уредите 
Другите решаващи параметри при проекта са размерите на самата кухня. Понякога размерът на кухнята не позволява да се инсталират всички желани електроуреди – печка, хладилник, пералня, миялня. Уредите за вграждане са със стандартни размери в 95% от случаите, ширината им е 60 см. Дори и да се поставят два електроуреда един над друг, за да се спести място, ширината не може да се промени. Не се препоръчва да се ползват за вграждане уреди, които са свободно стоящи. Те могат да бъдат „облечени” с шкафове, но това нарушава техните функции, например при хладилниците се затруднява охлаждането и се съкращава техният живот. Често клиентите имат желание да използват за вграждане перални, които са свободно стоящи поради разликата в цената (пералните за вграждане са средно с около 200 лв. по-скъпи от свободно стоящите). Вграждането на свободно стояща пералня не е невъзможно, но експлоатацията след това не може да бъде нормална, защото достъпът до чекмеджето за зареждане на прах за пране е невъзможно. Уредите за вграждане са по-скъпи, но те са специално предназначени за целта и имат характеристики, които улесняват работата при монтажа им в кухнята

Кухнята по мярка
Кухнята трябва да е максимално удобна на човека, който ще я ползва. От тази гледна точка стандартите за дълбочина и височина не са задължителни, те са препоръчителни. Уредите за вграждане са конструирани за височина 82 см и като се добави дебелината на плота, се получава обща височина 86 см. Ако потребителят е по-висок, тогава тази височина може да се увеличи – плотът може да се направи 95 см висок, но не повече. Тоест рамките, в които може да варира височината на кухнята, са от 86 до 95 см. Дълбочината на плота по стандартите на Европа е 60 см. В САЩ тези размери варират от 70 до 90 см,  защото в модерните съвременни кухни присъства кухненски остров, където са концентрирани всички електроуреди. Обикновено такъв остров е с ширина 120 см, а дълбочината е 70 см. Кухненските острови са многофункционални, но за да се проектира кухня с остров, е необходимо голямо пространство. Основната конфигурация на кухните у нас е Г-образна – около 90% от жилищата предразполагат за такъв тип кухня. По-рядко разположението на мебелировката се прави в две успоредни линии или П-образно. Друга особеност на българската архитектура е, че има вътрешни вградени комини в сградите. Обикновено тези комини заемат един от ъглите на кухнята. За местата, където няма комин, има различни видове механизми, които позволяват оползотворяването на пространството в ъгловия шкаф – ъглови врати, ъглови кошници, плъзгащи и въртящи се механизми. За максимално оползотворяване на мястото вътре в шкафовете се препоръчва да се сложат чекмеджета. Така във височина и в дълбочина се усвоява цялото пространство, което не е така ефективно, ако има рафтове.  

Аспираторът задължително трябва да се включи към комин. Ако по проект няма комин, решението е аспиратор с активен въглен, но той абсорбира до 80% от парите, отделяни при готвене. Наличието на комин в ъгъла на кухнята предопределя мястото на печката. Колкото повече чупки има въздуховодът на комина, толкова по-неефективно е изтеглянето на въздуха. 

При създаването на проекта за кухня трябва да се вземат предвид основните функционални зони в нея. Първата отправна точка е хладилникът – мястото за съхранение на продуктите. Следва малък работен плот – това е мястото, където се поставят продуктите, когато ги извадим от хладилника, за да се размразят и да се подготвят за миене. Другата важна зона е мивката, следва големият работен плот. Той е с размери около 1-1,20 м, но при възможност и желание може да бъде по-голям. Големият работен плот служи за подготовка на храните за готвене – рязане, белене, настъргване, месене и др. Идва ред на зоната за същинското готвене – котлони и печка. Добре е, ако се предвиди място за поставяне на готовата храна. При правилната конфигурация на тези работни зони се намалява излишното движение на домакините. Ако кухнята е Г-образна, тогава домакинята може с много икономични движения да свърши необходимата работа по заготовката и същинското готвене на ястието. Разположението трябва да е функционално, защото при неправилно разположение на тези зони разстоянието се изминава многократно.
За майсторите, инструментите и качеството

Индивидуалните проекти за кухня се изпълняват от висококвалифицирани майстори  с набор професионални инструменти, които са функционални, удобни и интелигентни. Те не нараняват, не уморяват майстора, не тежат прекалено, имат допълнителни приставки, които осигуряват  удобство при различните операции. Тези инструменти скъсяват работния процес, работата се върши по-бързо и безаварийно. Майсторът работи 8 часа с един инструмент. Работата с професионален инструмент се различава значително от работата с инструмент за хоби, с който се работи веднъж месечно за половин час или инцидентно, когато се налага. Неудобните инструменти не са за ежедневна употреба и могат да навредят при всекидневното боравене с тях. Сериозните марки инструменти, като Festool например, правят работата едно креативно удоволствие. Festool са единствената марка, която предлага инструменти с многобройни приставки, които облекчават работата на майстора независимо от предназначението на съответния инструмент – за рязане, завинтване, фрезоване или рендосване. Тези инструменти позволяват и изработване на по-качествени мебели, задоволяващи и най-високите клиентски изисквания. Потъващият циркуляр е особено удобен за инсталиране на кухненски шкафове в нестандартни и тесни пространства като подпокривните помещения. Този инструмент позволява изкрояване на място по съответното скосяване – машината се води стабилно по шина и няма опасност да подведе в неправилна посока, а взетата мярка не се променя при отрязването. Инструментите Festool дават сигурност и спокойствие в работата на майстора, което се отразява на цялостния резултат при изпълнението на даден проект. Освен това този циркуляр има приставка за свързване към прахосмукачка. Ръчният циркуляр без прахосмукачка разхвърля много прах при рязането и засипването с прах на целия обект е неизбежно. Тези решения са добри както за клиента, който остава безкрайно доволен от чистата работа, така и за майстора, който работи по-бързо и по-качествено

Материалите
Другите характеристики, които са от решаващо значението за визията и функционалността на кухнята, са материалите: плоскостите, от които се изработват шкафовете – ПДЧ, МДФ, и тяхното покритие – естествен или изкуствен фурнир, боя; плотът – естествен камък, термоплот, технически камък; материалът, от който е изработена мивката – гранитех, силгранит, инокс, технически камък TechniStone®; видът на обкова и механизмите в кухненските шкафове – нисък, среден или висок клас. Обикновено базовата цена, която се изготвя от фирмата за кухня по поръчка, е с най-ниския клас механизми. По-високият клас механизми осигуряват по-плавни, по-безшумни, по-функционални движения – плъзгане, завъртане или комбинация от две движения, но са по-скъпи. Най-подходящите материали трябва да се изберат след консултация със специалисти, но цената на материалите в много случаи е решаваща. Например характеристиките на техническия камък за плот и мивка са несравними – той е термоустойчив, устойчив на механични повреди и има невероятни естетически качества, но е по-скъпо удоволствие. 

Материалите за кухненските мебели са обикновено топло- и водоустойчиви, но всъщност трябва да имате предвид, че това е до определени граници. Някои материали за плот, въпреки че се водят термоустойчиви, са устойчиви до 50 °С и ако свалите тенджера от котлона и я поставите директно върху плота, той ще се повреди. 

Когато изберете материалите за вашата кухня, запознайте се с техните характеристики, за да не се изненадате неприятно в процеса на експлоатация.

Времето
Монтажът на кухня, направена по поръчка, отнема обикновено два дни, а при по-големи и по-сложни проекти може да продължи и три дни. Дейностите по свързването на електроуредите и монтажа на мивката са от компетенцията съответно на електро- и ВиК специалисти. Някои фирми предлагат пакетна цена, която включва и тези услуги, но обикновено тези дейности не се осигуряват от фирмите, които правят кухни по поръчка. При монтажа на кухненските шкафове трябва да се остави място за достъп до електроуредите, така че при евентуална повреда да може да се ремонтират спокойно. 

Кухнята по мярка може да се скрои до 90%. Останалите 10% се компенсират с паслайстни. Мебелистите не могат да изправят стените на една къща, ако те са криви.

 

+2
Автор: Мирослав Аврамов, управител „Мироокки” ООД
Закони Нормативна база Коментари