Кухнята на открито и най-новото при проектиране на това пространство

В наши дни кухнята на открито е ефектно, функционално продължение на вътрешното жилищно пространство и се превръща в задължителен реквизит от екстериора на съвременния дом.
03.11.2020
Екатерина Бонева
2167
екстериор, кухня на открито, външна кухня
Немски продукти за градината Enders
Източник: www.enders.bg

До преди години външната кухня се считаше за ненужен елемент от екстериора, да не говорим, че тя се състоеше от масичка за пикник с няколко стола и подвижна скара за приготвяне на храна. Повечето собственици пренебрегваха задния двор и полагаха усилия единствено за поддържане на зелената морава. Днес обаче, кухнята на открито е много повече от някаква мебел за хранене и обикновен уред за печене. Тя е ефектно, функционално продължение на вътрешното жилищно пространство и се превръща в задължителен реквизит от екстериора на съвременния дом.

Организацията на този сектор от двора от година на година става все по-сложна, а оборудването и дизайнът придобиват все по-голяма значимост, в посока постигане на целогодишна употреба и оптимален комфорт. Разпределението на зоните се оказва ключов аспект, където всеки елемент е точно на мястото си. Проектирането на пространството следва интуитивен подход и постигане на максимално удобство, изграден по подобие на интериорната концепция. Модерното външно барбекю може да има различни форми, които се адаптират към собствения ни начин на живот. И все пак, възможностите за проектиране на мечатаната външна кухня не са непременно скъпи и трудни за постигане. Така че, ако сте решили да ремонтирате старото барбекю или Ви предстои тепърва да създадете подобно кътче за отдих и релакс, отделете време да проследите основните тенденции в тази насока.


Газово барбекю Enders Monroe Pro 3 SIK Turbo     Източник: www.enders.bg

Заложете на уреди с множество техники на готвене
Топлите летни вечери на открито предразполагат към приятни емоции и консумиране на вкусна храна. И както често се случва, предпочитанията за нейното приготвяне могат да варират. Точно поради това е удачно в кухнята на открито да разполагате с многофункционален уред за готвене, който предлага повече от една готварска техника. Популярна опция са газовите барбекюта - ново измерение в готвенето на открито. На тях може не само да гриловате, но и да печете, пържите, задушавате и опушвате. Още едно предимство, което ги прави идеални за готвене на открито са интегрираните в основата колела, които улесняват преместването на уреда при необходимост. Все пак всичко опира до средства и възможности, така че приготвянето на храната може да стане и на подвижните скари и грилове на газ или дървени въглища, а защо не и на специално зидана за целта пещ или камина. Ако ще изграждате стационарно съоръжение за печене, направете го на нужното разстояние от къщата, така че да се подсигурите, в случай на евентуални инциденти с огъня.

Инвестирайте в ледогенератор
През лятото, когато всеки търси прохлада, няколко кубчета лед могат наистина да повдигнат духа и настроението ни. Знаете колко досадно е да купувате торби с лед или пък да се налага няколко пъти на вечер да го изнасяте от фризера вкъщи, за да не се разтопи. Все повече хора инвестират в закупуването на генератори за гранулиран или люспест лед, които да осигурят онова блянувано късче свежест с летните коктейли. С тяхна помощ приготвянето на ледените напитки и плодовите шейкове се превръща в истинско удовоствие. Повечето ледогенератори разполагат с прозрачен екран и LED дисплей за следене на състоянието на ледените кубчета. Машините издават звуков сигнал, когато кубчетата са готови или, когато количеството вода е недостатъчно. Дори и да не се възползвате от тази функция всеки ден, тя ще бъде безценна в дните, в които имате нужда от нея.


Иноксово газово барбекю с вградена мивка и страничен котлон Enders Kanas Pro 4 SIK Turbo     Източник: www.enders.bg

Изберете уреди от неръждаема стомана
Неръждаемата стомана може би никога няма да излезе от мода – както при уредите в интериора, така при тези за външна употреба. Може да избирате сред широка гама от хладилници, горелки, печки, фурни, мивки, плотове, кафе машини и много още съоръжения, проектирани с устойчиви на атмосферните влияния повърхности и изключително елегантен дизайн. Дори да решите да не се възползвате от предимствата на инокса, със сигурност е добре да изберете уреди с надеждна и здрава повърхност, която няма да се нуждае от кой знае какви грижи за ежедневно почистване и поддръжка. Идеални за целта са плотовете от естествен камък и градинската мебел от ковано желязо или дърво. А за градинските мебели добър вариант са съвременните материали, които издържат на атмосферните условия.

Създайте функционално и подредено пространство
Както вече споменахме, модерните барбекю зони се проектират с всички удобства на основната кухня, при това не непременно с цената на много средства. Важно е да организирате подредбата и оборудването по начин, който ще Ви спести постоянното разхождане от вън до вътре за какви ли не дреболии. За целта е нужно да се снабдите с набор от шкафове, посуда за хранене, както и с фунционални пространства за съхранение. Изключително практични са островните готварски плотове, които предлагат свобода и удобство, докато приготвяте любимите си ястия, а също така и компактно пространство за съхранение. Не се лишавайте от стенните рафтове и не забравяйте да оптимизирате на пръв поглед неизползваемите кътчета от външната си кухня. В допълнение към естетическите предимства, практичните способи за съхранение Ви позволяват да увеличите максимално използваемото външно пространство. В края на всяко градинско парти идва и време за измиване и почистване. Вариантите тук зависят от планирания бюджет и от възможностите на терена – ако до мястото има прокаран водопровод, може да заложите на обикновена мивка или пък на съдомиялна.


Външен газов отоплител Enders Polo 2.0     Източник: www.enders.bg

Външното отопление – хит в съвременните кухни на открито
В края на лятото вечерите са вече хладни, но ако сте направили външната си кухня по перфектния начин, със сигурност ще Ви се иска да прекарвате повече време там. Ако не разполагате с камина, не бива да се отчайвате. Инфрачервените нагреватели и отоплителите на газ са идеален вариант за постигане на оптимален температурен комфорт, не само през хладните, но и студени вечери. Те излъчват приятна насочена топлина, която се разпределя равномерно по тялото. Основното им предимство е, че са много икономични и могат да се пренасят лесно от едно място на друго. Някои модели са дори безкабелни и изключително леки. Освен че генерира приятна топлина, външното отопление прибавя романтична осветеност на пространството. Външните отоплители са стилно и елегантно допълнение на всяка открита кухня, поради което присъстват в почти всеки съвременен дом на запад.

Модерните външни кухни са огледален образ на вътрешните пространства за готвене и хранене. Проектирани по подходящия начин, те ще се превърнат във вашия малък оазис за релакс и отдих у дома.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари