Кухните от масив – очарователни, практични, вечни

Кухните от истинско дърво винаги ще останат предпочитан избор сред разнообразието от варианти. Това се дължи на тяхната натурална красота, дълготрайност и отлично качество.
21.05.2020
Екатерина Бонева
2502
кухни, кухни от масив, кухни от дърво
Кухня от дърво в рустикален стил
Източник: www.kuhnia.bg

Кухнята от масивна дървесина внася в дома усещане за хармония, уют и непреходен стил. Макар и днес да се предлагат различни материали за изработка на такъв вид обзавеждане, кухните от истинско дърво винаги ще останат предпочитан избор сред разнообразието от варианти. Това се дължи на тяхната натурална красота, дълготрайност и отлично качество.

Неслучайно дървените мебели са признак на класа. С неподправената си красота, непреходност и очарователна естетика, дървото влиза в комбинация с метали, тъкани, стъкло, мазилки и какви ли не още материали. Няма стил, който да не се е обогатил от автентичното му излъчване, а палитрата му е толкова разнообразна, че винаги има по нещо за всеки. Натуралните шарки на истинското дърво придават на всящо помещение топлота, уют и естетика, каквито не може да се постигнат с други материали, въпреки добрата имитация.


Източник: www.kuhnia.bg

Защо да предпочетем кухня от масивна дървесина?

Дървото – естетика и дълготрайност
Кухните от истинско дърво се изработват както от широколистна, така и от иглолистна дървесина. Производителите на мебели предлагат кухни от дъб, бук, череша, липа, топола, бял бор, ела и др. Предимствата на масивната дървесина са малка обемна плътност, добри топлоизолационни качества, якост, издръжливост на продължително натоварване. Според начините на обработка  на самото дърво, може да се добие различен цвят, като от личните предпочитания зависи кой от възможните нюанси е най-подходящ за всеки дом. Кухните от иглолистна дървесина притежават още едно много ценно качество – с времето придобиват все по-привлекателен вид и стават все по-блестящи. Обработени по правилния начин, кухните от масивна дървесина стават на практика вечни. Подлежат на реставриране и малки козметични ремонти. Естественото дърво позволява направата на различни орнаменти, които придават луксозен и аристократичен облик на кухнята.


Източник: www.kuhnia.bg

Екологичен материал
Дървеният материал е въглеродно неутрален природен продукт, допринасящ за здравословна вътрешна среда. Той може да се стругова, рендосва, резбова и огъва. Ароматът на естественото дърво остава траен и обгръща цялата атмосфера със своята свежест и природен чар. Освен това, дървото има свойството да носи успокоение и да възстановява силите, само с присъствието си. Борейки се с електромагнитните лъчения, които са навсякъде около нас, този материал създава една приятна и здравословна среда на обитаване. Като източник на животворна и регенерираща сила, дървото се прилага също толкова добре и в стаите за отдих.


Източник: www.kuhnia.bg

Неподправена красота и уют
Текстурата на дървото често бива възпроизвеждана, заради изящество си. Линиите на времето, които разкриват истинската му възраст са онзи чаровен мотив, който го прави толкова търсен материал. Поради тази причина някои производители предлагат ПДЧ с естествен фурнир, но той не може да замести неподправената красота на истинската дървесина. Разнообразието от багри, които предлагат различните разновидности широколистна и иглолистна дървесина, са още един критерий за нестихващата популярност на дървения материал.


Източник: www.kuhnia.bg

Кухни от дърво – решения във всякакъв стил
Кухните от масивна дървесина се изработват във всякакви стилове и различни превъплъщения. Те се вписват отлично не само в традиционния, но и в модерния интериор, внасяйки онези така нужни на всеки дом топлота и уют. Класическите решения представят композиции с характерни за този стил вдлъбнатини, заоблени ъгли и дърворезба, докато модерните варианти залагат най-вече на семплите, изчистени форми и артистични дръжки.

Важно е да се обърне внимание не само на стила, но и на техническото оборудване на кухните от масив. Тези кухни имат модерно излъчване и съвременна визия, защото могат да бъдат оборудвани с най-актуалните уреди за вграждане като фурни, готварски плотове, абсорбатори, съдомиялни машини, перални машини и др.

Кухнята от дърво ще придаде характер и индивидуалност на целия дом, създавайки усещане за хармония и баланс на цветове, текстури и материали. Независимо от това, че са по-скъп вариант, инвестицията си струва, тъй като те съхряват качествата и красотата си в продължение на много години.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари