Кухните не са това, което са (бяха...)

Ако стъпим на тази култова филмова реплика със сигурност ще сме на прав път.
15.07.2016
Весела Маркова
386
интериор, мебели, кухня, оборудване на кухня, механизми за кухня
Кухните не са това, което са (бяха...)
Източник: www.lineartiles.co.uk

Днес повече от всякога кухните в дома ни рязко се отличават от утилитарната представа, която сме свикнали да имаме за тях. "Революционната” тенденция за обединяване на кухнята с дневния тракт неусетно преглътнаха и най-заклетите пуритани, следователно дошло е времето за нови изненади. И със сигурност такива ще има за следващите година и половина. Технологиите в кухнята също не са новост, съвсем естествено изискванията ни към оборудването и функциите се покачиха главозамайващо през последното десетилетие. Затова днес сме изключително внимателни, когато правим своя избор за всеки един детайл. Залогът никак не е малък, кухнята ще бъде част от живота ни, и то една от най-запомнящите се, дълги години, в период на непрестанни иновации и нововъведения, някак си ще бъде жалко да пропуснем индикациите и кухнята ни да остарее преждевременно.


Днес повдигаме завесата не с една, а с цели 2 години, за да посочим основните аспекти и очаквания.


Цветови тенденции
Първото впечатление несъмнено се дължи на визията, предстои ни да се настроим за силно изразен контраст. Цветовете - модерна ще бъде охрата заедно с цялата си палитра от оттенъци, но по-смелите, не пастелни тонове. В тотален хит се превръща есенно-ръждиво-оранжево, цветът на презрялата кайсия, веднага след нея и любимата "горчица". Хладните нюанси ще гравитират около тюркоазеното, преливащо към виолетово и петролно наред с контрастите сиво, графит, антрацит до наситено черно, но няма да минем и без нюансите на бялото. За мнозина изненадващо, но черното ще бележи пореден триумф в интериорното пространство. Закачката ще бъде в съпоставката на контрастите - ярки и чисти цветове редом до категорични, монохроматични. Тези комбинации ще променят светлосянката в помещенията именно благодарение на умелата им съпоставка.


Увличащата страст по черното 
Няма как да не обърнем внимание на този толкова полемичен цвят, особено предвид очертаващата му се главна роля в интериора в последващите месеци. Но се налага да забравим за класическата "шахматна комбинация" черно с бяло, вече е в миналото. Черното навлиза с пълна мощ, за да доминира, точно както бихме постъпили с бялото, без да ги смесваме обаче. Ако все пак държите на тази комбинация най-погрешното е да се стремите към идеален баланс и едноправие на черното и бялото, вариантите са основният тон да бъде "прекъсван" с динамични елементи в контрастният цвят и по възможност в различна форма или да работите в две изцяло контрастни половини, хоризонтално или вертикално цветово дефиниране.

Всеки един от ярките и плътни тонове от цветната ни топ палитра за 2016-2017 е абсолютно достойно допълнение към черното, с достатъчно изразен драматизъм, към който определено ще се стремим, за да сме актуални за дълго. В най-сигурни води отново ще се чустваме в дебрите на сивото и неговите неизброими вариации, самостоятелно или в комбинация с ярък цвят, винаги елегантен и придаващ класа на интериора. 


Материалите
Изискванията към кухнята са изключително завишени, особено от факта, че тя е част от дневната, всеки един детайл трябва да бъде възможно най-прецизно подбран, да отговаря на естетиката и стила на останалата част от дома.


 • Бетон и бетон наподобяващи материали
  Повторен бум ще отбележат бетон-цимент финишите и облицовките, особено актуални не само за кухнята. "Опитомяването" на индустриалния облик като тенденция в интериора все по-осезаемо ще трансформира и кухненските мебели наред с настилките и кухненските плотове. Това, което неминуемо ще се хареса е нежният, копринен ефект, който се прилага върху повърхностите на материалите, като по този начин "суровият бетон" придобива съвсем различно звучене Водещите дизайнери и студиа, вече представиха своите ултра-ефектни трактовки по темата.
 • Дървото
  в кухнята отстъпва позиции като основен по обем материал, но запазва ролята си във вид на стоплящ акцент. Когато се използва то далеч не е в монотонна повтаряемост, силата му е в цялостен елемент, дори малко откъснат от останалата тема, и разбира се в най-естествения му вид.
 • Металът
  извоюва своето място и в жилищната среда. Авангардната "Индустриална" кухня у дома се радва на все повече обожатели, особено подходящ матерал за култовия напоследък "лофт дизайн". В натурален цвят - неръждаема стомана или в опушено черно, металните повърхности влизат в употреба за кухненски шкафове, плотове и дори маси.
 • Кварц
  Плотовете от природен кварц продължават да бъдат едни от най-харесваните и предпочитани материали за кухнята, вече не само като работен плот, но и за облицовки и мебели. Те са доказано здрави и лесни за поддръжка, с новото поколение кварцови материали, с многобройните цветове и текстури, може да се постигне невероятно разнообразие от ефекти. Възможността за безшевно интегриране на кухненската мивка в едно цяло с плота е допълнителна опция за неотразим резултат.
 • Акрилен (формован) камък
  Много подходящ материал за постигане на единна,овална, излята форма и впечатляващ дизайн на кухнята, без снадки и прекъсвания.
 • Керамика 
  Последните години, благодарение на значителното  развитие на технологиите, керамиката придоби доста съществена роля като материал с широко приложение  и в интериора. Появиха се високотехнологични  композитни материали, с изключителни характеристики - ултракомпактност, здравина, нулева порьозност, без линейно разширение, без следи от пръсти или петна, с безпрецедентна устойчивост на всякакви въздействия и външни или химични агресори. Дори горещите съдове не оставят следа върху повърхостта. Гарантираната безпроблемна експлоатация в комбинация с атрактивната визия, превръща тези материали в едни от най-предпочитаните, дори за обществени заведения.
 • Стъкло
  Ако държим кухнята ни да е "up-to-date" в традиционния си вид  стъклото не участва в постановката. "Любимите" стъклени витрини нямат място в горния ред шкафове. Ако държите на този вид дисплей в кухнята си може да обособите вертикална ниша като отделен елемент, а за цвят на стъклото най-елегантно ще се впише "коняк". Стъклото като кухненски плот или маса също не е в най-горния ред при избора на материали. Изборът на принт стъклото като кухненски гръб също трябва да е с нужното внимание - в кухни със строго изчистени форми и цветове, без орнаментика и като единствен акцент и за предпочитане не флорален мотив.


Формите
Не е новост, че стереотипът в конфигурациите на кухните сериозно се разклаща. На преден план излизат облите форми, но не става въпрос за заоблени краища. Овалите диктуват или цялостната форма или линиите са съвършено прави. Страхотен ефект и въздействие имат несиметрично-овалните кухненски острови в комбинация със строги, прави линии при кухненския модул.
Кухнята като част от останалата мебелировка, несъмнено е и сериозно повлияна от нея. Съвсем с друго око гледаме на кухненски шкафове по протежение на цялата стена, подобно на гардероб, което е изключително практично и същевременно модерно решение. Високите до тавана горен ред шкафове също са за предпочитане. Етажерката като разчупващ елемент в кухнята много често се превръща и в акцент. 


Островът
Елемент, който заслужава отделен абзац. Смело можем да твърдим, че островът в кухнята живее свой собствен живот. Ролята му много често е възлова и дори решаваща за цялостната композиция. От една страна на него се разчита да бъде свързващия елемент на кухнята с дневната, когато помещението е общо, от друга страна твърде често се оказва най-любимото място за сядане. Затова колкото по-интересен и запълнен с функции е той, толкова повече внимание и възхищение ще предизвика. Освен място за бързо или по-продължително похапване, арена за демо-шоу за приготвяне на храна, кухненският остров може да бъде дори "тайният домашен кабинет". Скрити ниши, рафтове и чекмеджета, потъващи контакти, и целият мини-офис е на една ръка разстояние.


Оборудването
Футуристичен дизайн, високи технологии и нетрадиционен подход. Това е най-краткото описание за техниката в кухнята. ”Черно" и "инокс" продължават да бъдат фаворитите, но дизайнерите не пропускат да изкушат и с неочаквано колоритни попълнения.


Кухненският аспиратор
е първенецът по разнообразие и не случайно. Ролята му да изниква от несвойствени места, и въпреки това да е красив повече отколкото се очаква от функцията му, създава цяла една плеяда от варианти, особено що се касае до аспираторите за кухненски острови.


Механизмите
Област, в която изненадите не секват. С годините се моделираха и очакванията ни към кухненските механизми, почти до степен на разглезване. "Touch -to-open" , плавно приплъзване, сгъваеми вратички, вратички тип щора, обръщащи се под максимален ъгъл и сякаш нищо не е твърде достатъчно.


Акцентите
Тук поне може да разчитаме на безпогрешен избор. Актуално и винаги свежо е зеленото присъствие. Подходящи и подхождащи на всичко - естествените зелени растения дори в най-дребния си и семпъл вариант, са това от което кухнята ви и самите вие се нуждаете.

+17
Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари