Куба – прекрасна, пъстра и необикновена страна, изпълнена с мир, любов, танци и веселие

Представяме Ви едно докосване до това уникално място: „Островът на свободата“ - Куба. Ще покажем нашия поглед, усещане и емоция, чрез кратък разказ и снимки, направени при посещението ни в Хавана, Долината Винялес и Варадеро.
14.01.2020
Гергана Димитрова, RSP Travel Ltd
2748
почивка в Куба, екскурзия Хавана Куба, шоу Тропикана Хавана
Източник: RSP Travel Ltd, www.rsptravel.com

Националният символ на Куба е Tocororo – красива тропическа птичка, която е обагрена с трите цвята на кубинското знаме и най-характерното за нея е, че може да живее само на свобода, ако е поставена в клетка, тя умира от мъка. Според кубинците, тя описва най-добре техния свободолюбив нрав.
 

Източник: RSP Travel Ltd, www.rsptravel.com

Няма начин да се опише усещането, което човек има стъпвайки на тази земя! Магията на Куба е в старите колониални сгради, в прекрасната природа, в слънчевите утрини, зелените тропически гори, безкрайния океан…. но най-вече магията на Куба е в хората! Кубинците са изключителен народ, съхранил своето достойнство, одухотвореност, смирение и мъдрост. Няма как да не Ви направи впечатление, че бедността не е повод за нещастие, те са усмихнати и щастливи и танцуват, и пеят всеки миг, който им се дава!
 

Източник: RSP Travel Ltd, www.rsptravel.com

Заплатата на кубинците е около 17 $ на месец и живеят при купонна система, която им осигурява определено количество от най-важните хранителни продукти, като боб, ориз, грах, захар, кафе, олио, пиле и яйца. За това и ще забележете, че те са изключително толерантни един към друг и са свикнали всичко да споделят помежду си. Също така можете да видите, че вечер, когато всички са се прибрали по домовете си, много от входните врати не са затворени и от улицата може да се види как едно семейство прекарва вечерта си. Винаги се радват, ако им оставите бакшиш, но няма да Ви преследват, за да го получат или да чакат милостинята ви, имат дълбоко чувство за гордост.
 

Източник: RSP Travel Ltd, www.rsptravel.com

Нещо интересно, което видяхме в Хавана и не сме срещали на друго място е, че бездомните кучета имат табелки с имена. Представяме ви Владимир:
 

Източник: RSP Travel Ltd, www.rsptravel.com

Нощният живот в Хавана също е очарователен, ще забележете как се събират в заведенията, слушат музика и танцуват бачата, меренге, салса, кубинска румба…. веднага щом видят, че сте чужденец идва някой при Вас и започва да Ви учи да танцувате с много търпение и усмивка. Това, което прави голямо впечатление е, че мъжете са истински кавалери, а жените – дами. И може би тази традиция се е съхранила точно от тези танци в двойки, където мъжът е кавалер, а жената – дама.

Атракция, която не трябва да пропускате, когато сте там е да се повозите с кадилак, който е поне на 50-60 години! Ако сте били в Куба, но не сте се возили на ретро автомобил, определено сте пропуснали едно от най-невероятните преживявания, които може да Ви предложи тази прекрасна страна. Усещането е, като на абитуриентски бал, но без да ви убиват обувките...
 


Източник: RSP Travel Ltd, www.rsptravel.com

Бар Тропикана? Заслужава ли си? Много хора задават този въпрос и се чудят дали това не е поредната реклама, която да пропуснат. Заслужава си всеки миг от този спектакъл, който ще Ви смае с невероятните изпълнения и костюми.

Ето и историята на световноизвестния бар. В края на 30-те години Вила Мина е била прекрасен крайградски имот, заобиколен от тропическа гора. Имотът е бил собственост на Реджино Труфин, след смъртта му неговата съпруга Мина Перес Шамон решава да отдаде имотът под наем на група бизнесмени, начело с Виктор де Корреа, които пожелават да създадат нощен клуб. Хореографът и режисьор на спектакли Серхио Орта е този, който предлага името на Тропикана, вдъхновен от едноименната мелодия на кубинския композитор и флейтист Алфредо Брито. И така в Новогодишната нощ на 1939 г барът отваря врати и се превръща в най-известното кабаре в света и до днес. Самата обстановка и невероятните изпълнения на певците и танцьорите, колоритът на костюмите и кубинските ритми ще Ви оставят без дъх от началото до самия край.
 

Източник: RSP Travel Ltd, www.rsptravel.com

Долината Винялес се намира в подножието на планината Сиера де лос Органос (Sierra de los Órganos) на около 160 км от Хавана. От Хавана до долината очите Ви ще се наситят с различните тонове на зеления цвят, преминавайки през разнообразна растителност - от палми до борове. Тази земя е известна като „Градините на Куба“, тук почвата има ръждивочервен цвят и именно тук се отглежда най-високо качествения тютюн за известните кубински пури. Винялес се намира в западната част на Куба, в провинция Пинар дел Рио (Pinar del Río). Тази долина и голяма част от заобикалящата я планинска верига е обявена през 1999 г. за един от Националните паркове на Куба, а през декември същата година е обявена от ЮНЕСКО за обект на световното наследство.

Тук можете да наблюдавате и рядко срещани планински форми, които са уникални и са наречени от местните моготес (mogotes). Това са редки геоморфологични образования, които добиват много разнообразни форми и голяма височина. Могат да бъдат сравнени само с подобни, които се срещат в Китай и полуостров Малака. Тук посетихме Каса дел Вегеро (Casa del Veguero), където ни посрещнаха с коктейл за добре дошли и разгледахме тютюневите насаждения и как се правят пури. Посетихме красиво място за наблюдение, наречено Мирадор де лос Жазмине (Mirador de Los Jazmine) – оттук се вижда цялата долина. Посетихме и пещерата с подземна река Куева дел Индио (Cueva del Indio). Разходка с лодка в подземната река и прекрасен обяд в местен ресторант допълниха усещанията ни от целия ден. Посещение на праисторически стенопис – процесът на еволюция на живота в Sierra de los Órganos - от мекотели до първите коренни жители на мястото. Всичко, което чухме и видяхме ни изпълни с благодарност, че сме посетили и това приказно кътче от света.
 

Източник: RSP Travel Ltd, www.rsptravel.com

Представяме Ви най-дългата пура в света – 90 м, изготвена от майстор José Castelar Cairo на 12.08.2016 г.. - и в момента можете да си поръчате пура и той да Ви я приготви пред Вас!

 

Източник: RSP Travel Ltd, www.rsptravel.com

Най-важното, което ще научите веднага е, че там трябва да пиете много витамин „R” и те наистина щедро го предлагат. Както самите те се шегуват витамин „R” се съдържа не в плодовете или зеленчуците, както Вие ще си помислите, а в тяхната национална напитка Ром.
 

Източник: RSP Travel Ltd, www.rsptravel.com

Какво по-хубаво от съчетанието на коктейли и танци на плажа? Тук вече както се досещате говорим за Варадеро. Белите пясъци и чистите води на този известен курорт привличат милиони туристи от цял свят. Има прекрасни хотелски комплекси, които ще Ви предложат весела атмосфера и кубински ритми, за да се насладите на почивката си. И така предлагаме Ви да се потопите в живота на Куба с много песни, танци, Ром и разбира се пура за разкош!
 

Източник: RSP Travel Ltd, www.rsptravel.com
 

Закони Нормативна база Коментари