Куба - дестинация на младостта, танците и забавленията

Кубинските пури и ром, огненото латино и екзотичните плажове привличат туристи целогодишно.
16.06.2022
Лилия Лозанова
2017
екскурзия, Куба, екскурзия Хавана Куба, туристическа дестинация
В центъра на Хавана.
Източник: VIA Travel Ltd. www.viatravelbg.com

Куба е всичко, което свързваме с младостта и приключенията. Танци, латино музика, изискани пури, ром и много забавления. Попадаш сякаш в класически филм, като фона са златни пясъци и тюркоазено море, колониална архитектура и ретро коли. Кубинците танцуват до един, и е нещо обичайно да видите групи весели хора, които се въртят на улицата под горещи ритми.

Там е вечно лято, като средната температура е около 25,5 градуса. Морската вода е топла целогодишно. Сезоните са два – сух и дъждовен. Първият продължава от октомври до април, а вторият от май до септември. В Куба може да се видят много неща, но сред утвърдените дестинации са столицата Хавана, романтичните плажове на Варадеро, долината Винялес, където се произвежда най-висококочествения тютюн на света.


Хавана - площадът пред Гран Театро де ла Хабана и Капитолия     Източник: VIA Travel Ltd.  www.viatravelbg.com

Хавана
Пъстра, романтично-носталгична, изпълнена с кабарета, колониална архитектура, модерно изкуство и стари катедрали. През 80-те години на XX век ЮНЕСКО е обявила Хавана за част от световното културно наследство.

Столицата е била най-богатата колония на Латинска Америка - пристанище на натоварените със съкровища испански галеони по пътя им от стария към Новия свят. Днес е разделена на две части – стара и нова. Старата Хавана – това е сърцето на града, в което има всичко - музеи, дворци, площади, църкви, крепости. Сградите са една очарователна смесица от стилове. Навсякъде можете да видите внушителни барокови къщи, в които хармонират италиански, гръцки и римски архитектурни стилове, арт нуово, арт деко, неокласицизъм,  с испанско и мавританско влияние.  Има емблематични места, които туристите посещават задължително. Едно от тях историческият център на града – Havana Vieja.


Булевард "Ел Малекон" в Хавана.       Източник: VIA Travel Ltd.  www.viatravelbg.com

Разходката по булевард „Ел Малекон” е нещо като есенция на града - редуват се прекрасни сгради и невероятни гледки към залива.
Невероятно очарование има панорамата на океанския бряг, на което можете да се насладите по-дълго, ако продължите по крайбрежната алея. Ботаническата градина  предлага потапяне в екзотична красота и преливащи се багри.

Не бива да се пропуска Площадът на революцията (Plaza de la Revolucion). Тук може да се види статуя-паметник на Хосе Мартин и портретът икона на Че Гевара, който украсява Министерството на вътрешните работи. На това място Фидел Кастро е изнасял своите многочасови речи.


Хавана - елегантната улица "Пасео дел Прадо"      Източник: VIA Travel Ltd.  www.viatravelbg.com

Площадът на оръжията (Plaza de Armas)  е създаден в чест на Бащата на Родината, чийто паметник се издига в центъра му. Въпреки, че е  оформен през XVI век, до средата на XVIII век е използван за военни обучения и паради. Днес е заобиколен от барокови сгради и има колониално излъчване. На него се намира дървото капок (Сейба), под клоните на което е отслужена първата литургия по случай основаването на града през 1519 г. През деня е огласен от виковете на продавачите на антики и класически книги от Латинска Америка.


Нощна Хавана.      Източник: VIA Travel Ltd.  www.viatravelbg.com

В  старата част пешеходната разходка минава покрай Катедрала, църквата "Св. Франциск от Асизи", многобройни колониални дворци в стил Арт Нуово и Арт Деко. За любителите на културата Хавана предлага възможности за  посещение на над 50 музея. По-популярните са Музеят на финансите, на изящното изкуство, на декоративното изкуство, на автомобилите, на революцията, Музеят на пурите, Музеят на танците и рома и др. По-малки музеи се помещават в елегантни къщички в испански стил с въздушни дворове.

Куба е оазис на удоволствията -   с вкус на качествени пури и ром.
Споменавайки ги, не можем да не усетим атмосферата на произведенията на великия Хемингуей. В посока към Стария площад,  се преминава покрай любимите му заведения “Ла бодегита дел медио” и “Ел Флоридита”. Разбира се, посоката, в която се върви е Музеят на рома. Посещението в него е не само пътешествие в миналото на тази страна, а и реално потапяне и „вкусване” на кубинската култура.


Хавана      Източник: VIA Travel Ltd.  www.viatravelbg.com

През втората половина на XIX век, след като кубинците извоюват своята независимост, започва истинският растеж на индустрията в производството на ром. Не бива да пропускате да посетите и завод за производство на огнената напитка, като един от най-известните е „Хавана Клуб” (Havana Club) .Тук може да предложат Cata Verical – дегустация на различни по отлежалост видове ром. Разбира се, навсякъде в заведенията можете да опитате традиционните питиета дайкири, мохито, куба либре, саоко, хавана локо.


Бар Тропикана     Източник: VIA Travel Ltd.  www.viatravelbg.com

В заведенията пулсира живота на Хавана, като латиното  се плиска във всяко кътче и „прелива” на улицата по време на фестивалите. Няма кубинец, който да не може да танцува. Хората танцуват без повод и навсякъде цари приповдигнато настроение. Кубинската музика и танци са смесица от островни, африкански и испански ритми и движения. Огнена комбинация, от която са се родили едни от най-страстните танци: меренге, румба, конга, болеро, танго, мамбо, ча ча ча, салса.


Прекрасните плажове на остров Кайо Санта Мария     Източник: VIA Travel Ltd.  www.viatravelbg.com

Танците са особено пленителни на фона на тюркоазеното море и златистите пясъци на Варадеро. Това е основна туристическа дестинация за Куба. Отстои на 140 км от Хавана, в провинция Матансас. Тук са най-големите хотелски инфраструктури в страната - хотели, барове, ресторанти, водни басейни, игрища за голф. Варадеро е лукс и всевъзможни забавления сред екзотична природа. На юг от Матансас се намира полуостров Сапата - една от най-важните екологични системи в Куба и същевременно резерват.

Кайо Санта Мария е един от 2500-те коралови острова в Куба. Целият арехипелаг е част от Биосферен резерват Буенависта под егидата на ЮНЕСКО. Може да се насладите на изумително красивите плажове на Кайо Санта Мария. Те са разделени на 9 плажни ивици с обща дължина 13 км. Освен да плажувате може да посетите шоуто на местния делфинариум и да се впуснете в приключението "плуване с делфини".


Долината Винялес    Източник: VIA Travel Ltd.  www.viatravelbg.com

Долината Винялес е градината на Куба, с най-големите тютюневи плантации. Обявена е от ЮНЕСКО за паметник на световното природно наследство. Сгушена е в планинската верига Сиера де лос Органос, в която палмите  растат редом с борове. Хълмовете са покрити с гъсти гори и приличат на огромни купи сено.

В района има дълги подземни галерии и зали, пълни със сталактити и сталагмити, реки и езера. Преди 100 млн. години мрежата от подводни реки е издълбала множество пещери във варовиковите скали. Има възможност за разходка с лодка в Индианската пещера. Мястото е магнит за любителите на трекинг, пещерняците и алпинистите. Възрастта на варовиковите образувания е над 160 млн. години.  Интересен представител на флората е  корковата палма.

Тук се отглеждат най-висококачествените сортове тютюн.  В сърцето на долината, се намира приказното селце Винялес. В него можете на живо да видите процеса по производство на пурите. Храната, която се предлага в местните завения е екологична и изключително вкусна. Разходката в долината предлага възможност да се насладите на тютюневите полета. Тук се отглеждат 40-50 сорта висококачествен тютюн. Берат се ръчно, като всеки лист се отделя. Подлагат се на специална обработка и съхнат 2 месеца. Тук можете да се докоснете до тайната на технологичния процес.

Която и дестинация да изберете в Куба, впечатленията Ви ще са с аромат на пури и ром. Разбира се, под който и ъгъл да погледнете Куба, ще бъдете покорени от нейната слънчева магия. След като се върнете, спомените Ви ще ухаят на горещо латино и танци, и най-вече на младост.

 

Автор: Лилия Лозанова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари