Красивите одежди на дома

Паралелно с развитието на традиционните технологии и материали в сектора обличане на фасади успешно навлязоха и алтернативни техни аналози.
31.01.2018
Явор Йорданов
3339
фасада, облицовка, фасадни облицовки, dsl bulgaria, сайдинг
Облицовката от сайдинг променя фасадата на сградата
Източник: www.dsl-bulgaria.com

Красивата фасада е авторитета на едно здание пред света. Подходящата облицовка осигурява надеждна защита на сградата срещу капризите на времето и подчертава нейната архитектурна естетика. Ето защо правилният й избор не бива да се подценява. Паралелно с развитието на традиционните технологии и материали в сектора обличане на фасади, успешно навлязоха и алтернативни техни аналози. Използването им ускорява монтажните процеси, подобрява микроклимата в помещенията и намалява себестойността на крайния продукт. В следващите редове са изложени накратко характерните им предимства и технологични достойнства. 


Сайдинг - един от най – бързо навлизащите видове фасади на къщи в последно време е сайдингът. Повечето хора го предпочитат поради многофункционалността му. Специфичната му структура увеличава устойчивостта на сградата срещу външни условия, както и срещу удар. Същевременно предпазва от ръжда и влага, не гори, като по този начин спестява евентуално бъдещо поддържане.


Сайдингът е устойчив на влага      Източник: www.dsl-bulgaria.com

Сайдингът е изключително лек, формата му не се деформира, не се променя и цветът му. Използването му като външно покритие осигурява значителни икономии на средства за отопление и охлаждане, тъй като се поставя след топлоизолационен слой, най-чесо минерална или каменна вата. Монтира се лесно и бързо върху всяка една постройка. Много удобен е за почистване.


Сайдингът има лесен и бърз монтаж     Източник: www.dsl-bulgaria.com

Виниловият сайдинг придава изключителна естетичност на сградата. Не на последено място е гаранцията от 50 години, която дават повечето фирми - гаранция, която създава спокойствие у хората за дълъг период от време.

Еталбонд – облицовка от композитен панел. Състои се два пласта алуминиева ламарина и един полиестерен пласт между тях с обща дебелина 3, 4 или 6 мм. Подходящ е за облицовка на стени, тавани, фасада на сгради, козирки. Материалът е лек, здрав, лесен за почистване и е с добри изолационни качества. Монтира се както чрез лепене, така и на алуминиева или стоманена конструкция. Предлага се в различни цветове по RAL каталог ( система за описание на цветово пространство ) или в дървесен ефект.

Стъклена облицовка – поради своята влагоустойчивост стъклото също често се използва за облицоване на фасади. За безопасност,  стъклото може да се ламинира или да се подложи на термична обработка и кантиране.

Сандвич – панели – те са лесно сглобяеми елементи с отлични изолационни качества. Състоят се от два слоя стомана и изолация от полиуретан, минерална вата или стиропор между тях. Дебелината им варира от 30 до 200 мм и се монтират върху стоманена конструкция. Лесно се съчетават с други облицовъчни материали.

Керамичната облицовка е идеално решение за външни стени и фасади на сгради. Тя е комбинация от носеща стенна подконструкция, термоизолация, най – често вата, окачвачи и керамични облицовъчни панели. По този начин фасадата диша и, затова самата система се нарича вентилируема керамична фасада.


Облицовка от сайдинг и Solid Brick - фасадни панели, имитиращи тухлен зид     Източник: www.dsl-bulgaria.com

Тухлената фасада е много красива и популярна, особено в Англия. Този вид облицовка има богата гама от декоративни възможности. Лесно се слага и много кратко време съхне. Много лека и лесна за съхранение. Изключително издръжлива и не много скъпа. Тухлената облицовка обаче, не се препоръчва за къщи, чиито стени са изложени на силни вибрации, които биха могли да я разместя. Парчетата облицовка трябва да се залепят добре и плътно, за да не се образуват дупки между тях и след време, в резултат на продължителни дъждове, да се образува мухъл.

Дървената фасада е много красива. За постигане на страхотен дървен ефект, изкуствената облицовка е най – добрата и най – евтината опция.

Декинг фасадата е интересен начин за нестандартна фасада. Декингът е с твърда повърхност и издържа на всякакви атмосферни условия. Устойчив е на плесен и не се деформира с времето. Този фасада е лесна за поддръжка.


Иновативните материали и технологии в строителството са част от модерната архитектура. Те преоткриват функционалните и естетични достойнства на класическите им първообрази през погледа на съвремието.
 

Автор: Явор Йорданов
Закони Нормативна база Коментари