Котлонче на AEG от 1928 г. печели конкурса за най-стар уред.

През ноември 2012, за да отпразнува своя 125 годишен юбилей, AEG обяви конкурс за намирането на най-стария работещ уред в България.
26.02.2013
New moment PR
183
aeg, конкурс, електроуред, кухня, домакински уреди
Kонкурс на AEG за намирането на най-стария работещ уред в България.
Източник: AEG

 

Стотици хора се присъединиха към кампанията, споделяйки снимки и истории на своите верни електро-помощници, превърнали се през годините в неделима част от домакинския комфорт и уют. Победител в състезанието е кухненското котлонче на пловдивското семейство Славови, излязло от завода на AEG през далечната 1928 година.

Произходът и годината на производство на уреда са потвърдени от централата на AEG в Германия. Осемдесет и пет годишният уред е с диаметър 15 сантиметра и мощност от 650 W. Той функционира напълно изрядно и до ден днешен служи на 20 годишната студентка по Философия Ирина Славова за приготвяне на сутрешното кафе или чай. Котлонът е бил на нейната пра-баба, но никой не знае как точно семейството се е сдобило с него. Преди година, бащата на Ирина случайно открива уреда в таванското помещение на неговата майка. Почиства го и открива гравирани символичните 3 букви на немската марка. Въпреки мнението на своята съпруга, той е твърдо решен да не захвърля на боклука старинното семейно котлонче. Любопитството го кара да потърси в интернет годината на производство на уреда, и така съвсем случайно, за късмет, попада на конкурса на AEG „Най-старият работещ уред“. Ирина ползва котлончето в своята софийска квартира и обещава да го пази за идните поколения. Като победители в конкурса, семейство Славови избраха чисто нов хладилник AEG.

Само за месец, състезанието събра снимки и истории на 270 функциониращи уреди, повечето от които служили вярно на българските домакинства най-малко 30 години. Голяма част от тях са култовите модели перални машини Lavamat 402 и хладилници Santo, закупени от Кореком през 80-те.

Ветераните, които се наредиха в челните 10 позиции са:
- два сешоара тип 2473,
- два вентилатора модел OVE и NOVU,
- печка,
- калорифер,
- ютия,
- SUPER радио  
- електромер,

Всички те са произведени в периода между 30-те и 40-те години на миналия век. Тези уреди на AEG са служили вярно на 4 поколения домакинства и освен сантиментална, всички те имат висока колекционерска стойност. Уредите носят духа на една революционна за продуктовия дизайн епоха. Те са пример за функционалния немски индустриален дизайн, с класически и изчистени форми. Уредите от миналото носят почерка на легендарния Петер Беренс - бащата на индустриалния дизайн и един от създателите на BAUHAUS.

 

Автор: New moment PR
Закони Нормативна база Коментари