Котленските килими - инвестиция, която си струва

Да имате в дома си ръчно тъкани черги и килим от Котел винаги е било лукс в обзавеждането.
14.02.2015
Светлана Желева
1503
интериор, настилки, килими, котленски килими, ръчно тъкани килими
Този наш занаят е застрашен от вписване в "Червената книга".
Източник: www.kotlenski-kilimi.bg

Котленските килими чакат да бъдат преоткрити и нов живот да бъде вдъхнат на старите български традиции. Името им отдавна е запазена марка за качество и оригиналност, а славата им се носи надлъж и шир, както в родината, така и по широкия свят. Няма обзавеждане и стил в дома, който да не се напасне с красотата и уникалността на килимите на котленските  майстори. Багрите на котленските килими остават в сърцето и душата на всеки, който ги види.

Котленските килими са уникални. И преди, и сега да имате ръчно тъкани черги или килим от Котел или Чипровци винаги е било лукс в обзавеждането. Килимарството като приложно изкуство може да изживява своите най-трудни времена, но вратата на истинските майстори  е отворена.

Котленската килимарска школа 
Всяко едно изделие се изпълнява по поръчка и е проектирано с автентични котленски мотиви от 15 в. до 18 в. в традиционен и модерен стил. Дори и да си изберете направо от готовите модели, никой от тях не е серийно производство, а винаги единична бройка.

Килимите се правят изцяло ръчно, а майсторки - тъкачки с над 35-годишен опит внасят уникална техника на изпълнение, при който сътворяват две напълно еднакви лицеви страни на тъканта. Зевзеците отдавна са го казали най-добре: едното „лице” на килима е за първите 100 години, а другото – за другите 100.
Ето още една причина да се инвестира в котленския килим- уникалното изделие ще украсява дома на няколко поколения от рода.

Магията на Котленския килим се крие в цялостния проект: вложените текстилни материали, ръчната изработка, цветовата хармония и съчетанието на автентичните мотиви, в които е вложена наистина много човешка топлина.

Котленските килими и пътеки се тъкат на вертикален дървен стан. Преплитането на нишките на основата с вътък при тях се прави по начин, различен от тъкането на гладки килими в други центрове. Най-стара, позната и прилагана при тъкането на килими в Котел е „късаната техника“. Вътъкът при котленските килими не преминава по цялата широчина на тъканта, а с него се изграждат отделни мотиви.

Основният елемент, от който се изграждат мотивите e правоъгълникът. Първият, производен на правоъгълника мотив е ромбоидът. Триъгълникът пък е получен от едновременно изпускане на нишки от основата отляво и отдясно. Обратно – при едновременното прихващане на основни нишки отляво и отдясно се получава трапец. Тези основни геометрични форми, от съставянето на които са получени основните мотиви в котленското килимарство, разкриват от „Котленски килими”.

Според предназначението килимите биват: за застилане на под, на миндер или диван. В зависимост от това, те са с най-различни размери. Строго определени размери не съществуват. Тъкат се според нуждите и формата на помещението.
От дълбока древност вълнения килим е бил предпочитан, тъй като дебелината му (0.4-0.5 см) има добра топлоизолация и придава удобство, мекота при ходене. Естествените материали (с 1.4-1.5 кг/ кв.м. тежина) правят килимите да се замърсяват по-трудно, а почистването - по-лесно.

Ето и някои стандартни размери, които ще ви ориентират в избора:
- Битови пътеки в размер 80/ 160 см
са подходящи за частни домове, механи и др.
- Котленските пътеки в размер 80/160 см са предпочитани за частни домове, къщи за гости и др.
- Обърнете внимание - килимите с размер 120/180 см. са с фино обкантване, което носи усещане за завършеност, а другият размер килими - 160/230 см са със загадъчна орнаментика, която налага едно много семпло окрайчване.

Котленските килими греят в много частни домове у нас, в близка и далечна чужбина, красят малки и големи механи, частни хотели и къщи за гости.
И накрая: сред най-необичайните, но практични съвети за поддържката на килимите и пътеките е, че можете да използвате метла (без да звучи ретро), както и натриването с прясно разрязана зелка освежава цветовете и почиства вълненият килим, когато не е силно замърсен.

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари