Конкурс за архитектурен проект на Метростанция 20

На 19.12.2011, в Перформ бизнес център, бяха обявени резултатите от Конкурса за архитектурен проект на Метростанция 20, от Метродиаметър 2 на Софийското метро.
19.12.2011
Sofia Architecture Week
304
конкурс, метростанция 20, архитектурен проект
Трите номинирани проекта
Източник: Михаил Новаков, списание ЕДНО

1-ва награда в размер на 8000лв.– арх. Александър Шинолов, Пловдив, България
1-ва награда в размер на 8000лв. –екип с ръководител арх. Victor Jimenes, студио „ATA“ ltd., Лондон, Великобритания
2-ра награда в размер на 4000 лв – екип с ръководител арх. Kichul Lee, студио „Architect-K“ Сеул, Южна Кореа
За да се определи безапелационен победител бяха дадени препоръки за доразработване на двата първи проекта, в посока на тяхното оптимизиране като технологично изпълнение и финансова адекватност, запазвайки оригиналното въздействие на проектите. След като авторите нанесат своите подобрения и изпратят проектите на журито за втора оценка, тя ще бъде формирана на обща среща на журито с ръководството на Метрополитен ЕАД, за да се определи финалния проект за реализация. С цел да се осигури прозрачността на конкурса, проектите бяха представени за журиране единствено с номера, поставени от Техническата комисия на конкурса. Днес пред журналисти бяха отворени пликовете и имената на участниците станаха ясни.
     Конкурсът беше възложен от Столична община и Направление архитектура и градоустройство, и съорганизиран от „Sofia Architecture Week“. В него взеха участие  130 конкурсни предложения, с участници от над 15 страни от Европа, Азия и Америка. Те ще бъдат показани в специално организираната за целите на събитието изложба  - в залите на първи етаж на Перформ бизнес център (площад Позитано 2, ет.1). Изложбата ще бъде отворена за гражданите на града от 20-ти  до 28-ти декември. от 14:00 до 20:00 часа.
Информация за конкурса
Конкурсът, първи по рода си в България, бе анонсиран от г-жа Фандъкова на 15 октомври 2010 година – в рамките на международния фестивал Sofia Architecture Week 2010. Една година по-късно, бе даден и неговия старт – на 27 септември 2011-та година с организатори – Столична община и Направление архитектура и градоустройство, съорганизатор Sofia Architecture Week, с подкрепата на Съюза на българските архитекти и Камара на архитектите в България. Идеята за такъв тип архитектурна надпревара дойде от „Списание Едно“, организатор на „Sofia Architecture Week“ и куратора на фестивала за 2010-та – арх. Георги Кътов. Заданието беше изготвено от арх. Орлин Манолов и арх. Павел Янчев, които създадоха и сайта www.station20.eu, реализирал няколко хиляди уникални посещения.  В конкурса взеха участие 130 конкурсни предложения, с участници от над 15 страни от Европа, Азия и Америка.
Настоящият конкурс е първата по рода си възможност да бъдат дадени и обсъдени идеи за архитектура на една от новите метростанции, която се намира в периферията на града и има потенциал да даде посока на развитието на неурбанизирани бъдещи обществени зони. Това е и един нов опит за дебат между проектанти, граждани на София  и управата на града.
Участващите проекти са предложения за цялостна устойчива архитектурна концепция на метростанцията и публичните пространства над нея, съобразена със специфичните изисквания на подземния железопътен транспорт и съвременните урбанистични принципи.
Метростанция 20  се очаква да бъде реализирана по проекта, придобит чрез настоящия конкурс като част от строежа на линията между станция Цариградско шосе (метростанция 19) и станция Аерогара София (метростанция 23).

Председател на международното жури е архитект Петър Диков – Главен архитект на Столична община, с членове:
-    Елена Пактиавал – архитект “RGB” ЕООД, квота на Метрополитен – София
-    Борис Милчев, юрист – началник отдел “Правен”, НАГ
-    Анна Тилова, архитект, “Метропроект” ООД, квота на Метрополитен – София
-    Барт Ленс, архитект, Белгия “LENS ASS architects”
-    Петър Торньов, архитект, представител на КАБ
-    Адам Хатвани, архитект, Унгария “Sporarchitects”
-    Едуардо Гутиерез, архитект, Испания “ON-A architects”
-    Андрей Велинов, архитект, представител на САБ
-    Георги Кътов, архитект, представител на Sofia Architecture Week

Автор: Sofia Architecture Week
Закони Нормативна база Коментари