Комфорт и уют на малка площ

“Обичам модерното, но с артистичен почерк и индивидуалност”- това са думи на арх. Златка Христова за последния й реализиран проект – преустройство на апартамент, част от къща-близнак.
15.04.2006
арх. Златка Христова
408
дизайн, дневна, цветно пано, архитект, кухненско обзавеждан

Фотограф: Милена Конакчиева


“Обичам модерното, но с артистичен почерк и индивидуалност”- това са думи на арх. Златка Христова за последния й реализиран проект – преустройство на апартамент, част от къща-близнак.Жилището преди и  .....                                   след преустройството. Източник: арх. Златка Христова
 


 

Започваме от антрето, в което е сътворена ефектна цветна композиция. Използваните декоративни елементи в него са линейно продължение на акцентите в дневната,  замислена като основен обединяващ елемент на жилището.
Дневната с къта за хранене и кухнята са в общо пространство – основен момент в преустройството. Овладяването на чисто функционалните изисквания и същевременно с това създаването на усещане за стилово единство на всички елемети от интериора е била основна цел на проекта. Внимателно подбраните цветове на мебелите и настилките са в хармония с тъмната пастелна гама на стените и завесите в помещението. Прехвърлянето на композиционните елементи между различните функционални групи са подчертани с чисто декоративните  елементи, използвани при оформянето на окачените тавани. Важна част от цялостната концепция на архитекта е проектирането на осветлението, което ефектно маркира  функционалните групи и същевременно с това е в пълна хармония с основния акцент – цветното пано, заемащо една от стените.
Цветното пано, изобразяващо богинята Нике, е копие на постер, нарисувано от художниците Петър Томов и Кирил Кирилов. То е и главният атрактивен елемент в интериора на дневното пространство.


 
 
Кухненското обзавеждане е по проект на арх.Златка Христова. Отчетено е директното  участие на ъгловата композиция от шкафове в обединеното пространство. Тя е стилово и цветово свързана с останалите мебели. В къта за хранене нов елемент е витрината към терасата, стигаща до пода, осигуряваща повече светлина в дневната. Тя е и контрапункт на затворения с кухненски шкафове симетричен ъгъл. 
Кухнята е проектирана с плътни врати на шкафовете в пастелни тъмни цветове, добре хармониращи с инокса на оборудването. Осветлението между горния и долен ред шкафове е дискретно и не конкурира това на таванните осветителни шлицове.
Преминаваме към групата от две спални и баня, които са вторият основен момент в преустройството. И двете спални са малки по квадратура, много функционално обзаведени и уютни. Цветовото решение и тук е в хармония с останалите помещения в апартамента. 


 
И последно сме в банята. Ефектна и артистична е комбинацията между облицовката от алабастър и белите калибровани плочи.


Този интериор предстои да бъде допълнен и обогатен с картини, килими и аксесоари.


 

Автор: арх. Златка Христова
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
PIATRAONLINE

Първият възхитителен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България - мрамор, травертин, гранит, варовик и др. Генерираме вдъхновение за Вашия интериор и екстериор!

http://piatraonline.bg/
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари