Комфортът на креслото с табуретка за крака

Креслото е създадено за ценителите на комфорта, качеството и традициите, а идеята за усъвършенстването му и до днес вдъхновява известни дизайнери.
15.10.2017
Румяна Бонева
26
мебели, интериор, кресло с табуретка, кресло, табуретка
Lounge Chair - наричан още клубно кресло Иймс.
Източник: www.nest.co.uk

У дома всеки си има любимо място за сядане, където да се отпусне след напрегнатия ден или да поработи в меката прегръдка на комфортна мебел. Едни биха предпочели удобния диван, футьойлите или мястото за четене до прозореца, с други думи онова местенце, в което се наслаждавш на почивката в полулегнало положение.

Но времето на тежките четирикраки футьойли все повече остава в миналото. Модерните мебели за почивка са като произведения на изкуството – съчетание от неутрални цветове и необичаен, но функционален дизайн, където формата и комфорта са еднакво важни. Става дума за съвременната конфигурация от кресло и табуретка за крака, която предоставя незаменим комфорт и блаженство за всеки мускул на тялото. 

Едва ли сме се запитвали обаче кога се е появило това емблематично творение. Един от най-популярните примери за кресло с табуретка за крака е създадено по проект на двама американски дизайнери Чарлз и Рей Иймс, значими имена в света на модерната архитектура и обзавеждане през 20ти век. През 1956г. те сътворяват мебел с непознат до тогава дизайн – креслото с табуретка Lounge Chair. Луксозният сет бил изработен като подарък за известен холивудски режисьор и се класифицирал като продукт за по-заможното съсловие. Конструкцията се състои от дървени компоненти, запълнени от меки възглавници с кожена тапицерия. За производството на дървените елементи е използван огънат при топлинна обработка шперплат, покрит с фурнир от палисандър. И двете части от комплекта са снабдени с масивна въртяща се стойка от оксидиран лят алуминий. Креслото се произвежда в две ръстови конфигурации и в няколко цветови варианта на дървените и кожени компоненти.

Официално продуктът на дизайнерския тандем се предлага от компаниите Vitra, за европейския и Herman Miller – за американския пазар. 

Креслото е създадено за ценителите на комфорта, качеството и традициите, а идеята за усъвършенстването му и до днес вдъхновява известни дизайнери. Нека проследим техния отговор:

Кресло с фиксираща облегалка Karma
Karma е продукт с подобна на Lounge Chair структура, който притежава по-специфични свойства за осигуряване на допълнителен комфорт. Всеки елемент от конструкцията е проектиран с висока прецизност, с цел максимално да усили чувството за удоволствие от почивката. Снабден е с тапицерия от естествена кожа, механизъм за регулиране на наклона и ергономична облегалка за глава. Karma е много повече от място за сядане, достойнствата на модела го превръщат в уникално творение. Наклонът на облегалката не се регулира на степени, а се фиксира точно в желаната позиция на комфорт. Металната кръстата стойка осигурява нужната стабилност и възможнст за завъртане на креслото в диапазон от 360 градуса. Механизмът реагира и при най-лекото движение на тялото. Креслото осигурява сигурна поддръжка на тялото във всяка позиция, а възглавниците предоставят неподозирана мекота.

Произвежда се в прецизно  селектирана палитра от неутрални цветове.

Кресло с табуретка Sinus
Сетът за сядане Sinus представлява олицетворение на модерната класика през 70-те години, чийто дизайн и функционалност далеч изпреварват тогаващните тенденции и идеи. Продуктът е дело на немските дизайнери Адолф и Шрьопфер и е произведен за пръв път през 1976 г. Конструкцията на комплекта е необичайна, но изключително стабилна и стилна - състои е от пружиниращи стоманени пластини, на чиято форма се дължи и името на продукта и рулообразни компоненти с кожена тапицерия, стабилно фиксирани към конструкцията с кожени каишки. Иновативната структура и интересните възглавнички осигуряват неподправен комфорт по време на почивка. При разполагане на тялото и отпускане на краката върху табуретката се усеща плавно полюшване, с което столът се адаптира съобразно всяка извивка на тялото. Креслото с табуретка Sinus предостава сигурна поддръжка и несравнимо приятно усещане, с което няма да ни не иска да се разделим.  

Кресло с табуретка “Яйце”
Egg Chair е изработен през 1958г. по проект на най-известния датски дизайнер Арне Якобсен, който черпи вдъхновение от една от най-съвършените форми в природата – тази на яйцето. Формата на креслото наподобява издълбана черупка на яйце. Дизайнът е изчистен от всякаквки аксесоари, а линиите плавно заоблени. Широкият диапазон на извивките създава чувство за топла прегръдка, а меката възглавничка гарантира нужния комфорт. Креслото и табуретката са снабдени със здрава хромирана кръстата стойка. Изработват се с кожена или текстилна тапицерия, в голямо разнообразие от десени. 

Кресло с табуретка Darius
Darius е творение на един от най-оригиналните дизайнери на нашето съвремие Ян Армгард – пионер в света на модерния екодизайн. Креслото и табуретката изглеждат като идеални отливки от една и съща “материя”, чиято еднородна структура започва плавно от облегалката и завършва с придадени ъгли, събиращи се в солидна метална основа. Безупречно гладкият силует осигурява уникален комфорт на тялото, нужно е само да се отпуснем и да се оставим на плавните полюшвания на хромираната стойка. Darius е “облечен” в кожена тапицерия, плътно прилепнала по идеалните му форми.

Кресло с табуретка Grande Papilo
Сетът за сядане Grande Papilo прави изключително силна заявка с ултрамодерния си и изтънчен дизайн. Произведен е по проект на японския дизайнер Наото Фукасава. Подобно на Darius и креслото и табуретката изглеждат като две части, направени от един и същ материал с абсолютно хомогенна структура. Формата им наподобява конус, изрязан към най-дебелата си част, на което се дължи максималния комфорт по време на ползване. Оборудван е с механизъм за въртене на 360 градуса. Във вътрешността си конструкцията на креслото и табуретката се състои от стоманени тръби и гъвкава полиуретанова пяна, завършваща с текстилна или кожена тапицерия. Благодарение на органичния си статуетен дизайн, сетът Grande Papilo се откроява в общия интериорен план и осигурява блянуван комфорт за тялото.

+1
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари