Комфортна вентилация: просто реклама или абсолютна необходимост?

Едва ли в днешно време може да се направи нова жилища сграда без комфортна вентилация. Според новите норми и изисквания, новите жилищни сгради са много добре изолирани, за да пестят енергия, а това е свързано с голяма плътност, поради което се ограничава неконтролираната инфилтрация в сградата, т.е. непринудения обмен на въздуха. Разбира се, при възможност за интергация, хубаво е и във вече построени сгради, да се направи реновация и да се интегрира комфортна вентилация.
01.12.2018
Ховал ЕООД
1230
hoval, комфортна вентилация, Ховал, hoval homevent

Едва ли в днешно време може да се направи нова жилища сграда без комфортна вентилация. Според новите норми и изисквания, новите жилищни сгради са много добре изолирани, за да пестят енергия, а това е свързано с голяма плътност, поради което се ограничава неконтролираната инфилтрация в сградата, т.е. непринудения обмен на въздуха.  Разбира се, при възможност за интергация, хубаво е и във вече построени сгради, да се направи реновация и да се интегрира комфортна вентилация.    

Често задаван въпрос: Ако целта е да се пести енергия, защо трябва да бъде добавяме още един консуматор на електроенергия и защо имаме нужда от комфортната вентилация, вместо да си отваряме прозорците? 

Лесен отговор: Комфортната вентилационна система работи постоянно и подава свеж пресен въздух в помещенията, изхвърля застоялия замърсен въздух, като използва неговата енергия, за да затопли, охлади и овлажни в хигиенни норми подавания въздух, напълно и гарантирано без предаване на миризми и шум от помещение в помещение. Вече не е нужно да се отварят прозорците за проветрение, за да си осигурим така необходимия пресен въздух.
Освен рекуперация на топлина, апаратите за комфортна вентилация Hoval HomeVent®, рекуперират влага, която е особено важна за изсушения въздух в стаите по време на отоплителния сезон. Рекуперират също и студ през летния сезон, за да ни спасят от горещия летен въздух навън.

Благодарение на високоефективната рекуперация (90-130% по DIN 4719) се спестява голямо количество енергия, което иначе би било необходимо за затопляне/охлаждане на подавания в помещенията въздух.

Чрез използването на комфортна вентилация потреблението и разходите за отопление, охлаждане и вентилация са намалени, докато качеството на живот и комфортът се увеличават. Разходът на електро енергия на комфортната вентилация е само 60W, а те ще Ви спестят 15-20% от изразходваната мощност за отопление (например в една къща това са средно 2000 W спестена енергия отоплителна / охладителна мощност)

Какво печелим? 
•    Постоянен свеж, пресен въздух – дори при затворени прозорци. 
•    Висок клас филтри, които улавят вредния прах и причинителите на алергии. Хората страдащи от алергии могат да дишат свободно и без притеснения в домовете си. 
•    Комарите и други насекоми, както и неприятния градски шум остават навън. 
•    Без повече течения в дома, тъй като прозорците са затворени и скоростта на подавания и засмуквания въздух е пренебрежимо малка. 
•    През зимата, топлината от отоплителната система не се губи и се постигат енергийни спестявания, тъй като не се налага отваряне на прозорци. 

Вижте какво казват клиентите, вече използвали комфортната вентилация HomeVent.
 

 

Влажността също е важна 


Комфортната вентилация HomeVent® регулира и влагата, което намалява консумацията на енергия. Вградените в рекуператора сензори гарантират, че относителната влажност остава в рамките на комфорта между 40 и 60% (стойност, задавана персонално от всеки клиента)

Какво печелим?  
•    Няма вече опасност лигавиците ни да изсъхват през зимата. Така се намалява и риска от грипни вируси и патогенни бактерии. 
•    Косата и синтетичните дрехи вече нямат статичен ток. 
•    Огледалото в банята вече не се замъглява. 
•    Дървеният под, дървените мебели и музикалните инструменти направени от дърво запазват своята стойност благодарение на контролираната влажност. Опастността от плесен  е отстранена.


Миризмите изчезват от дома 
Комфортната вентилационна система от Hoval HomeVent® може и повече:
Интегрирани в рекуператора сензори засичат, когато има неприятна миризма, повишено количество СО2 или друг вид летливи замърсители.  Подават сигнал на рекуператора и той автоматично преминава в режим с по-висока мощност, за да премахне замърсяването на въздуха, след като пречисти въздуха, той автоматично се връща към зададения от клиента режим. Дори когато имате гости у дома, въздухът никога не става тежък. 
Качеството на въздуха се визуализира на дисплея на стайния контролер TopTronic®E Comfort чрез цветни индикации в червено, жълто и зелено.
 


 
TopTronic®E Comfort 
Още много предимства 
Новите вентилационни апарати  HomeVent® comfort FRT вече са на пазара. Те са с висок клас енергийна ефективност и произведени в съответствие с европейските стандарти. 

 

Благодарение на контролната система TopTronic®E Comfort, с която новите рекуператори са оборудвани, те могат да  се интегрират в обща контролна система с котли, термопмопи и солари на Hoval, което облекчава експлоатацията на цялата система във Вашия дом. Вече контролирате всички системи през един контролният панел, от Вашата дневна, от компютър или през мобилно приложение HovalApp: Когато сте в движение, можете да включите, увеличите или намалите комфортната вентилация, можете да направите същото и с Вашия котел или термопомпа или да проверите колко енергия са Ви спечелили соларите днес, а това ще Ви отнеме само няколко секунди. Каквото и да се случи, температурата в дома Ви ще бъде приятна, а въздухът – чист.  


Ако статията Ви е била интересна, споделете я и с Ваши приятели и колеги. Ако имате интерес да интегрирате комфортна вентилация във Вашия дом, или в нов Ваш проект, свържете се с експерт на Hoval и направете консултация за най-доброто решение сега. home.bg@hoval.com   GSM 0884 950 886   

Вижте още >> Цялостни системни решения за еднофамилни къщи 

Автор: Ховал ЕООД
Закони Нормативна база Коментари