Колко струва да наемем интериорен дизайнер?

Цените за предоставяните услуги се образуват на база вида на конкретния обект – кухня, спалня, баня, всекидневна и т.н, а също така и въз основа сложността на изпълнение.
08.01.2019
Екатерина Бонева
6667
интериор, Проекти, интериорен дизайн
Интериорният дизайнер ще ви предостави най-доброто на най-добри цени
Източник: www.idprop.com

Проектирането на интериорния дизайн от специалист в областта носи редица ползи и може да ни спести пари и време. Богатият опит и градивното мислине на един квалифициран интериорен дизайнер спомагат на собствениците да визуализират мечтания интериор, получавайки полезни идеи и алтернативи за неговото оформяне.

Професионалният дизайн не само постига приятна и хармонична атмосфера, но и създава функционална и ергономична среда за обитаване. Подобна специализирана намеса вдъхва живот на празното пространство. Изготвянето на качествени 3D визуализации, линейни графици, количествено-стойностни изчисления и прецизни оферти дава пълна яснота на клиента как се развива неговия проект и какво да очаква при влизане в новия си дом. Колко би ни струвало обаче да наемем такъв професионалист?
 


Източник:www.saga.co.uk

Важно е да се поясни, че таксите на интериорните дизайнери се генерират на база най-различни фактори, сред които конкретния обхват на проекта и местността, в която се намира имота. За да придобием по-ясна представа за образуването на цените, нека се запознаем с какво по-точно е свързана дейността на интериорния дизайнер.

   -  Изготвяне на дизайнерска концепция, съобразно стила, цветовата палитра и желаното послание, с които трябва да е ангажиран дизайна. Проектират се набор от варианти под формата на така наречените пространствени 3D визуализации, от които клиентът може да избере желаната схема.
   -  Изготвяне на базова техническа документация – тази услуга включва проектиране на триизмерни изображения на обекта, включително всички чертежи за изпълнението му. Понякога в хода на това се работи съвместно с архитекти и инженери.   
   -  Материализиране на целия проект и упражняване на авторски надзор при всеки етап от неговото изпълнение. В този случай интериорният дизайнер поема задължението за осъществяване на проекта от А до Я, така както е изготвен на триизмерните изображения и одобрен от клиента. Тази услуга включва поемане на ангажимент от член на екипа за координация на заявките. 
   -  Професионална оценка на съответната ситуация и изготвяне на подходящ план за действие в определената последователност. Това позволява да планираме бюджета и да влагаме средствата целесъобразно и ефективно. 
   -  Консултации при покупка на материали и мебели – Независимо от размера на бюджета, с който разполагаме, опитният дизайнер с дългогодишен опит и множество контакти ще ни помогне да закупим качествени стоки, предоставяйки ни оферти, които няма как да получим. В немалко случаи дизайнерът работи съвместно с компаните - производители при изработката на материали или мебели по поръчка. Квалифицираният специалист знае как да комбинира различни декоративни стилове по един перфектен начин, създавайки уникален и хармоничен синтез. По този начин ценните стари мебели и произведенията на изкуството, ако разбира се разполагаме с такива, оригинално ще се интегрират в новия интериор.

Как се определят цените за услугите?
Цените за предоставяните услуги се образуват на база вида на конкретния обект – кухня, спалня, баня, всекидневна и т.н, а също така и въз основа сложността на изпълнение. Таксуването може да се извърши и на почасова база или калкулирана твърда цена. Най-често практикуван метод за интериорните дизайнери у нас е работата на квадратен метър, при предварително определен минимум за съответния обект, например интериорно решение за детска стая в 3D-модел, което включва  всички чертежи, необходими за изясняване на решението и чертежи за изработване на мебелите, ако са по поръчка – 25 лв/кв.м, но не по-малко от 400 лв. Разбира се, това не включва първоначалната консултация, която не е обвързана с проектиране. Стартирането на проекта се предшества от авансово плащане или депозит по уговорен размер или процент от стойността на целия проект. Упражняването на авторски надзор също се заплаща в процентно съотношение. 

Повечето студия за интериорен дизайн предлагат пакет услуги за изходно ниво при проектиране на интериор, плюс пакет допълнителни услуги за клиента, сред които прогнозно бюджетиране, промени в текущото разпределение, проектиране на осветителни зони, план монтаж/демонтаж на структурни елементи, архитектурно заснемане на обекта, 360 градусова панорамна гледка на обекта, план отопление и охлаждане и много други.
 


Източник: www.angieslist.com

Нужно ли е да наемем интериорен дизайнер?
Допреди няколко години българският потребител имаше предубеждения относно работата на такъв вид специалисти и категорично държеше да си губи времето в разправии със строители, да си организира доставки, да си прави сам проект мениджмънта на обекта и т.н. Към днешна дата обаче, все повече хора доверяват проектите си на студия, които се ангажират с  реализиране на всички фази от тях. Добрата новина е, че няма нужда да заплащаме космически суми, а можем да се възползваме от услугата, която ни е нужна. 
В практиката интериорните дизайнери се натъкват най-често на две ситуации:
   -  Клиентът е направил достатъчно проучвания, вече е избрал елементите и детайлите по проекта, но не е сигурен дали завършеният проект ще изглежда в действителност така, както той самия си го представя. С две думи той вече знае какво иска. В подобни ситуации е най-добре да потърсим услугите на визуализатор, който да ни предостави цялостна картина на избраната подредба, за да сме сигурни, че жълтата стена ще си подхожда с лилавия текстил за леглото, например. 
   -  При втория вариант клиентът не разбира нищо от дизайн и съвременни тенденции, но въпреки това има някакви свои идеи и схващания и държи изключително много домът му да изглежда достатъчно модерно, уютно и функционално за нуждите на семейството. Обикновено тава са заети хора, които не могат да отделят дори и малко от натоварената си програма или да се занимават с поръчки, доставки, майстори и количествени сметки, предвид на това, че са заети да изкарват пари от своята дейност. Тук вече ни е нужен интериорен дизайнер, който да се заеме с всички етапи по реализирането на този проект. 
 


Източник:www.ekonomi.dk

Какви са ползите от наемането на такъв специалист?
За да си спестим разочарованието от един провален проект, съпътстван с ежедневни главоболия - най-вече непланирани, безразборни разходи и изгубено ценно време, трябва да се запознаем с ползите от наемането на интериорен дизайнер.

Високо качество
Всеобщото схващане, че размерът на бюджета определя дали даден интериор ще е успешен или не, със сигурност не е правилно. Разбира се, заделените средства имат директно отношение към качеството на мебелите и материалите, но това в никакъв случай не е определящо за общото впечатление, което един добре проектиран дом може да създаде. Натрупаният ноу-хау и опит на дизайнера ще ни помогнат да изберем оптималния вариант спрямо предвидения бюджет. Освен това, опитният специалист ще добави идентичност на пространствата чрез нетрадиционни материали, нехарактерна употреба на познатите ни обекти, ефектно осветление и т.н.

Значението на дома
Глобализацията и изобилието от информация в нашето съвремие ни дават все по-малко лично пространство и възможности за уединение. В известен смисъл домът остава единствен пазител на „личното“ и „неприкосновеното“, където можем да сме насаме със себе си. Естествено е в това пространство да търсим мир и хармония, специфично моделирани спрямо индивидуалните ни нужди. Именно дизайнерът може да преведе тези абстрактни желания на езика на материята – под формата на текстури, материи, пространства, а по-късно – материали, мебели, послания.

Контакти с бригади и търговци
Средностатистическият клиент не разполага с контакти на строители и търговци на мебели и материали, което за архитектите е ежедневие. Съществената разлика е в това, че интериорните дизайнери се възприемат като дългосрочни партньори от майсторите и бригадите, които от своя страна са на ясно, че ако свършат половинчата работа, не почистят или не са коректни и любезни, няма да получат следващи поръчки. Това променя цялостното им отношение и е гаранция, която крайният потребител рядко ще получи без помощта на дизайнер.

Спестяване на време и средства
Самодейният дизайн често е само привидно по-икономичният вариант. В строителството всяка грешка се „наказва“ и води до допълнителни разходи. Едно лошо организационно решение при недобро разположение на мебелировката или непланирането на бъдещи нужди би могло да ни коства ужасни нерви. Всичко в този свят е преходно, но времето е единственият ни краен ресурс. Изборът на подходящи мебели, които да се композират хармонично, съгласуването на бригади, изработката на конкретни поръчки често могат да отнемат месеци – особено, ако човек няма опит с подобни занимания.

Предотвратяване на конфликти
Интериорният дизайнер ще ни бъде от полза, особено когато семейство е многочленно. Съвсем нормално е всеки член да има собствена идея за декорация на дома, което в много случаи може да доведе до допълнителни конфликти. Професионалистът в дизайна ще събере идеите на всеки и ще се опита да включи възможно най-много от техните изисквания в личните им пространства. Кой не би желал в дома да има хармония, мир и разбирателство?

Независимо дали тепърва ще се нанасяме в новия си дом или просто сме решили да реновираме стария, наемането на специалист, който правилно да организира и проектира пространството, в унисон със собствените ни желания със сигурност ще надхвърли очакванията ни.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари