Коледно осветление в градината - танц на светлините

Има най-различни варианти на светлинните коледни декорации, но далеч не всички са подходящи за използване на открито.
14.12.2016
Константин Димов
1403
коледа, коледно осветление, осветление декорация, градина осветление, осветление на двора
Шейната на дядо Коледа с еленчетата - предпочитана украса със светещи фигурки
Източник: www.ign.com

Дошла ли е зимата няма нищо по хубаво от коледно осветление в градината. Още от периода на Адвента (времето, което отбелязва 4 седмици до Рождество Христово) много хора предпочитат бляскава украса. По-скоро ще ви е трудно да направите своя избор, отколкото да не намерите нещо по свой вкус. 


Ето как може да изглежда украсата в по-тъмния период на годината. При избора на светеща декорация не се слагат граници на фантазията: цветно или в бяла светлина, премигващо или непрестанно, защото има избор за всеки вкус и всеки градински дизайн. Не се лишавайте от обикновените цветни лампички, звездички, пръчици и всички други коледни фигурки, както и цели картини, които блестят със своята пъстрота.


Мнозина се затрудняват при избора, задавайки си въпроси дали коледната украса трябва да хвърля топла светлина или да е хладно бяла, дали класическите цветове в червено и зелено ще подхождат на облика на градината. Експертите обаче са категорични: разрешено е всичко, което ви допада.


Друг въпрос, който затруднява хората е дали декорацията да поставя само светлинни акценти или да осветява целия външен ареал? По този въпрос трябва да вземете решение, още преди да сте тръгнали на покупки. Ако искате празничното осветление да осветява градински пътеки, стълби и входната врата, се препоръчва то да е много наситено. Тогава изборът е за лампи с бяла светлина, които светят много силно. При цветни и мигащи лампички е възможно светлината да е твърде дифузна (разпръсната) и това я прави слаба, за да освети достатъчно градината. Ако сте избрали коледните лампи, звездички и др. да са един коледен акцент от осветлението, то тогава се спрете на цветове, форми и светлинни ефекти каквито искате.


Не забравяйте, че за навън се използва само специално осветление! Има най-различни варианти на светлинните коледни декорации, но далеч не всички са подходящи за използване на открито! Цветните лампи и другите цветни декорации се захранват с електричество, но през декември често падат дъжд и сняг, а при големи студове се образува и лед,  и тогава трябва да използвате осветление, за които изрично е упоменато, че е подходящо за използване в градината! Добрата изолация е особено важна, за да не се провокира късо съединение от проникващата влага!


Смислено е да свържете коледната декорация на открито с таймер (контакт с часовник), който програмира тръгването на осветлението не само в час, посочен от вас, но и различната украса да се включи поетапно. През зимата става тъмно рано и си струва осветлението да го запалите от 17 ч. нататък. По този начин вашата градина ще ви посреща празнично осветена, когато се прибирате у дома. Ако настроите таймера така, че осветлението да се изключва призори, то тогава ще спестите ток.


Коледна украса със слънчеви клетки и батерии е също практична алтернатива към обичайните цветни лампи, които се захранват от контакта.


Предлагаме ви 4 креативни идеи за танца на светлините:


Идея 1: Цветни лапички, които украсяват прозорци, обгръщат нежно балкона, парапета или градинската ограда в комбинация с гирлянди от елови клонки, шарени стъклени топки, шишарки. Това класическо осветление прави атмосферата особено празнична. Също в храсти и по дръвчета може да закачите цветни лампи.


Идея2: Украса със светещи фигурки можете да направите като ги сложите по прозорци, по покрива или по стената на къщата. С шарените светлини и специални светлинни ефекти всяка  гола стена се преобразява. В градината класикa са шейна с еленчета, както и ангелите.


Идея3: Фенери за градинските пътечки и входни врати са сред най- подходящи за подсилване на коледното излъчване. Те хвърлят много светлина и могат да осветят по-високи места: звънеца на вратата, ключалки и др. Ако не искате да слагате истински свещи във фенерите, може да прибегнете до свещи на батерия. Тук производителите ни предлагат и модели при които се настройва и продължителността на горенето им.


Идея4: Можете да добавите светещи пръчици, които да украсяват огради, храсталаци и живия плет. Особено добре изглеждат пръчици със снежинки и звездички с интересни модели.

+3
Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари