Коледното дърво и Дядо Коледа

Традицията с украсяването на коледното дърво тръгва от Германия. Това става през 16 в., когато новопокръстените християни внасят украсени дръвчета в своите домове.
15.12.2008
Мая Янева
753
традиции, коледно дърво, Дядо Коледа

Традицията с украсяването на коледното дърво тръгва от Германия. Това става през XVI в., когато новопокръстените християни внасят украсени дръвчета в своите домове.

Някои правят коледни пирамиди от дърво и ги украсяват с вечнозелени клонки и свещи. Обичаяt с коледното дърво става популярен в други части на Европа. В Англия, принц Албърт, съпруг на кралица Виктория, украсява първото коледно дърво в замъка Уиндзор със свещи, бонбони, курабии с джинджифил и плодове през 1841 г.
Разбира се, когато богатите английски семейства последвали обичая, използвали всякакви екстравагантни предмети за декорация. През 1850 г. Чарлз Дикенс описва такова дърво, украсено с кукли, дървени миниатюри, бижута, малки музикални инструменти, играчки - мечове и оръжия, плодове и бонбони.

Повечето американски семейства през IX в. смятат коледното дърво за странност. До 1890 г. украшенията за коледното дърво пристигали от Германия и популярността на коледното дърво нараствала. Европейците използвали малки дървета с височина около четири стъпки, докато американците харесвали техните коледни дървета да са до тавана.

До началото на XX в. американците украсявали коледните си дървета с ръчно изработена декорация, докато германо-американците продължавали да използват ябълки, орехи и марципанови сладки.
Електричеството позволява коледните светлини да блеснат и в коледните дървета. Коледните дървета започват да се появяват на площадите в градовете. Всички сгради – частни и обществени, отбелязват началото на Коледните празници с церемониално украсяване на коледно дърво.

Ранните kоледни дървета са отрупани с ангели, феи, добри духове и рогове и камбанки за прогонване на злите духове.

По света


  • В Полша коледните дървета се отрупват с ангели, пауни и други птици, както и с много звезди.
  • В Швеция дърветата се украсяват с ярко оцветени дървени и сламени фигури на деца и животни.
  • В Дания малки датски знамена заедно със звезди и камбанки, снежинки и сърчица се закачат на коледните дървета.
  • Японските християни предпочитат малки хартиени фенери.
  • В Литва украсата е сламени кафези за птички, звезди и геометрични фигури. Сламата е пожелание за добра реколта през идващата година.
  • Чехите правят украса от рисувани черупки на яйца.
  • Украинците украсяват с паяци и паяжини за късмет. Легенда разказва за бедна жена, която нямало какво да подари на децата си в Коледната утрин и намерила паяжината на клоните, превърната в сребро от изгряващото слънце.


Легендите за коледното дърво
Има много легенди за коледното дърво. Едната е за св. Бонифаций, английски монах, основател на християнската църква във Франция и Германия. Когато пътувал той попаднал на група езичници, събрани около голям дъб, за да принесат в жертва дете в чест на бог Тор.

За да спре жертвоприношението св. Бонифаций съборил дървото с едно мощно замахване на юмрука си. На негово място пораснало малко дърво. Светецът казал на езичниците, че малката ела е Дървото на живота и символизира вечния живот на Христос.

Друга легенда разказва за дървар, който срещнал изгубено в гората бедно дете. Тъй като самият дървар бил беден, дал храна и подслон на детето за нощта. На сутринта дърварят намерил блестящо дърво пред вратата на дома си. Гладното дете било самият Христос преобразен. Той направил дървото, за да възнагради добрия човек за неговото милосърдие.

Други смятат, че произходът на коледното дърво се крие в „Райският театър”. През средните векове малко хора можели да четат и пишат и театърът бил средство за предаване съдържанието на Библията в Европа.

„Райският театър”, пресъздавала сътворението на човека и изгонването на Адам и Ева от райската градина, и се играела на всеки 24 декември. Тъй като по това време в Европа било зима, нямало дърво с ябълки и за целта се използвало вечно зелено дърво, на което окачвали ябълки..
Украсяването на коледното дърво – неостаряваща традиция
Както много от обичаите в Християнството, традицията възниква от смесването на древни римски обичаи и разпространяването на християнската религия. Ранните християни вярват, че дърветата се отрупват с плодове в коледната нощ, когато се ражда Исус.

Това вярване в съчетание с римските обичаи да се украсяват с вечно зелени клонки домовете за новата година, поставя основите на съвременната традиция за украсяването на вечнозелено дърво с играчки и на върха с очарователен ангел.

Коледната декорация трябва да съчетава традицията с вашата собствена креативност. Орехи, свещи, плодове, цветна хартия, свещички или лампички, гирлянди, както и любима украса, характерна за съответното семейство.         

Домът и коледната елха трябва да носят дух на празничност и задушевност. В правенето на украсата на дома трябва да участват всички членове на семейството, на първо място децата. Те са най-големите ентусиасти и са най-творчески настроени. Купете базова декорация и орнаменти, но ги претворете по свой собствен начин. Най-скъпата декорация невинаги е най-добрата.

Украсата трябва да е семпла и да не е претруфена. Червено и зелено са традиционен цвят за украсата, но това не означава, че трябва да се ограничавате с тези цветове. Ползвайте цялата палитра ярки цветове, които могат да дадат нов вид на вашия дом.


       

Коледното дърво се украсява с различни видове цветни гирлянди, сребърни и златни лентички. Рисувани и цветни стъклени форми са основна част от орнаментите за украса на коледната елха. Осветяването на елхата се прави със свещички или електрически лампички, които имат за цел да наподобят вълшебната светлина, характерна за феите.

Върхът на елхата оформя нейния цялостен лик – обикновено там се поставя фея или светеща звезда. Сребристите лентички наподобяват ледените висулки. Друга основна форма е топката, стъклена или пластмасова – куха отвътре с фин слой отражателно покритие. Металното покритие осигурява блясъка в елхата. Светлинките имат много важна роля в коледната декорация.
Светлината трябва да е приглушена, за да се запази уютът на дома. Направете забележителна коледна декорация, която да радва вас и вашите гости.

Все още стъклото е най-популярният вид орнамент за украса на коледното дърво. Пластмасата през последните години е също доста популярна, което се дължи на нейната трайност, а също може да наподоби всичко. Пластмасовите украшения са с подвижни орнаменти и някои от тях светят.

Професионалните декоратори обикновено избират тема при декорацията. Ако вие направите същото, това ще ви улесни. Едрите мотиви, орнаменти и доминиращ цвят са основните характеристики на декорацията, които трябва да решите.Дядо Коледа
Децата са много привлечени от неговия обичен характер, защото той е техен приятел. Никой не си представя празнуването на Коледа без добрия белобрад старец, Дядо Коледа, който носи подаръци.

Децата се вълнуват от въпроса – съществува ли истински Дядо Коледа? Някога във вашето детство и вие сте задавали този въпрос. Да, той е съществувал! Santa Claus или Св. Николай е роден през 300 г.

Остава сирак в ранна детска възраст, израства в манастири, а по-късно става свещеник и стига до поста епископ в гр. Мира, Ликия (днешна Анталия). На Коледа раздавал подаръци на бедните и особено на деца в нужда.
Дядо Коледа и Кока-кола
В началото на IX в. може да се намерят изображения на Дядо Коледа в зелени, сини, златни дрехи. Днес, когато говорим за Дядо Коледа, пред очите ни се появява стар мъж в червено бели дрехи, със снежнобяла брада и контрастни черни вежди.
Популярният днес образ на Дядо Коледа е създаден от художника Хадон Сандблом за рекламите на „Кока-Кола” и е в цветовете на марката – червено и бяло.

Близо тридесет години подред от 1931 до 1964 г. по билбордове, корици на списания и коледни картички, този образ на добрия старец се раз-пространява по цял свят - той е веселяк, обикновено намигнал, с широка усмивка и кръгло добродушно лице. Носи подаръци за децата в голям чувал и влиза през комина на къщата, където децата са оставили бутилка kока-kола, специално за него.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари