Коледни тенденции за украса на дома

Духът на Коледа преобразява всеки дом през декември. Създаването на празничност в интериора е обикновено се постига чрез определени вещи, традиционни за Рождество. Сред тях са гирлянди, украса на елхата, свещници, декоративни възглавници на коледна тема, чорапчета, снежинки, звездички и др.
19.12.2022
Лилия Лозанова
1191
коледа, коледна декорация, коледен интериор
Източник: Pixabay, Снимка Francis

Интересното е, как чрез използването на малки детайли и наситени със символика предмети, се променя цялостната атмосфера в дома. Въпреки, че има „емблеми” на светлия празник като коледното дърво, които винаги трябва да присъстват, всяка година налага свои тенденции в украсата.

 

Цветовете на Коледа

Комбинацията от червено и зелено  се е наложила от незапомнени времена. Обаче традицията може да бъде „разчупена” с по-интересна и вдъхновяваща палитра. Носталгичните ретро цветове на декоративните елементи веднага грабват с усещането за минало и детство. Така ще създадете винтидж настроение в обстановката, наситена със спомени на много поколения. За да постигнете този ефект можете да заложите на изящни старинни свещници, на стари часовници,които тихо отмерват предпразничните дни. Играчките на елхата трябва да  са в стил, ползван например преди половин или преди век. Под нея може да бъдат поставени стари кукли, мечета, еленчета от времето на вашите родители. Този стил може да присъства в тъканите, които също да създават носталгично настроение. Покривката на  масата, перденцата и декоратвните възглавници може да са с елементи от стара дантела, сякаш изплетени от вашите баби. Приглушените пастелни цветове на гирляндите също кореспондират с дантелените „фантазии” в тъканите, които сякаш предават танца на снежинките отвън.
 

Източник: Pixabay, Снимка  Alexei  


Викторианското синьо е модерен цвят, който неочаквано за традиционалистите може да създаде изисканата, но и уютна атмосфера през декемврийските дни на очакване. Той може да разказва „приказки” чрез присъствието си в играчките за елхата, в  комбинация с искрящото бяло на гирляндите. Бяло-синята хармония може да е втъкана в декоративните възглавници, в облеклата на столовете, в покривалото на дивана, дори в  хартиените поставки за чаши и чинии. Любопитна цветна комбинация се получава, ако украсата в дома е в преобладаващо зелено, тъй е много отчетлив контраста с червени коледни звезди, чорапчета, еленови рога и др. Това е цвета на боровата гора и може да блести в играчките на елхата и плавно да преминава в декоративните акценти в текстила на дневната. Усещане за минимализъм  създава цветовата комбинация черно и бяло.  Тя е проекция на външния свят, където в снежни коледи присъства снега и черно-сивите силуети на дървета и сгради. На пазара се предлагат черни коледни висулки, които са заобиколени от снежнобели гирлянди или панделки.  

 Източник: Pixabay, Снимка на congerdesign 


Присъствието на пастелни и естествени цветове (кафяво, дъб сонома, охра и др.) влива рустик стил в коледния интериор. Украсата на дома включва дървени предмети, шишарки, коноп, дървесни кори и прежда. Може елхата да бъде тематично украсена с дървени играчки в съчетание с канелени сладки и пръчици канела, с панделки от лен или зебло, хартия. Ако имате свободно време, може да направите гирлянди от нанизани макарони, особено ако са във формата на панделки и звездички. От макаронената паста може да бъдат създадени както топки, така и интересни цветя. Можете да развихрите фантазията си и да запълните стъклени шишета или прозрачни съдове може с природни материали. Например да наредите пластове от зърнени култури-царевица, леща, боб, или жълъди. Поставките за чаши и чинии е желателно да са дървени, като има варианти на изработени от дървестна кора. Сега е момента да извадите столовете от ракита, които ще кореспондират с другите естествени детайли. В интериoра може да присъстват мебели и пана с бамбук, които се съчетават перфектно с топлото излъчване на шишарките.  

 

Тенденции в коледното осветление

 

Източник: Pixabay, снимка: Gerhard Bogner 


Специалното осветление на къщата допринася за създаването на коледна атмосфера. То може да е външно, като цялата къща е опасана със светещи лампички, които обикновено са надвиснали над прозорците. Светещите гирлянди може да присъстват и в интериора на дневната. Те може да опасват стените, да се завъртат във вихрен танц на тавана, да се леят като светещи „водопади“ по външната страна на стълбищните перила. Особено силен е декоративния им ефект върху коледното дърво. Разбира се, феерията от светлини върху него включва различни LED лампички, някои от които  са решени като цветомузика или с мигащи ефекти. Особено модерни са светлинните „табла“ с големи цифри, в които е изписана настъпващата 2023 г.
 

Украсата на коледната маса е съчетание между традиция и модерност
 

Източник: Pixabay, снимка: RealAKP  


Ако  сте се спрели на определен стил (винтидж, рустик, минимализъм, традиционен коледен и др.), той трябва да бъде пренесен на коледната маса. Модерните тенденции включват използването на свещници, гирлянди, клони. Разбира се, специален акцент са мотивите на салфетките, които обикновено са на коледна тематика. Традиционалистите и почитателите на рустик стила поставят миниколеден венец от истински елови клони, в чийто център е свещника. Те предпочитат дори съдовете за хляб да са от естествени материали.
 

Източник: Pixabay, снимка Terri Cnudde 


Самата покривка на масата може да бъде избрана така, че да хармонира с празничните детайли на интериора. Освен снежнобелия цвят с дантелени мотиви на снежинки, може да има щампи с коледни мотиви. Най-важното обаче е украсата на масата да е семпла, без да създава усещане за претрупаност с тематични предмети.
 

Източник: Pixabay, снимка Полина Андреева 


Присъствието на растения в интериора е друга модна тенденция за настоящите празници. Алените цветове на зелен фон на коледната звезда  подсилват усещането за природа у дома. Каквито и стайни цветя даотглеждате, те може да бъдат превърнати в своеобразни „центрове“ около които може да бъде разположена украсата от шишарки, жълъди, дървени играчки.
 

Източник: Pixabay, снимка: Захари Минчев   


Много често елхата и интериорът около нея се превръщат в „сърцето“ на празника у дома. Обаче, ако коледната украса бъде разположена хармонично и в други кътове на помещенията, ще се създаде усещане за уют и радостно очакване.

 

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари