Коледният венец като акцент в празничната украса на дома

При закупуването го съобразете със стила на жилището, с коледната украса и с мястото, където ще го поставите.
14.12.2016
Константин Димов
1140
интериор, декорация, коледен венец, коледна украса, свещи
Украсата звучи приказно...
Източник: www.middletonlodge.co.uk

В дните, в които очакваме Коледа и Нова година поставянето на Коледния венец е един много хубав ритуал. В периода на Адвента (4 седмици преди Рождество Христово) се запалва към венеца по една нова свещ. Горят ли всичките 4 свещи, то тогава до Коледа ни делят часове. Това символично усилване на светлината олицетворява очакването на Младенеца, който в християнството още е наричан „Светлината на света".
Затова Коледният венец е големия акцент в коледната украса на дома. Те могат да се купят в много цветарски магазини, супермаркети , базари и дори магазини за дома.

Класическият венец се състои от венец от иглолистни клонки, върху който се фиксират с помощта на различни стойки 4 свещи. При планирането му го съобразете със стила на жилището, а също и според палитрата от цветове в стаята, която ще украсява. Съобразете го и с коледната украса, която сте предвидили, за да се получи цялостна хармония. Експертите съветват в дома да не преобладават повече от два цвята и два материала.

Правилното място на венеца също трябва да бъде премислено преди закупуването му. Тази „звезда" на коледния декор ще ни придружава доста дни (поне месец), затова той трябва да е акцент, но същевременно и да не е прекалено натраплив. В жилища, където има малки деца, той трябва да бъде сложен така, че те да не го достигат. За него важи още правилото, че горящите свещи върху него никога да не се изпускат от поглед. Сложете го върху голяма маса за хранене или върху близката ракла.

Друга алтернатива, която пести място е висящият венец за Адвента. Той може да играе роля за допълнително осветително място над масата или над канапето, съветва специализираният сайт livingathome.de. За него има специални закачалки, но можете и сами да ги направите от 4 еднакво дълги връзки. Важно е още при закачването му да постигнете стабилност чрез забиване на кука в тавана. Друго много важно правило е да има поне 1.5 м разстояние от тавана, за да го обезопасите за пожар. Съблюдавайте свещите да са поставени така, че восъкът от тях да не капе отгоре по пода.

Как можете сами да си го направите?
За основа ви трябва един венец от стиропор или слама в предпочитаните размери. Обвива се с иглолистни клонки, сухи цветя или плат, след това се добавя допълнителна украса. За 4-те свещи се добавят допълнителни укрепления. Класическият вариант предполага равномерна подредба с еднакво разстояние между елементите. При асиметричната украса съблюдавайте свещите да са далеч от другите различни запалителни елементи.

Коледен венец с елови клонки
Класическият венец е с иглолистни клонки. Особено подходящи са ела, бор, чимшир или хвойна. За да останат дълго време свежи, и да няма паднали иглички  преди да омотаете клонките, е добре да направите върху тях разрез и за 1-2 дни да ги оставите във вода. След това срязаното място да затворите с восък  или с горещо лепило.

Още един съвет за по-голяма издръжливост: можете да впръскате спрей за коса по клонките (лак за коса), като при завързването направете така, че да не се виждат голи места по венеца. След това със специална тел клонките се застопоряват за основата (венеца от стиропор или слама) като правите така, че всяка нова клонка да се припокрива с предишната. Класическият венец се украсява най-често с шишарка и листенца от бръшлян, или с други елементи от природата. Страхотно пасват малки фигурки на животинки според случая. Не се увличайте да е претрупано!

По-семпло е по-добре, за да се усети смълчаността на Коледата и смисъла на празника, твърдят някои експерти. Тогава акцентът е повече на високачествените свещи като декорация. Когато са изцяло в бяло (само в един цвят) става много стилно. Ако се добавят дървени клонки и дървена украса -  това придава повече скандинавски привкус на празника, което също много се харесва.

Други експерти обаче залагат на повече пищност на украсата. Може да е украсен дори с диаманти и рубини.  Каквото и да изберете, важно е да почувствате празника със сърцето си.

+2
Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари