Кои са най-необходимите аксесоари за банята?

От съществено значение във всяка баня са не само основните уреди и санитарни принадлежности в нея, но и аксесоарите. Доста често красотата и уюта се постигат точно с дребните, на пръв поглед незначителни детайли в помещението или така наречените аксесоари за баня.
18.07.2022
Светлана Влайкова
1825
аксесоари за баня, огледало, обзавждане за баня, закачалки за кърпи и халати, полици в банята
Източник: ROCANDO www.rocando.bg

Банята в едно жилище е място, в което човек се отпуска, релаксира, отмива напрежението от деня и се зарежда с нови сили и енергия. Поради това тя е от изключително важно значение. От интериора в банята ще зависи и нашата почивка в края на деня и възможността ни за пълноценен отдих. От съществено значение във всяка баня са не само основните уреди и санитарни принадлежности в нея, но и аксесоарите. Доста често красотата и уюта се постигат точно с дребните, на пръв поглед незначителни детайли в помещението или така наречените аксесоари за баня.


Източник: www.rocando.bg

Всяка баня има нужда от закачалки за хавлиени кърпи и халати за подсушаване на тялото. Обикновено хавлиените кърпи се поставят близо до мивката. Халатът е добре да бъде близо до участъка с душа или ваната, на удобно място, за да можем излизайки от там, той да е на една крачка разстояние от нас. Закачалките за кърпи и халати могат се намерят във всякакви форми, материал и дизайн.


Източник: www.rocando.bg

Ако в банята има радиатор или лира за отопление, е възможно да използваме тях за закачалка или към този вид отоплителни уреди да добавим специални приспособления за закачане на хавлии и кърпи.

 Източник: www.rocando.bg

Ако банята и тоалетната са в едно помещение задължителен аксесоар в него е поставката за тоалетна хартия. Най-удобни са онези поставки, на които тоалетната хартия се движи свободно и е лесна за използване. Те се поставят близо до тоалетната чиния, на подходяща височина.


Източник: www.rocando.bg

Огледалото – един безценен аксесоар, необходим както за мъжете, така и за жените. Най-добре е, то да е поставено над мивката, за да може да го използваме заедно с нея. И колкото по-голямо, толкова по-добре. Всяка жена си мечтае за голяма баня с голямо огледало, на което може спокойно да се разкрасява. Огледалата за баня могат да бъде различни, с различна форма и различни елементи по тях. Най-добре е, когато, то е съчетано със съответния стил на банята. Съществуват и стоящи огледала за странично виждане, които не се монтират на стената, а се поставят близо до основното огледало, за да може да се използват заедно с него.

Желателно е над огледалото да бъде монтирана лампа или няколко лампи за допълнително осветление, които да допълват основното. Това е от изключителна важност, за да може да има достатъчно светлина в банята и огледалото да се използва пълноценно.


Източник: www.rocando.bg

Задължителен аксесоар за всяка баня е полицата под огледалото. Или ако няма такава, то под огледалото трябва да има умивалник върху плот или шкаф за баня с умивалник, в който да се поставят най-използваните принадлежности – гребен, крем, балсам и други.
Ако сме решили да използваме полица под огледалото, то можем спокойно на нея да поставим поставките за четки за зъби, използваните гримове, парфюми, кремове и други ежедневни принадлежности.


Източник: www.rocando.bg

Не бива да забравяме, че във всяка баня намират място и аксесоарите за поставяне на сапун, без значение дали е течен или сух. При употребата на течен сапун може да се използва така наречения дозатор, който се монтира близо до мивката. Такъв дозатор е много добро решение и в душ кабината или близо до ваната.

Аксесоарите, като поставка за сапун, поставка за четки за зъби, поставка за чаши, поставки за етерични масла и други, могат да бъдат седящи и висящи.Източник: www.rocando.bg

Предимството на седящите аксесоари е това, че за тях не се изисква специален монтаж. Можем да ги поставим върху шкафче за баня или просто на някаква етажерка или плот. Седящите аксесоари можем да разместваме по всяко време и така да променяме интериора често в зависимост от нашето настроение и желания.

Висящите аксесоари за баня изискват монтаж и се поставят на съответните места за постоянно. Не е задължително да пробивате плочките, има модели, които се лепят върху тях.


Източник: www.rocando.bg

Без значение дали в нашата баня има душ кабина или вана, в този участък, е желателно да се монтират една или няколко етажерки или кошници, на които да поставим нашите тоалетни принадлежности – шампоан, душ гел, гъби за баня и други измиващи препарати. Те обикновено се монтират встрани от директната струя на душа, на ъглово или друго удобно място, на което да се вземат бързо при нужда.


Източник: www.rocando.bg

Желателно е пространството за къпане, в което използваме течаща вода и мястото на мивката да бъдат разделени по някакъв начин, за да не се разплисква водата из цялото помещение. Това може да стане лесно с използването на завеси или със специално разделително стъкло, което се монтира механично и е едно отлично решение за всяка съвременната баня.


Източник: www.rocando.bg

Друг аксесоар в банята са постелките. Те могат се поставят пред мивката и пред душ кабината или ваната. На пазара има голямо разнообразие от видове постелки и като материя, и като форма, което позволява да си закупим такива, според нашето желание.


Източник: www.rocando.bg

Не на последно място, ако пространството в банята ни позволява, можем да монтираме в нея шкафчета или рафтове, на които да поставяме хавлиените кърпи или други принадлежности като сешоари, четки, етерични масла и други.
При наличието на възможност можем да монтираме и висящ сешоар. Той е изключително полезен аксесоар, ако нямаме място за шкаф в банята. Ако е монтиран близо до огледалото ще е много ефективен.

Аксесоар, без който не можем е и кошчето за боклук, което също е задължително. Най-добре е то да бъде с автоматично отварящ се капак, за по-голямо удобство. Ако банята е съчетана с тоалетна, то почистващата четка за тоалетна също е задължителна.

В много от магазините за санитарни принадлежности може да се намери и един друг аксесоар. Това е висящият органайзер, който се закача на стената и може се използва, ако нямаме достатъчно място за шкаф и рафтове за баня.


Източник: www.rocando.bg

Ако искаме да релаксираме пълноценно в банята винаги можем да намерим място и за СПА-панер, в който да сложим стръкче лавандула и шишенца с етерични масла, които да внесат в помещението не само нужната свежест и аромат, но и да допринесат за нашето добро настроение.

 

Автор: Светлана Влайкова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари