Кои са електроинструментите необходими на всеки дом?

Може да си позволите лукса да ги нямате, но и за най-малката поправка ще трябва да викате професионален майстор
15.11.2015
Константин Димов
1704
инструменти, техника за дома, електроинструменти, бормашина
Бормашината е сърцето на основното оборудване
Източник: www.tashev-galving.com

От кои електроинструменти се нуждаем? Те не е трудно да бъдат изброени, защото съвсем без инструменти любителят няма как да се справи в редица ситуации у дома. Освен, ако не иска за всяка ремонтна дейност- сглобяване, разглобяване и прочие, която трябва да се свърши, да я поверява на професионален майстор.  Това, освен всичко, ще му излиза и прекалено скъпо.

Сред инструментите, които трябва да има във всеки дом се числи бормашината.  За сметка на това един голям циркуляр или фреза не са необходими. Не трябва да си купувате и  30 и повече различни електрически инструменти, ако искате да сте добре оборудвани и подготвени за потенциалните ремонти и задачки в домакинството. Но базовото оборудване ще направи живота ни много по-лесен, съветва http://www.heimwerker-magazin.com/content/107/welche-elektrowerkzeuge-braucht-man-wirklich.html

Затова електрическите инструменти са най-важни за оборудването вкъщи, твърдят специалистите.
Бормашината е сърцето на основното оборудване. Думата бормашина е изцяло заемка от немския език, тъй като глаголът bohren означава пробивам, т.е пробиваща машина в буквален превод.
В миналото хората са я използвали за най-различни дейности, включително с различните й приспособления да я превръщат и в шлифовъчна машина. Или пък в електрически трион. В наши дни тя служи предимно за пробиване на дърво, метал или тухли. Който днес иска да си купи бормашина, трябва първо да си помисли какви материали ще пробива с нея. Според дейността на приложение ще трябва да се избира или ударна бормашина, или пневматичен чук, наричан още перфоратор, сондажен чук, а също и пневматична машина. Дали изборът ще се насочи към бормашина с батерия, или бормашина с кабел, това тук зависи от дебелината на портфейла ви. Добрите бормашини с батерия са доста по-скъпи при по-малка мощност от уредите с кабел.

С винтоверт на батерия  можете да завинтвате и на забавен ритъм. Който си мисли, че няма нужда от един винтоверт, просто трябва да си представи колко работа и усилие  изисква  една обикновена етажерка да бъде сглобена ръчно. И ако често се прави така, ставите на китката биват пренатоварени, а това е предразположение към тендовагинит....

При всички тези уреди трябва да се съблюдава състоянието на батерията. Тогава се препоръчва технологията за литиеви йони, тъй като тя е доста по-мощна от технология с никел и кадмий.

Електрическите инструменти ги има в много вариации, това важи с пълна сила и за трионите . За много дейности е универсален, затова  прободният трион е препоръчителен.  Той трябва да е оборудван с автоматичен бластлуфт (blastluft), който ни осигурява гледката към работната площ да е свободна, докато отстранява падащите стружки. Някои от моделите улесняват рязането на извивки.

Каквото не може да бъде особено добре обработено с прободния трион, често не е проблем за кръговия трион. Например, след като сте положили основите, да изрежете вратите с точност до милиметър. При избора на правилния кръгов трион е важно водеща релса от алуминий, за да прави точни разрези, а също и възможността да се регулира дълбочината на разреза, с чиято помощ може да се изрязват и жлебове. Ръчните кръгови триони се предлагат и с батерия. Те имат предимството, че човек не е изложен на опасността по погрешка да среже кабела.Добре у дома да имате още и пистолет за топло лепене.

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари