Кои са грешките в зонирането на помещенията

Най-честите грешки, които архитектите допускат при проектиране на многофамилни жилищни сгради са поради ограничената квадратура на апартаментите.
14.06.2013
арх.Леда Чорбанова, www.inkomdesign.com
9
интериор, проект, дизайн, архитектура, проектиране
сн.1 Заради неправилното влизане откъм кухненския фронт се вижда всичко, което се намира на кухненския плот.
Източник: арх.Леда Чорбанова, www.inkomdesign.com

Най-честите грешки, които архитектите допускат при проектиране на многофамилни жилищни сгради са поради ограничената квадратура на апартаментите.


Дневната, трапезария и куненския тракт- 3 в 1 
Това обикновено са случаите, когато дневната, трапезария и куненския тракт се намират в едно правилно по форма помещение, като квадрат или правоъгълник, без никаква чупка или ниша. Заради неправилното влизане в тази стая откъм кухненския фронт, нашите гости задължително стават неволни свидетели на всичко, което се намира на кухненския плот. (сн.1 ) 


Или стаята е толкова малка, че телевизора трябва да се сложи на кухненския плот. В нашите реализации и интериорно проектиране сме показали различни случаи за решаването на този проблем. Единият начин е да се направи леко преустроиство, за да може да се изгради стена-параван за кухненския тракт.(сн.2)


Но той е по-лесен, когато не са извършени довършителни работи. Иначе е свързан с по-голям ремонт, който е по-неуместен. (сн.3)

Тогава идва на помощ на кухненския мебелен дизайн. Той трябва да е такъв, че да не се акцентира на тях и да не изглеждат типично кухненски. (сн.4,5)


Мезонет
Друг типичен случай за трудно зониране са мезонетите. В съвременното жилищно строителство, поради факта че инвеститорът иска да създаде максимална площ за продаване, в подпокривното пространство се получават жилища мезонети, които почти винаги са компромисни, от гледна точка на използваемост и удобство. Иначе да живееш „под звездите” е много привлекателно /ако покрива не тече/. Понякога в дневната има и двойна височина, която би трябвало да създава усещане за простор, но на практита не се получава добре, поради неголемите размери в план. Какво „по-юутно” от това да имаш двойна височина над дивана и отсреща вместо телевизор, да гледаш кухненския си фронт /колкото и красив и скъп да е той/. (сн.6,7)


В името на практичността и естетиката понякога се налага да се откажем от желанието си да се похвалим „колко квадрата ни е хола”и да зонираме пространството му така, че гостите ни да не виждат задължително цялата кухня , колкото и подредени да сме (сн.8,9) 

+4
Закони Нормативна база Коментари