Кои са грешките в зонирането на помещенията

Най-честите грешки, които архитектите допускат при проектиране на многофамилни жилищни сгради са поради ограничената квадратура на апартаментите.
14.06.2013
арх.Леда Чорбановa
2771
интериор, проект, дизайн, архитектура, проектиране
сн.1 Заради неправилното влизане откъм кухненския фронт се вижда всичко, което се намира на кухненския плот
Източник: арх. Леда Чорбанова, www.inkomdesign.com

Най-честите грешки, които архитектите допускат при проектиране на многофамилни жилищни сгради са поради ограничената квадратура на апартаментите.


Дневната, трапезария и куненския тракт- 3 в 1 
Това обикновено са случаите, когато дневната, трапезария и куненския тракт се намират в едно правилно по форма помещение, като квадрат или правоъгълник, без никаква чупка или ниша. Заради неправилното влизане в тази стая откъм кухненския фронт, нашите гости задължително стават неволни свидетели на всичко, което се намира на кухненския плот. (сн.1) 


Или стаята е толкова малка, че телевизора трябва да се сложи на кухненския плот. В нашите реализации и интериорно проектиране сме показали различни случаи за решаването на този проблем. Единият начин е да се направи леко преустроиство, за да може да се изгради стена-параван за кухненския тракт.(сн.2)


сн.2 С леко преустроиство може да се изгради стена-параван за кухненския тракт


Но той е по-лесен, когато не са извършени довършителни работи. Иначе е свързан с по-голям ремонт, който е по-неуместен. (сн.3)


сн.3

Тогава идва на помощ на кухненския мебелен дизайн. Той трябва да е такъв, че да не се акцентира на тях и да не изглеждат типично кухненски. (сн.4,5)
 


 
сн.4 Кухненският мебелен дизайн е от значение.                                 сн. 5 Кухненският мебелен дизайн е от значение.

Мезонет
Друг типичен случай за трудно зониране са мезонетите. В съвременното жилищно строителство, поради факта че инвеститорът иска да създаде максимална площ за продаване, в подпокривното пространство се получават жилища мезонети, които почти винаги са компромисни, от гледна точка на използваемост и удобство. Иначе да живееш „под звездите” е много привлекателно /ако покрива не тече/. Понякога в дневната има и двойна височина, която би трябвало да създава усещане за простор, но на практита не се получава добре, поради неголемите размери в план. Какво „по-юутно” от това да имаш двойна височина над дивана и отсреща вместо телевизор, да гледаш кухненския си фронт /колкото и красив и скъп да е той/. (сн.6,7)

сн.6
сн. 7


В името на практичността и естетиката понякога се налага да се откажем от желанието си да се похвалим „колко квадрата ни е хола”и да зонираме пространството му така, че гостите ни да не виждат задължително цялата кухня , колкото и подредени да сме (сн.8,9) 


сн.8


сн.9

Закони Нормативна база Коментари