Кои настилки са подходящи за кухнята?

Когато избираме подова настилка за кухнята, трябва да се ръководим не само от външния вид, но и от изискванията за това помещение.
14.08.2020
Екатерина Бонева
9571
интериор, настилки, подови настилки, настилки за кухня
Винилова настилка на ламели - дървесен декор, частен дом
Източник: LZ Подови системи, www.lz-floor.com

Кухненският под ежедневно понася немалко премеждия – разливане на течности, изпускане на прибори, капещи предмети, мазни замърсявания и разбира се, постоянният напор от човешките стъпки. Ето защо, когато избираме подова настилка за кухнята, трябва да се ръководим не само от външния вид, но и от изискванията за това помещение. В кухнята е изключително важно всеки елемент да се подбере с необходимите показатели за издръжливост, надеждност и максимално дълъг живот. Освен, че трябва да се вписва хармонично в стиловата концепция на помещението, кухненският под трябва да е устойчив на механични повреди, влага, износване и замърсяване. В настоящата статия ще обърнем внимание на 7 вида настилки, които са подходящи за кухнята.

Да заложим на сигурно с добрите стари плочки
Класическо решение за подова настилка на кухня е поставянето на теракот или гранитогрес. Този тип материали се отличават с голяма устойчивост и огромни възможности откъм дизайн и цвят. Въпреки, че поставянето им трябва да се извърши от опитен професионалист, готовата настилка проявява изключителна надеждност към различните негативни фактори, характерни за кухнята. Освен всичко, животът на плочките е сравнително по-дълъг, грижата и почистването им е лесно, устояват на влага, механични влияния, замърсявания и третиране с химикали. Гранитогресът от друга страна се слави с изключителна здравина и е устойчив на удар и надраскване. Следите по него са почти незабележими, дори и след нараняване. Важно предимство през летните месеци е характерната студенина на този вид настилки.


Настилка от теракота във винтидж стил    Източник: www.lz-floor.com

Изискана кухня с каменна настилка
Естественият камък е елегантно и дълготрайно решение за кухненския под. При направата му се използват различни природни скали, сред които мрамор, гранит, варовик, травертин, пясъчник. Подовете от естествен камък увеличават стойността на жилището и се считат за плюс, ако решим да го продадем. Камъкът придава луксозно и солидно излъчване на пода, а в частност подовете от мрамор и гранит изглеждат уникално, заради характерните цветни жилки. Различните видове камък имат различни свойства, що се отнася до твърдост, устойчивост на механични повреди и дълъг живот. Ако са правилно монтирани и запечатани, подовете от плочник и гранит ще могат да се използват в продължение на десетилетия. Травертинът и пясъчникът са по-склонни да се износват с течение на времето, но при правилна поддръжка издържат много години. Мраморът е един от най-елегантните материали за пода в кухнята. Той придава неподражаема елегантност и царствено излъчване на стаята, което другите материали не могат да постигнат. Инсталирането на подово отопление ще компенсира студенината на камъка, което е една добра инвестиция в дългосрочен план.

 
Паркет от тик или американски орех е подходяща настилка за кухнята     Източник: www.lz-floor.com

Лесна поддръжка и повече уют с естествен паркет или ламинат
Естественият паркет внася непотворим уют и комфорт във всяко помещение. Това е класически избор, който може би никога няма да изгуби своята популярност. Ламинатът също е добър избор. Не случайно много домакинства избират ламината, като достойна алтернатива на студения теракот, най-вече заради ниската му цена, лесния монтаж и още по-лесната поддръжка. Този материал ще придаде невероятна топлина и уют на кухнята, като ще спомогне за визуалното й сливане с дневната, когато това е необходимо в общото помещение. Трябва да се отбележи, че дървените настилки са подходящ вариант, особено, когато помещението ще се използва и като трапезария. Евентуален теч или интензивна влага могат да доведат до значителни повреди в настилката.


Бамбукова настилка - екологичният избор      Източник: www.daneshpour.org

Екологична настилка с бамбукови дъски
Бамбуковата настилка, наред с тази от корк, е чудесен вариант за кухнята. Топлите светло-кафяви нюанси пасват идеално на кухненските шкафове от светла дървесина. На външен вид и усещане,  бамбукът излъчва същото очарование и топлота като дървото, но е значително по-издръжлив от него. Материалът е устойчив на влага и различни увреждания от вода. Освен това е екологичен, тъй като бамбукът расте с голяма бързина, за разлика от дървесните видове твърда дървесина.
Традиционните бамбукови подове са сходни по твърдост и устойчивост на тези от червен и бял дъб, а новите технологии за изработка ги доближават до едни от най-здравите настилки в света, изработени от бразилска череша. Инсталират се лесно, като принципът на сглобяване е сходен с другите настилки от дървесина.


Линолеум на плочи    Източник:  www.lz-floor.com

Неподозиран комфорт с настилка от линолеум
Най-голямото предимство на линолеума е, че той е изцяло естествен материал, съставен от ленено масло,  дървесно брашно, смола, корк  и юта, поради което е подходящ за хора, страдащи от алергии или асма. Тези сурови материали поглъщат звука, като правят линолеума екологичен материал с високи звукоизолационни свойства. Изключително здрав и износоустойчив материал, който не гние и не се изхабява с годините. Подовата настилки за кухня от линолеум остава непокътната при случайно падналите върху нея съдове.  През последните години фабриките предлагат богат асортимент от стотици цветове и различни дизайни, имитиращи дърво или камък. Линолеумът се предлага на рола, на плочи в разнообразни размери, както и "клик" система. Настилката от линолеум е лесна както за монтаж или реновиране, така и за поддръжка.


Виниловата настилка успешно имитира всички останали материали.   Винилова настилка "шеврон"    Източник: www.lz-floor.com

Елегантен кухненски под от винилова настилка
Завидната дълготрайност и лесната поддръжка на подовата настилка от винил предопределят и нейното широко използване в дома. Състои се от устойчиви синтетични материали и се монтира  бързо и безпроблемно. Предлага се на достъпна цена, издръжлив е на механично нараняване и е устойчив на влага. Естетическите му качества също заслужават внимание. Винилът се изработва в различни цветове и може да имитира различни шарки, включително тези на естествения камък и масивната дървесина. Виниловите настилки се предлагат на руло, на плочи и ламели в разнообразни размери и "клик" система.

 
Винилови настилки на ламели, дървесен декор     Източник: www.lz-floor.com

Да решим проблема бързо и ефективно със саморазливна настилка
Саморазливните настилки за под и стена намират голямо приложение в обществените сгради - офис сгради, търговски сгради, индустриални сгради, но напоследък все по-активно навлизат и в жилищните сгради - подходящи са за бани, тераси, стълби, басейни, стени, фасади. Тъй като са материал с високо качество и изключително устойчиви на износване и мръсотия, те са особено подходящи за санитарни помещения, включително и кухни. Саморазливните настилки са еластични, дишащи, водоотблъскващи, като предлагат неограничени възможности за получаване на собствен оригинален декор. Могат да бъдат изпълнени в два варианта - мат и полиран вариант, като съхнат бързо и имат кратък срок на полагане.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари