Козметични корекции за малката вила

Къщата е разгърната само на 64 кв.м, но разполага с всички съвременни удобства за почивка край големия град.
14.02.2015
Антоанета Салфидж
807
къща, реконструкция, архитектура, планинска къща, къща в планината
Източник: www.dom-arquitectura.com

Тази вила не е нова, но след работата на архитектите и интериорните дизайнери от испанското архитектурно студио Dom Аrquitectura тя се превръща в райско местенце за почивка сред природата. Малката къща с голяма градина се намира в планинска вилна зона, близо до Барселона. По задание старата постройка не бива да променя конструкцията си, нито на ширина, нито на височина.


Архитектът Pablo Serrano Elorduy се съобразява с това изискване и предлага козметични на вид конструктивни поправки, които увеличават изолационните характеристики на сградата, правят я по- стабилна и способстват за модерно разпределение на вътрешната планировка.



Още в началото на реконструкцията се предприема основен ремонт на покрива. Той се подновява като хидроизолацията му се нанася изцяло с модерни висококачествени материали. Реиновират се изолацията и мазилката на фасадите и на интериорното пространство. С подмяната на остъкляването на стените пространството визуално се разширява и природата от околния пейзаж естествено се вмъква в интериора.


www.dom-arquitectura.com


Съществена функционална промяна на къщата внася решението за широко отваряне на задния вход на сградата към вътрешната градина на вилата. Покривът в тази част се продължава с ефектна плетка от ракита, а подът под него се изравнява с веранда от стабилна метална конструкция. С това ефектно увеличаване на жилищната площ къщата се сдобива с покрито място за релакс сред самата градина, а общата визия на вилата максимално се доближава до стилистиката на околния пейзаж.


www.dom-arquitectura.com


Интериорът на вилата е дело на Blanca Elorduy, интериорен дизайнер на архитектурното студио Dom Аrquitectura. Дизайнерката  отчита характеристиките на пространството, което е разгърнато само на един етаж, с ограничена площ около 60 кв.м, както и основната му функция на съботно-неделен дом. Тези особености естествено налагат то да остане общо, т.е. да не се разделя и затваря от допълнителни вътрешни стени. За да се обособят обаче кътове с фиксирани функции, дизайнерката проектира за интериора корпусни мебели, които сепарират пространството, запазвайки визуалната му широта и отвореност към природата.


www.dom-arquitectura.com


Мебелите се проектират с цвета на дървото от подовата настилка, което ги прави в максимална степен да изглеждат като общ фон, на който изпъкват единствено отраженията от овощната градина. 


www.dom-arquitectura.com


Така с помощта на козметична реконструкция и функционална планировка старата къща от 64 кв. м. вече има модерна дневна с кухня и камина, спалня с гледка към градината и удобен кабинет.


www.dom-arquitectura.com


Гостите на вилата пък могат да прекарат целия си дневен престой на верандата под екзотичната сянка на плетения покрив.


Интериор: архитектурно студио Dom arquitectura

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари