Кое е най-подходящото къмпинг оборудване за почивка сред природата?

Набавянето на подходящо къмпинг оборудване може да се окаже ключов фактор за идеалната почивка сред природата.
09.08.2021
Екатерина Бонева
767
газово барбекю, къмпинг оборудване, газови котлони, газови къмпинг барбекюта, химически тоалетни, хладилна чанта, диспенсър за вода
BBQ Explorer Next Pro
Източник: www.enders.bg

По данни на работещите в бранша, епидемичните рестрикции през последната година доведоха до небивал бум в къмпингуването. Обяснението е, че към момента все повече хора намират тази форма на отдих като най-здравословна и сигурна, предвид необходимата социална дистанция и пребиваването на открито. В съвременния си вариант къмпингуването предлага многообразие от възможности, като настаняването може да бъде в зони за къмпингуване на собствени палатки, бунгала, каравани, кемпери или пък наемането на такива.

Безспорно, почивката сред природата е едно незабравимо преживяване, което всеки трябва да опита, поне един път в живота си. Факт е обаче, че някои избягват подобен вид ваканция, поради липсата на удобства от модерния живот – удобно легло, баня, тоалетна, електричество, вкусна храна. Ето защо набавянето на подходящо къмпинг оборудване може да се окаже ключов фактор за идеалната почивка. Този въпрос касае преди всичко прехраната и ежедневните физиологични нужди на човека в така да се каже полеви условия. Днес пазарът предлага удивително практични и компактни къмпинг принадлежности, които превръщат срещата с „дивото“ в едно по-приятно изживяване.


Газов котлон Brisbane    Източник: www.enders.bg

Храната винаги е по-вкусна навън, а чистият въздух, приятната компания и постоянните разходки и суетене водят до още по-голям апетит. Туристическите газови котлони и барбекюта са идеална алтернатива на живия огън, който изисква повече време и усилия, а и не навсякъде е позволен. Те са компактни и лесно преносими, а за да работят е нужна само газова бутилка. Освен, че се предлагат с едно или повече гнезда за готвене, към тях може да се закупят и грил приставки за приготвяне на вкусно печено месо или зеленчуци. Има и комбинирани модели за тази цел, като някои от тях разполагат със странични паравани за защита от вятър.

Троен газов котлон от инокс с ветрозащита      Източник: www.enders.bg

Какво е сутринта без препечени филийки? Сгъваемите тостери за газови котлони са едно хитро изобретение, което се радва на все по-голяма популярност сред къмпингарите. На него могат да се пекат до 4 филийки хляб едновременно. Представлява устойчива плоча от неръждаема стомана с подвижни сгъваеми рамене. Нужно е просто да ги разтворите, да поставите плочата на газовия котлон и да го стартирате. Излъчваната топлина от котлона се разпределя през плочата и изпича равномерно поставените филийки, които трябва само да се обърнат, за да се изпекат и от другата страна.


BBQ Explorer Next     Източник: www.enders.bg

Газовите къмпинг барбекюта са изключително функционални и практични. С тях имате вкусна храна по всяко време. В зависимост от броя на къмпингуващите може да изберете по-компактен или пък многофункционален модел, който позволява приготвяне на храната по няколко начина. На пазара вече се предлагат и системи за готвене, които съчетават газов котлон със съдове. Това е идеално решение за всеки, който търси достъпен и лесен начин за готвене на газ по време на преходи или къмпинг.


Единичен газов котлон Nelson     Източник: www.enders.bg

Няма как да планирате ваканция на открито, без да помислите за охлаждане на напитките и част от продуктите. Идеални за тази цел са хладилните чанти и контейнери, в които съдържимото се запазва изстудено за по-дълго време. Представляват преносими кутии с изолация и охладителен пакет от пликчета с разтопен лед или вграден специален гел. В зависимост от големината могат да бъдат персонални и семейни. Хладилните чанти се изработват с мека или твърда външна част, като меките са по-подходящи за пикник или плаж, тъй като могат да се сгънат след употреба на продуктите и заемат малко място в общия багаж. За разлика от тях, твърдите хладилни чанти са направени от PVC и имат вътрешна и външна полиетиленова обвивка. Разполагат с изолационен пакет от експандиран пенополистирол или полиуретанова пяна. Главно предимство на твърдите хладилни чанти е възможността да съхраняват продуктите студени за до 5-6 дни, което ги прави много подходящи за няколкодневна почивка сред природата. Съществуват и термоелектрически хладилни чанти, които които могат не само да охлаждат, но и да затоплят продуктите. Включват се в запалката на колата с помощта на кабел или адаптер-трансформатор, като има възможност да се заредят предварително на 220V. Неизменен аксесоар към хладилните чанти са термосите, бутилките и термо чашите.

Преносимите хладилни кутии тип фризер са най-доброто, но и най-скъпо решение. При тях може да се задава желаната температура, в диапазон от +5 до -20°C. Работят при 12V, 24V и 220V, като повечето модели разполагат с голяма вместимост, от 40 до над 60 литра. Приложими са главно за кемпери.


Химически тоалетни и препарати Enders     Източник: www.enders.bg

За съвременните хора на XXI век ежедневните физиологични нужди са ритуал. Затова е трудно да си представим живота на открито, без наличието на душ или тоалетна, било то и за няколко дни. Благодарение на модерните технологии, не е нужно да се лишаваме от удобствата, с които сме свикнали у дома. Пример за това са химическите къмпинг тоалетни, които се израбтоват от висококачествена пластмаса и наподобяват по механизъм стандартната тоалетна. Изключително здрави са, но за сметка на това много леки, като същевременно издържат на натоварване до 130 кг. Структурата на портативните тоалетни се състои от два модула, които задължително трябва да се монтират свързани една с друга. В горната част се помещава резервоарът за чистата вода и помпа за задействане на отмиването. Завършващ елемент от горната част е тоалетната чиния, изработена също от висококачествена пластмаста с антибактериални свойства. В долната част на тоалетната се намира резервоар за събиране на отходната вода, в който се слага концентрат за разграждане на отпадъчните води, разтворен във вода.


Преносима химическа тоалетна      Източник: enders.bg

Химическите тоалетни са изключително лесни за използване и предоставят неописуем комфорт по време на къмпинг, независимо дали сте на палатка, с кемпер или каравана. Може да се сложи навсякъде и да се огради с подходящ параван. Няма проблем да се помещава и на закрито, тъй като се затваря плътно, а силните концентрати елиминират миризми. За целта има и специално изработени палатки.

Когато изготвяте списъка с уреди и аксесоари за къмпинг, помислете и за преносими диспенсъри за вода. Предлагат се сгъваеми и твърди туби за вода с кранчета, които са много удобни и лесни за употреба.

 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари