Кога се налага смяна на водопроводната инсталация

Неправилното функциониране на водопроводната система винаги е съпроводено с редица сигнали, които в никакъв случай не трябва да бъдат пренебрегвани.
15.07.2017
Румяна Бонева
2884
инсталации, ВиК инсталации, ВиК тръби, водопроводни тръби, щрангове
Над 80% от водата се губи в течове.
Източник: www.change.org

Изправността на водопроводната система е важен фактор за сигурността и комфорта на всеки дом. Независимо дали се нанасяме в ново жилище или планираме основен ремонт на старото, винаги е удачно да се подсигурим за състоянието на ВиК тръбите. Правилното и навременно диагностициране на евентуални проблеми при тяхното функциониране може да ни спести сериозни разходи в бъдеще. Какъв е смисълът от грандиозен ремонт ако след година или две ще се налага да разбием стена, поради възникнал теч например? Пренебрегването на подобни проблеми или изпълнението от непрофесионалисти в областта със сигурност ще доведе до непланирани харчове и много главоболия.


На какво се дължат проблемите?
Преди доста години за изграждането на водопроводните системи се използваха чугунени или поцинковани метални тръби, което е недопустимо при съвременното строителство. При тях възникването на корозионни процеси не е вероятност, а само въпрос на време. Водата променя качествата и цвета си и в много случаи дори става опасна за пиене. Натрупването на ръжда намалява проходимостта по тръбите и води до затруднения в циркулацията на водата в сградата, което повишава риска от аварии и значително увеличение на сметките. В съответствие със санитерните разпоредби, чугунените тръби не трябва да се използват повече от 20 години, защото започват да корозират и освен, че водата ще е с лошо качество е възможно да възникнат и течове. Поцинкованите метални тръби имат идентична продължителност на ползване. Ако тръбите са използвани повече от 20 години, всеки момент може да очакваме наводнение. 


Подобни състояния на водопроводната система налагат подмяна на всички щрангове и тръби. Днес тази смяна се извършва с употребата на далеч по-надеждни материали, каквито са полипропиленовите тръби. Те са произведени от пластмаса по специфична технология и се отличават с много висока устойчивост на натоварвания. Имат широк температурен диапазон и здравина при разтягане. Не корозират и не гният, а гладката им вътрешна повърхност не позволява задържането на отлагания. Монтажът им е лесен и в случай, че се появи проблем, ремонта отнема минимални време и усилия. Освен всичко това са в пъти по-леки от металните си предшественици, които на всичко отгоре се оказват и доста скъпи. 


Приложение намират още и медните тръби, които имат много дълъг екплоатационен срок (100 години). Те също са устойчиви на корозия, лесно се режат и огъват. Удобство при тях е, че позволяват прецизно калкулиране на разходната норма, без да се губи материал. Ако решим да заложим на този вид, за препоръчване е при монтажа на щранговете и тръбите да се използват еднакви материали – мед и неговите сплави. По този начин ще се удължи живота на тръбопроводите. Недостатък на медните тръби е много високата цена.


Смяната на водопровода предотвратява аварии и осигурява чиста питейна вода.    Източник: www.viksofia.bg

Налага ли се подмяна на водопроводната инсталация?
Неправилното функциониране на водопроводната система винаги е съпроводено с редица сигнали, които в никакъв случай не трябва да бъдат пренебрегвани. Предвид сложността на възникналия проблем, ремонта може да е частичен или цялостен. Ето някои ситуации, които алармират за наличие на незиправности във водопроводната система:


Може би се е случвало когато пуснем чешмата за кракто водата да тече нормално или мощно, след което дебита да пада много бързо. Подобни спадове в налягането могат разбира се да се дължат на проблеми във водоснабдяването, в резултат на неизправна водна помпа или неправилно контролиране на налягането. Да не забравяме също, че слабото налягане може да се дължи на твърди варовикови частици, които затрудняват преминаването на водата през душа или смесителната батерия. В преобладаващ процент от случаите обаче, ниският дебит е последица от намаляване диаметъра на водопроводната тръба – с други думи водопроводът може да е запушен. 


Причината за това са различни отлагания, които се натрупват по стените на тръбите и намаляват вътрешния им диаметър. Това най-често са натрупвания от ръжда, минерални отлагания или други отпадъци, попаднали в тръбата при ремонт на водопроводната мрежа. На този етап няма как да знаем до каква степен е разпространено запушването – дали е запушен кран, отделен филтър или проблемът е по цялата дължина на водопровода в сградата. За целта е необходимо да се извърши ревизия, с цел да се установи дали запушването е във всички сектори на инсталацията или само в отделни зони. Ако дебитът е слаб само в една точка, корекцията ще се направи само там и няма да се наложи цялостен ремонт. При стари и корозирали поцинковани тръби подмяната на водопроводната система е неизбежна.


Редовните течове също са признак за подмяна на водопровода в едно жилище. Това е един от най-неприятните моменти, особено ако се случи след основен ремонт, последиците от което са пагубни, а разходите се увеличават значително. Проблемът при течовете се изразява в това, че причината за тях се установява едва след като щетите са нанесени. Това най-често са стени, тавани и подови настилки, чиито ремонт може да струва цяло състояние. Наличието на капки по тавана, ъглите на стените и големи петна мухъл е признак за спукана тръба. Подобни индикатори въобще не са маловажни и колкото по-скоро им обърнем внимание, толкова по-навреме ще спрем разпространението на проблема. Локализирането на теч или сълзене при спукана тръба или водопроводен кран е деликатен процес и за диагностицирането му се използва професионална апаратура. Понякога, дори и когато е налице такъв апарат, откриването на теча може да отнеме доста време. 


При извършване на основен ремонт и промяна в местоположението на батериите за душа и мивките, по подразбиране е нужно да подновим и водопроводната система. Ако сменяме плочките в банята и сме наясно, че инсталацията е стара, това е моментът да я подменим. С използването на полипропиленови тръби, монтажът на водопровода става много по-бързо и лесно, отколкото със старите поцинковани тръби.


Защо е необходима смяна на щранговете?
Подмяната на щранговете е свързана със смяна на всички тръби, кранове и връзки, които са важни водещи елементи от водопроводната система на всеки дом. За да се гарантира безаварийната ежедневна експлоатация е нужна периодична профилактика и подмяна на вертикалните и хоризонталните тръби и щрангове. По този начин се намалява риска от загуби на вода или възникване на течове. В жилищните блокове например, при нова циркулационна тръба водата започва да се върти в инсталацията и по-бързо достига до високите етажи. Когато тръбите са стари или запушени, водомерът за топлата вода отчита първоначално преминаващата студена вода като топла, а всички сме наясно за значителната разлика в цената.

Всички неработещи спирателни кранове се подменят с нови, за да може лесно да се локализира вертикален щранг или апартамент ако се налага. Смяната на щранговете може да предотврати ред авариини ситуации или наводнения и преди всичко, течащата вода ще е вече чиста.

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари