Кога е най-подходящото време за нанасяне на фасадна мазилка?

Външното покритие на сградата трябва да издържа на всички атмосферни влияния.
15.09.2016
Константин ДИМОВ
2601
фасадни мазилки, хоросан, фасади, суперхидрофобните фа
Фасадната мазилка трябва да е нанесена като единен слой
Източник: www.ka6tata.com

Фасадната мазилка може да се състои от най-различни материали:  има минерални (благородни) външни мазилки, цветни  фасадни мазилки от изкуствени смоли, полимерни, силикатни, силиконови, а също и мозаечни.
Външната мазилка на сградата трябва да издържа на всички атмосферни влияния: слънце, студ, влага, резки промени в температурите. Особено важна е защитата от влага, най-вече при минералните мазилки, тъй като когато вали силно, може от фасадната мазилка да бъдат разтворени минерални соли от нея, отмити от водата и така да се получат бели петна по фасадата, които със сигурност ще я загрозят. Също разкъсвания в повърхността на мазилката могат да допринесат за намокряне на стената.
При какво време да полагаме фасадната мазилка?
Влиянията на времето върху полагането на мазилката са от особено значение. Важно е да се знае, че топлото време, ветровете и директните силни слънчеви лъчи оказват силно влияние върху начина на полагане на мазилката.

Възможно е дори изключителни жеги и силен вятър да направят измазването невъзможно, а също да се наложат допълнителни дейности като например предварително навлажняване, поддържане на влагата, покриване, както и да се правят допълнителни смеси, коментира специализираният сайт www.bauwelt.ch.
По време на полагането на мазилката мокрият хоросан представлява водниста система, която благодарение на влиянията на студ, слана, скреж и др. може да бъде разрушена. Щетите, които студът нанася се дължат на уголемяване общия обем на замръзващата вода. В резултат слоят на мазилката няма достатъчна здравина и изглежда като отделни листчета (листна структура), а не като единен слой.
Химичните реакции, които водят до втвърдяване  на хоросана се преустановяват още при 5˚С и това води до намаляване на здравината, лошо захващане на мазилката и т.н.  Ето защо работата по полагане на мазилката трябва да се извършва без особени предпазни мерки само тогава, когато температурата на въздуха, материалите и самата мазилка са над 5˚С.
Защита от всякакъв студ трябва да бъде осигурена до пълното засъхване на нанесената мазилка.
Внимавайте, защото при полагането на  определени мазилки, в някои случаи може да са наложителни по-високи минимални температури. Следете за указанията, посочени от производителя за всеки вид мазилка. При студено време, при измазване отвън на нетоплоизолирани плоскости като например бетонни тавани трябва да внимавате да не се стигне до бързо понижаване на температурата им, докогато  измазвате. Тогава има опасност прясната мазилка да замръзне.
Високата влажност на въздуха кара хоросана в мазилката по-бавно да се втвърди. При опасност от силен дъжд избягвайте каквото и да е нанасяне на мазилка без да сте взели допълнителни предпазни мерки. При оцветените мазилки е възможно варовикът в мазилката да кристализира и това се нарича на жаргон "цъфтеж" по мазилката.
Тренд
В момента учените изследват повърхности, които сами се почистват, например бетонни фасади. Те трябва да са или силно отблъскващи водата (свръх хидрофобни) или екстремно привличащи водата (нека не звучи парадоксално), т.е. свръххидрофилни. При суперхидрофилните фасади грапавата им повърхност е белязана от много малки "пъпчици", в които мръсотията се събира и много лесно може да бъде отмита, така че фасадата остава чиста. Коментират се бетонни смеси с титанов оксид – вещество, което под влиянието на светлината само се почиства и разгражда вредните вещества. Терминът тук е фотокаталитично ефикасен метален оксид.
При суперхидрофобните фасади силно отблъскващите водата повърхности биха могли да имат един слой от силиконови смоли или от веществото тетрафлуоретилен, за да отблъскват водните капчици. Впрочем, има подозрения, че тетрафлуоретилен предизвиква рак и това вещество отпада като възможност.
Напоследък в строителството се използват все по-често различни новаторски фасади като окачени стъклени, вентилириуми фасади, съставени от керамични плочи, фасадни облицовки от HPLплоскости, както и от алуминиеви панели, а също и от дървени профили, съединени с термореактивна синтетична смола, които са алтернатива на класическите тухлени стени.

Автор: Константин ДИМОВ

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари