Когато кухнята е на балкона

Като цяло тази трансформация не е сложна и може да бъде изпълнена в относително кратък срок.
15.04.2015
Румяна Бонева
93
интериор, кухня, кухня на балкона, преустройство кухня, тераса и кухня
Най-често се предвижда място за готварска печка, мивка и шкафове.
Източник: www.mirookki.com

В съвременните домове оптималното използане на всяко кътче от жилищната площ поражда нуждата от обединяване или реконструиране на помещенията. В голяма част от стандартните жилища и най-вече в апартаментите, предвиденото място за кухня е изключително малко.
Поради това често се прибягва до приобщаване на прилежащата тераса като доказано най-лесен начин за уголемяване на полезната площ в кухнята, превръщайки балкона във функционален кухненски бокс с трапезария към него. Като цяло тази трансформация не е сложна и може да бъде изпълнена в относително кратък срок. Важно е обаче преди да пристъпим към действие, да се запознаем със законовите правила свързани с тази реконструкция и да се снабдим с необходимите документи и разрешителни, с цел да си спестим главоболия и санкции от едно незаконно преустрояване.


Пет стъпки в приобщаване на терасата
След като разполагаме със специфичните документи, в които нагледно е указано кои стени е позволено да премахнем, вече може спокойно да започнем работа.


Да остъклим балкона
Остъкляването с качествени стъклопакети, както и добавянето на допълнителна топлоизолация е важен момент в процеса на работа. Необходимо е да направим нужните измервания и да определим характерния профил на остъкляване съобразно пространството и вида отваряемост. Подобряването на топлоизолацията ще намали разходите за отопление през зимата и съответно ще допринесе за климатизацията през лятото. Още едно предимство е ограничаване на топлинното излъчване към околната среда.
Ненужните стени – В повечето случаи се дава позволение за премахване на балконската врата заедно с прозореца. В така отвореното пространство можем да отстраним стената под прозореца, с което да постигнем повече простор за цялото помещение или да я запазим и превърнем в практичен и функционален бар-плот като облицоваме панела с камък, дървени панели или ламинат. При всички случаи трябва да работим по предоставения проект и да премахнем само тези от стените, за които имаме разрешение. По подходящ начин може да укрепим остатъка от конструкцията и да го моделираме в оригинална арка.


Електрическата инсталация
Независимо от това дали ще изнесем кухненското обзавеждане в присвоената зона или ще използваме мястото само за отделни електроуреди и мебели, със сигурност ще се наложи да помислим за функционално осветление. Тъй като светлината от досега използваната кухня няма да е достътъчна, добре е да обособим основно и допълнително осветление и за кухненския бокс. Този момент не е за пренебрегване особено за запалените домакини, които ще прекарват доста от времето си там в приготовление на любимите гозби за семейството. Вградените луни в арката на конструкцията също са изключително оригинален и ефектен вариант. За да сме сигурни в удобното и практично проектиране на кухненския бокс е добре предварително да определим мястото на всяка една част от обзавеждането. По този начин ще може да предвидим къде точно са ни нужни допълнителни ключове или контакти.

Подът и стените
Дали ще залепим тапети или ще използваме латекс за боядисване на стените е изцяло въпрос на собствените ни вкус и предпочитания. Ако изберем латекс като вариант, добре е той да е влагоустойчив. Подът може да решим в теракота, ламинат или коркови плоскости. Ако искаме да е изпълнен като продължение на пода в предишната кухня следва да се съобразим с избраната настилка или пък да използваме различен материал и отделителна лайсна, с което ще постигнем разделяне на две отделни зони. Повдигнатото ниво на пода също е много разпространен вариант за отделяне на кухня и дневна. При условие, че височината позволява, бихме могли да повдигнем нивото с поне 10 см. Преди всичко е добре подът да е здрав, влагоустойчив и лесен за почистване.


Мебелите и обзавеждането
В зависимост от големината на приобщената площ обзавеждането може да бъде в различни варианти. Един от начините е да оставим по-голяма част от уредите и мебелите в същинската кухня, като поставим в приобщеното пространство тези, за които едва сме намирали място, например хладилникът. Другият вариант е да оформим практичен кухненски бокс в усвоената част, а бившата кухня да превърнем в трапезария или дневна. Ако пространството е ограничено, най-често се предвижда място за електроуреди, основно готварска печка, мивка и шкафове. Добре е да помислим за функционален плот, макар и в ограничени размери. Ако разполагаме с повече пространство може да добавим повече кухненски модули и уреди. Важно е да помислим за всеки един детайл съобразно собствения ни стил и функционалното използване.


Предимства от обособяването на терасата в кухня:
•    Компенсиране недостигът на пространство в кухнята
•    Визуално увеличаване на естествената светлина в помещението
•    Удобство при сервиране на партита и тържества
•    Съчетаване полезното с приятното – готвим и сме със семейството си


В модерните жилища присвоеният балкон намира изключително разнообразно приложение като отделен обособен кът, който може да бъде трансформиран както в куненски бокс, така и в място за почивка и четене, малък кабинет и дори място за спане. С малко въображение и вдъхновение можем да превърнем оригиналните си идеи в реалност и да преобразим и обогатим дома с повече пространството и простор.

+5
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари