Когато избираме декоративни корнизи

Те са оригинално и изискано решение за придаване на плавен преход между стените и тавана и декоративен завършек на цялостния декор в помещенията.
31.01.2018
Румяна Бонева
240
интериор, декоративни елементи, орнаменти, декоративни корнизи
Декоративни корнизи с вградено осветление
Източник: Икор, www.ikor-bg.com

Декоративните корнизи са елегантен начин за обогатяване на интериора в къщата, апартамента, вилата или офиса, а също и своеобразен способ за подчертаване на индивидуаления стил на дома. Те са оригинално и изискано решение за придаване на плавен преход между стените и тавана и декоративен завършек на цялостния декор в помещенията. Разнообразието от модели и материали позволява вписването им във всякакъв стил и интериор. 


Естетично и функционално приложение
Декоративните корнизи намират широко приложение за кухни, спални, всекидневни, дори и мокри помещения. Използват се най-вече за скриване на корнизите за пердета. Тяхното основно предимство е способността да скриват архитектурни несъвършенства или кривини по стените, които са най-ясно изразени при прехода стена – таван. Някои модели разполагат и с опция за вграждане на осветление, което допълнително ще композира и подчертае красотата на вертикалното пространство. Ще откриете модели с разнообразна височина и декоративна орнаментика – от класически изчистени линии до по-богати и помпозни изработки. При избора си е нужно да съобразите модела и височината на корниза със стила и размерите на помещенията. Когато височината до тавана е стандартна (2.60м), е подходящо да използвате профили с ниска или средна височина на корниза – 7-8 см. В случай, че височината на помещенията е по-голяма, то тогава е удачно да изберете корнизи с височина 10-12 см. Това ще осигури оптимален симетричен баланс и завършеност на пространството. 


От какво се изработват?
Декоративните корнизи се изработват от гипс, полиуретан и полистирол (стиропор). Гипсът се е използвал за декорация още от древните римляни и гърци. Мек минерал, който намира широко приложение и до днес в строителството. Гипсът е материал с естествен произход, поради което изработките от него не вредят на човешкото здраве. Важно предимство е, че декоративните корнизи, фризове, колони и орнаменти не се стопяват, напукват или деформират при наличието на топлинни източници. Имат безупречно гладка структура и солидно излъчване, поради което придават усещане за величие и разкош в интериора. Гипсовите докоративни корнизи се изработват във всякакъв стил и естетични орнаменти и се вписват с лекота в декоративната концепция. 


Полиуретановите корнизи са с разнообразна орнаментика.    Източник: Икор, www.ikor-bg.com

Полиуретановите корнизи са широко застъпена алтернатива на гипсовите корнизи в съвременния дизайн. Произвеждате се от полимери – изоамини и алкохоли. Отличават се с висока плътност и голям обхват на приложение. Използват се както за фасадно оформление, така и за добавяне на финален щрих в интериора при оформлението на прехода стена – таван. Декоративните корнизи от полиуретан са гъвкави, леки и много устойчиви. Химическата безопасност на материала също е многократно потвърдена, високата гъвкавост позволява проектиране на сложни конфигурации. Полиуретановите профили могат да се използват не само като таванни корнизи, но и за декорация на прозорци и врати. Фабрично се произвеждат в бял цвят, но може да се боядисат в цвят според предпочитанията.

Корнизите от полистирол представляват икономически най-изгоден аналог на другите два варианта, поради ниската си цена. Чистият полистирол, наричан още полистирен е гъвкава безцветна пластмаса, която може да се излива в разнообразни форми. Може да остане прозрачен или да се боядиса в различни цветове. Стиропорните корнизи са изключително леки и лесни за полагане. Ако решите да изберете този вариант, преди всичко е добре да следите за качеството на профилите – те трябва да имат гладка и хомогенна структура, без никъде да се забелязва зърнената структура на стиропора. Твърдостта и гъвкавостта също са от значение – декоративните профили не трябва да са прекалено твърди, нито прекалено меки и в никакъв случай не бива да се огъват. Едно от най-големите предимства на декоративните корнизи от стиропор е тяхната цена. Ако искате да постигнете висок лукс, но сте ограничени в бюджета и се стараете да си осигурите отлично качество на приемлива стойност, тогава този фактор е ключов при покупка.


Полиуретанови корнизи в мокро помещение.    Източник: Икор, www.ikor-bg.com

За разлика от гипсовите корнизи, полиуретановите и полистиролните им аналози се изработват от матерали, получени по химичен път. Независимо какъв вид декоративни корнизи ще изберете, важно е преди да пристъпите към полагане на корнизите да са завършени всички дейности по шпакловане и боядисване на стените.

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари