Когато избираме входна врата

От входната врата зависи степента на комфорт и спокойствие за обитателите.
14.02.2017
Румяна Бонева
10060
дървени врати, входна врата, метални врати, блиндирани врати, заключване на врата
Еко Норд – идеално решение за пасивни къщи
Източник: Аркома, www.arcoma-bg.com

Входната врата е ключов аспект за сигурността на всяко жилище. От нея зависи степента на комфорт и спокойствие за обитателите. Освен че осигурява нужната безопасност, надеждната входна трябва да притежава добри звукоизолационни и топлоизолационни свойства, да допълва стилово обръжаващата атмосфера и да изглежда естетично. Атрактивният дизайн на вътрешната част може дори да се превърне в основополагащ елемент за оформлението на целия интериор.

На пръв поглед изборът на входна врата може да ни се струва проста задача – в действителност обаче, въпросът засяга и редица особености, които са от съществено значение при подобна инвестиция. Преди да се впуснем в целодневно обикаляне на магазини, е добре да се поинтересуваме за отделните видове врати и характерните им параметни по отношение на сигурност, дизайн и монтаж. По този начин ще имаме ясна представа какво точно искаме и ще си спестим не само време, но и нерви от евентуално разочарование.

Разлики между входни врати за къщи и за апартаменти:

Входните врати за къщи
е необходимо да бъдат устойчиви на атмосферни влияния. Естествените покрития да бъдат обработени с екстериорни лакове на водна основа с подходяща UV защита. Правилната инсталация на въшните врати за къщи гарантира тяхното дълготрайно използване и предотвратява възникването на проблеми и повреди. Стъклените елементи по вратата трябва да са изпълнени със стъклопакети с добра степен на сигурност.
Входните апартаментни врати е важно да бъдат с висока степен на взломоустойчивост на конструкцията и на заключващите системи. Решаващи са и здравината на използваните покрития, добрата звукоизолация, димоуплътненост и пожароустойчивост.

Качествата на материала


Гранит Порта Систем – безупречна визия съчетана с професионална защита     Източник: Аркома,  www.arcoma-bg.com

Дървените врати са се изработвали още в древността. Дървото е възобновяем и лесно обработваем ресурс с подходящи качества за изработка на врати. Входните врати от дърво са естествено топли и елеганти и представляват класически избор за традиционни и исторически домове. Качествените облицовки спомагат за поддържане и запазване на красивия дизайн. Обикновено се изработват с помощта на рамка и панелна конструкция, противодействаща на ефектите от климатичните или сезонни промени. Важно е да се подчертае, че трябва да бъдат гланцирани или лакирани всички шест страни (отпред, отзад, отгоре, отдолу и отстрани). Значителното тегло на една дървена врата придава чувство за здравина и сигурност на жилището. Изделията от масивно дърво могат да бъдат семпли, а също и с украса от орнаменти. Красотата на дървената врата може да се допълни и с метален обков, който придава солидност и автентичен вид.

Общопризнат лидер и синоним за сигурност определено са стоманените врати. Дългият срок на експлоатация е тяхно основно преимущество, благодарение на което наистина могат да се окачествят като дълговременни - за сметка на по-високата цена, разбира се. Произвеждат се с изолация от енергоефективна сърцевина от пяна и са значително по-разпространени от дървените врати. Напълно устойчиви са на атмосферните условия, като рискът от свиване, подуване и изкривяване е сведен до минимум. Освен това издържат на огън, деформиране и напукване. Повечето стоманени врати са груднирани и могат да бъдат боядисвани или рисувани. Тази врата е оптимално решение, когато сигурността на дома е приоритет. 


Рома Премиум – издръжливост на външни условия, съчетана с естетика     Източник: Аркома,  www.arcoma-bg.com

Металните врати се подразделят на два вида – железни и алуминиеви. Първите се изработват от метални листове с различна дебелина и са допълнително подсилени с метални ребра. Надеждността на тези врати обаче, е променлива, тъй като желязото лесно може да се деформира, освен това визията им е студена и не особено привлекателна. 

Алуминиевите и ПВЦ врати също са широко приложими както за интериорни, така и за входа на дома. Споделят доста от предимствата, които дървените и стоманените врати предлагат като трайност. Енергийната ефективност и практичността им при висок трафик на употреба са тяхно голямо преимущество. Предлагат се в многообразие от стилове, цветове и размери, като могат да бъдат боядисани и така, че да имитират дърво.

Блиндираните врати са сред най-енергийно ефективните модели и се предлагат на цени, които могат да задоволят голям кръг от потребители. Притежават високи изолиращи свойства, което допринася за максимално бързо възвръщане на вложените средства за покупка. Имат подсилена метална конструкция с вградени усилващи елементи, които правят вратата непробиваема. Цялостното им проектиране е насочено към максимална здравина, сигурност и устойчивост срещу взлом, като може да съществуват и известни конструктивни разлики при изработката. Отличават се с дълъг експлоатационен живот и са лесни за поддръжка. Блиндирата входна врата е перфектен избор и поради факта, че ще с поставянето й ще си спестим значителни разходи за отопление.


Врата Еко Полар масив с конструкция тип сандвич     Източник: Аркома,  www.arcoma-bg.com

Красив дизайн или сигурност?
Понякога сме изправени пред трудна дилема – искаме дървена входна врата заради пленяващо чаровните извивки на дървото, знаейки че няма да ни осигури желаното спокойствие и чувство за безопасност. И на този проблем има решение, без да е нужно да се лишаваме от добрия дизайн за сметка на сигурността. Благодарение на огромния избор от материали, стоманената врата може да се облече с плоскости от МДФ, с естествено или ламинатно покритие или с боядисани или байцвани Крафт Мастер плоскости. По този начин входната врата изглежда като дървена, но с конструкция от дебели стоманени листове във вътрешността. Широкият спектър от цветове и десени позволява хармоничното вписване на този тип врати във всеки интериор - например като комплект с интериорните врати.

Начинът на заключване
Дали да заложим на метална врата с обикновена ключалка или на такава със сложни и скъпи заключвания? Повечето специалисти препоръчват входните врати да разполагат с поне два вида заключване и то с различни по род ключалки. Например долна ключалка с ямков секретен патрон и горно заключване с перообразен тип. Производството на врати с повече от един вид заключване се проектира по начин, по който едното заключване да осигурява надежден отпор срущу груба сила, а другото е почти невъзможно да се преодолее от неспециалист. При блиндираните врати заключването става с механични, електромеханични или електронни брави. Използват се секретни ключалки с различна степен на сигурност, които могат да бъдат защитени с бронировка против разпробиване, чупене или бампиране. Наличието на противовзломната брава превръща блиндираните врати в наистина надеждна преграда срещу крадци. 


Гранит – най-висок клас на защита + 32 dB звукоизолация     Източник: Аркома,  www.arcoma-bg.com

Материали за топлоизолация
В производството на качествени входни врати се влагат материали с добри изолационни свойства, които поддържат топлината, но са и звукопоглъщащи и пожаробезопасни. Примери за подобни материали е базалтовата вата и стъклените влакна. За препоръчване е по краищата на крилото да има уплътнители от латекс или втвърдена пяна. Има един лесен опит, с който може да се провери качеството на звукоизолацията. За целта е нужно да поставим на касата на вратата лист хартия и след това да я затворим за да го притисне – при правилно изпълнена звукоизолация, листа ще бъде равномерно затиснат, без да се нагъне. 

Правилният монтаж гарантира надеждност
Качественото изпълнение на монтажните дейности допринася за оптималната степен на сигурност и оказва влияние върху дълготрайността на конструкцията на входните врати. Това важи в особено голяма степен за вратите с повишено ниво на безопасност, където е задължително монтажът да бъде извършен от професионалист. При блиндираните врати монтажът е изключително важен за крайния ефект. Освен здравото закрепване към стената, посредством заварки или анкериране, останалите фуги се запълват с монтажна пяна. Целта е да се предотвратят всякакви опити за проникване чрез къртене или разбиване.


Опал – сигурност на разумна цена     Източник: Аркома,  www.arcoma-bg.com

Когато приключи монтирането трябва да обърнем внимание на следните моменти:

     - Равномерно ли е монтирана вратата ? – това може да се провери с помощта на нивелир или като просто отворим вратата и видим дали стои в положението, в което сме я отворили. Ако остане неподвижно, монтажът е извършен правилно.
     - Проверка на заключването – добре е да опитаме да заключим и отключим няколко пъти при отворена врата и да проверим дали ще приложим същото усилие, когато врата е затворена.

Кога една входна врата е некачествена ?
На първо място прекалено ниската цена е показател за ненадеждност и ниско качество на материалите. За изработката на качествените врати се използва високотехнологично и скъпоструващо оборудване, поради което те няма как да се предлагат на ниска цена. Ако вратата е некачествена в ъглите почти винаги личат съединенията на метала при касите и заварките по метала. Подобни врати се отличават с неизпипване на детайлите и бързо амортизиране.

При избора на входна врата не бива да се пестят средства. Тя е най-важният елемент за сигурността на дома и трябва да я подберем така, че да впечатлява и крадците, като им покаже колко трудно препятствие е всъщност. 

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари