Когато антрето се слива с дневната

Когато обединяваме дневната с коридора или антрето е много важно да подберем оптималната интериорна композиция.
15.01.2017
Румяна Бонева
5857
интериор, дневна, пространство, антре, жилище без антре
Източник: www.foto-remonta.ru

В съвременната архитектура все по-често се прилага методът за обединяване на отделните функционални зони, с цел да се постигне максимално голямо пространство. С други думи тенденцията се изразява в премахването на стени, а не в изграждане на нови. В много домове сме виждали кухня и всекидневна в едно общо помещение - нагледен пример за желанието да разрушим стереотипа за обособяване на прегради в жилището, дори до степен, в която заставайки на входа да виждаме всеки отделен кът. Разбира се, изпълнението на подобна архитектура, е доста смело начинание и зависи от индивидуалните потребности и начина на живот на обитателите. Настоящият материал има за цел да представи един не по-малко вълнуващ замисъл – всекидневна и антре в едно.Тенденцията е в премахването на стени, а не в изграждането им. Източник: www.decor-ideas.info

Обединяването на дневната с входното антре е доста застъпен модел на запад. Принципът отдавна се е наложил в развитите страни, а от скоро дизайнерите го прилагат и у нас, предимно когато пространството е оскъдно. Разбира се, най-добре би било тази идея да се разработва още на ниво проектиране на жилището, макар че в случаите, когато разположението на помещенията позволява, проектът може да бъде изпълнен със същия успех. От друга страна, в някои домове антрето просто липсва в архитектурния план и отваряйки вратата се озоваваме директно в хола. И в двата случая работата на интериорния дизайнер предполага малко повече усилия, тъй като трябва да се мисли за отделните функционални зони в общото пространство – мебелите в отделните сектори да се съчетават стилово, обемно и цветово заедно.Функционалната ниша зонира входното пространство. Източник:www.stylehomepark.com

Жилище без антре – удачно ли е това?
Всъщност еднозначен отговор на този въпрос няма. За някои подобна опция може да изглежда доста неприемлива, а за други - отлична възможност за създадаване на мечтания просторен дом. Като цяло всичко зависи от следните критерии:

Начин на живот – много от нас са свикнали с разграничаването на всяка функционална зона като отделна “кутия” и им се струва странно с влизането си в дома да виждат дивана, на който си почиват вечер пред телевизора. Да не говорим, че откритото пространство още от входа предполага идеална подребда. Разпиляните обувки и дрехи не са приятна гледка нито за обитателите, нито за гостите на дома. И обратно, хората които обичат чистотата и порядъка и държат всяко нещо да е на мястото си приветстват идеята за повече пространство и свобода на придвижване. За тях стените са абсолютно ненужни. Когато семейството е голямо, често пъти се налага някой да спи в хола. В този случаи, липсата на коридор или антре ще бъде за сметка на личното му пространство и комфорт. Истината е, че всички сме различни и преди да разрушим стените е редно да си зададем въпроса – Струва ли си?

Реалната квадратура – както вече споменахме по-горе, да лишим дома от антре е даже препоръчително за жилища с малка квадратура. Особено, ако човек живее сам в студио например, и самото разположение позволява пространстото да се обедини. Идеята е удачна и когато разполагаме с достатъчно голяма полезна площ, където “сливането” на помещенията няма да бъде за сметка на качеството на живот и качеството на апартамента като цяло. Поради всичко това, ако домът ни е голям и просторен, специалистите съветват да запазим входното пространство като отделен сектор. Антрето възпрепятства проникването на студените течения директно във вътрешността на жилището.  

Домът “мечта” – тенденциите и любимият ни стил за оформлението на дома също до голяма степен определят дали е подходящо да обединим пространствата. Много от нас се влияят от така наречения американски стил, където терминът “open space” отдавна е залегнал в речника на дизайнери и собственици на недвижими имоти. Тук трябва да отбележим една важна подробност – характерният за страната ни климат. Докато в Калифорния температурата е целогодишно около 20 градуса над нулата, при нашите зими с -20 градуса изобщо няма да се чувстваме комфортно.Таванът зонира пространството на дневната. Източник: www.remontbp.com

Предимства и недостатъци
Без съмнение, обединяването на пространствата предполага редица преимущества и недостатъци. Говорейки в конкретния случай, ще е нужно да се справим със следните негативи:


 • Полепналата мръсотия по обувките ще навлиза безпретятствено в дома;
 • Проникването на студен въздух отвън;
 • Шумът от стълбището и съседите – ще трябва да помислим за шумоизолиращи стени;
 • Постоянни усилия за поддържане на чистота и прецизна подредба;
 • Място за съхранение на вещите, така че домът винаги да изглежда подреден;
 • За любителите на спорта – колелото или ските вече ще са част от интериора на дневната;

Усещане за повече простор и светлина. Източник: www.etotdom.com

Трябва да се отбележи обаче, че това начинание предполага и доста плюсове:


 • Използваемата площ на всекидневната се увеличава с около 1/3;
 • Свободно проникване на естествена дневна светлина чак до входа на дома; 
 • Усещане за повече простор и свободно придвижване;
 • Да се отървем от малките “кутийки” в дома;
 • Луксозно излъчване, в крак с последните тенденции;


Често професионалистите използват следните методи за зониране на пространството:
Когато обединяваме дневната с коридора или антрето е много важно да подберем оптималната интериорна композиция. Преди всичко е нужно в новосформираното пространство да се извърши зрително зониране на отделните части, с цел постигане на приятна атмосфера и психологически комфорт. Визуалното разграничаване на бившeто антре от дневната съвсем не значи поставяне на своеобразни прегради – интериорната композиция трябва да се разглежда общо. Под зониране на пространството следва да се разбира създаване на визуален преход от една част на помещението към друга, само с намек за истинската цел на дадената функционална зона. Понякога това не е лесна задача и трябва да се съобразим преди всичко с избрания стил на интериора, дизайна на хоризонталните и вертикалните повърхности, цветовата гама, мебелите, текстила, а също така и аксесоарите.

Зониране на пространството:
• Повдигане нивото на пода в съответната зона и създаване на вид окачен таван точно над това ниво. По този начин се очертава илюзорно граница между предишното антре и дневната.
• Изграждане на декоративна ниша в малък участък от стената – това може да се направи по време на отстраняването на ненужните стени.
• Пространството между дневната и антрето може да се разграничи с позициониране на определена мебел или две еднакви растения, поставени едно срещу друго. 

Важно: Пространството не трябва да се натоварва с прекалено много мебели или аксесоари. В противен случай вместо търсения ефект за повече простор ще постигнем точно обратното. 

Ако вече сме решили да преустроим дома си в този вариант, нека преди всичко вземем под внимание предимствата и недостатъците от изпълнението на проекта. Все пак стени се изграждат по-трудно, отколкото се събарят.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари