Кованото желязо - извън времето

Кованото желязо така популярно в края на 19в. и в ранния 20 в., сега се завръща в интериорния и екстериорния дизайн.
15.08.2009
Вероника Попова
1003
ковано желязо, прахово покритие, поръчка, огради, декорация градина
Кованото желязо - извън времето
Източник: Още за къщата

Кованото желязо така популярно в края на XIX в. и в ранния XX в., сега се завръща в интериорния и екстериорния дизайн.


На хората започнаха ди им липсват уникалните и качествени традиционни мебели и декорация от ковано желязо. Истинското ковано желязо се кове и формира от майстори за разлика от лятото, машинно изработено, което се предлага в някои магазини. Каква е разликата между мебелите от ковано желязо и масово предлаганите стоки:
• При кованото желязо има изключително изящество и внимание към детайла.
• Няма два абсолютно еднакви артикула.
• Трае вечно.

Когато купувате ковано желязо, това е една покупка, която освен добра инвестиция в декоративна мебел или аксесоари за по-добро качество на живот, представлява произведение на изкуството, достойно да се предава от поколение на поколение.

Как да познаем автентичното ковано желязо
Ако търсите детайли и мебели, които са наистина ковани, а не са отливани, има начин да направите разлика. Можете да прецените дали декорацията е автентично ковано желязо като проверите извитата украса, орнаментните върхове, заварките и другите декоративни елементи за белези, характерни за отливаното или машинно обработено желязо. На по-евтините продукти можете да откриете следи от формата, в която е отливан детайла, недобре заварени детайли, които предразполагат към ръжда и повреди. Ако се вгледате отблизо, текстурата ще бъде слаба. Декоративните елементи или върховете на орнаментите ще изглеждат леки, като на масова продукция, като много от тях ще имат забележими заварки.


Потърсете майстор или фирма специалист, за да поръчате ограда, порта или парапети. Добре е, ако можете да видите предишна работа на майстора или фирмата, на живо или на снимка. Ако сте почитатели на пазаруването он-лайн, потърсете фирма с репутация чрез интернет. Производителите с авторитет публикуват снимки на свои произведения, които могат да се разгледат в детайл и да добиете реална представа от работата им. От подобни снимки можете да видите дизайна, финиша, детайлите, характеристиките на предлаганите продукти.


Лесно е да прецените качеството на продуктите от ковано желязо, ако знаете какво точно търсите.
• Търсете ковано желязо, което е с прахово покритие, което намалява акумулирането на влага и предпазва от ръжда.
• Доверете се на авторитета на майстора или фирмата производител.
• Поинтересувайте се от разновидностите на финиша, който се предлага на пазара, както и продукти по поръчка. Някои елегантни произведения от ковано желязо позволяват да се положи покритие от прахова боя. Те са така наречените „ръчно боядисани” и са изключително красиви.

Ковано желязо по поръчка
Поинтересувайте се от продукти по поръчка, ако искате артикул да се изработи по ваше желание за определено място в дома, което да отговаря на вашия вкус и стил. Обикновено, желанието на клиента се базира на наличните колекции и е някакъв вариант на вече видяното, а тъй като повечето продукти от ковано желязо са по поръчка и са ръчна изработка, поръчката на индивидуален артикул не е никакъв проблем.


Ако се нуждаете от продукт изцяло по ваша поръчка и дизайн, намерете магазин, който разполага със снимки и доказателства за качеството на кованото желязо, със сертификати и препоръки. Ако пазарувате от магазини, потърсете такъв, който предлага подбор от стилове в комбинация с разнообразни декоративни финиши.
 


Предложения за декорация с ковано желязо за интериора и екстериора
Полилей от ковано желязо във входното антре или в дневната може да бъде чудесна декорация в дома ви. Едновременно функционален и красив, полилеят от ковано желязо може да се намери в различни форми, размери и стилове за различен вкус.


Ако в интериора имате бяла и празна стена, която не изглежда красиво, можете да я декорирате с елемент от ковано желязо. Аксесоари от ковано желязо за целта има в различни форми и с различно предназначение - това може да бъде рамка, огледало, часовник, свещник, декоративни стенни и стоящи закачалки.
Ако ви се струва, че на стаята нещо не и достига, направете я по-приканваща с някои акценти. Ако поставите свещник от ковано желязо и/ или лампи ще придадете богатство, топлина и приканващо усещане във всяка стая. Аксесоари от ковано желязо от този тип са прости и удобни допълнения за много хора.


Една от добрите инвестиции за дома са качествените матраци; сънят е като водата и хляба, той е жизнено необходим. Така че, това къде спим е много съществено и тъй като матраците не могат да стоят отделно, може да се поставят в художествена и декоративна рамка от ковано желязо. Леглата от ковано желязо се изработват ръчно от майстори, които са горди със своята работа и обръщат внимание на всеки детайл и етап от работата – от спойките до ръчно положения финиш. Обикновено леглата от ковано желязо се свързват с луксозни частни и обществени имоти. Някои се предават от поколение на поколение, което доказва, че стила и удобството на този тип мебели не остарява. Тези легла не са само изработени, те са проектирани за комфорт и трайност. Леглото от ковано желязо може да ви осигури елегантност и масивност на спалнята, като никой друг продукт.


Ако поставите маса от ковано желязо ще придадете характер на дневната или на всяко друго помещение във вашия дом. Маси от ковано желязо има с различни размери, стил и опции. Можете да подберете от широка гама с различен финиш – с дървен, стъклен или каменен плот или с невероятен меден плот. Видовете маси, от които можете да изберете са маси за кафе, конзолни маси, странични масички, бар маси и маси за хранене в дневната. Стиловете, между които можете да избирате са модерен, рустик, класически. Такава маса ще придаде дълготрайно и уникално впечатление във вашия екстериор или интериор.


Кухнята е идеалното място, за да покажете декоративните и функционални предимства на етажерките и рамките от ковано желязо. Те могат да бъдат намерени във вариант за ъгъл или тип традиционна етажерка, а стиловете могат да варират. Те са с изключително декоративни и функционални качества – някои видове са с декоративно осветление.

Аксесоари за камината
Декоративните аксесоари от ковано желязо за камината като триножници, поставки за съхранение на дърва, предпазни екрани за камината са много популярни и подхождат на различен архитектурен стил – от модерен до рустик. Качествените ръкохватки позволяват безопасна работа при почистване и ви предпазват от огъня.

Ако искате декорацията в градината да е различна
Кованото желязо ще направи декорацията на градината лесна и интересна. Ако искате да украсите градината с аксесоари от ковано желязо, възможностите са безброй – S-образни куки за вашите кашпи, трейаж (решетки за увивни растения), поставки за саксии, звънчета, визуална завеса, която да отделя дадена зона.
Можете да се спрете на пергола от ковано желязо – освен че такава градинска конструкция е особено артистична и ще придаде рустик вид на градината, тя може едновременно с това да бъде добра подпора за катерливи растителни видове в градината.
Входното пространство може да се декорира с ръчно изработени поставки за цветя, поставени от двете страни на входната врата, което ще внесе особена красота на тази зона. Вашата врата ще изглежда не само приканваща, но ще бъде комплимент за домашната ви декорация и ще я направи елегантна.

Ограда от ковано желязо
Оградата от ковано желязо придава сериозност, красота, сила, изящество и стил на вашата къща. Тя може да представлява отделни пана или непрекъсната композиция, с детайли и орнаменти в желаните от вас форми– розетки, копия, лилии, балустри. Можете да избирате между разновидности, предназначени за монтиране в основи (колони или стъпала от бетон), поставени дълбоко в земята или по-плитки пана, предназначени за монтиране високо върху бетонна ограда. В зависимост от терена, оградата може да бъде наклонена, стъпаловидна или равна.
Порта и ограда от ковано желязо създава очарователна визия и цялостно впечатление от вашата градина, двор или офис.

Обков от ковано желязо
Красив, траен и функционален, обковът за дома от ковано желязо придава особен характер на дома. По ваш избор всички или някои от металните принадлежности в дома може да бъдат от ковано желязо покрития за електрическите ключове, дръжки на врати и мебели, закачалки и други такива аксесоари.
Ако се възползвате само някои от препоръките и идеите по-горе, изключително ще подобрите вида и усещането от декорацията във вашия дом. Положителното въздействие, което дори един елемент от ковано желязо ще придаде на дома ви, ще ви изуми, а комплиментите, които ще получите са още едно от нещата, които можете да очаквате, когато се сдобиете с аксесоари от истинско ковано желязо.

+5
Автор: Вероника Попова
Закони Нормативна база Коментари