Ключът превръща дома в крепост

Класификация на видове заключващи системи.
14.12.2014
Антоанета Салфидж
2080
интериорни врати, ключ, брава, заключващи системи, брава с патрон
Патрон без щифтове и пружинни механизми - Abloy Protec
Източник: www.megadepot.com

Колкото по-нова е една заключваща система, толкова по-защитен ще е имотът. Безспорен факт е, че все още не е открит начин за блокиране на входната врата, който да не може да се разгадае от професионалните крадци. Но има ключалки, които ги държат достатъчно дълго време пред имота, поне докато се появи живата охрана на обекта. В този сектор борбата всъщност се води между производители и вандали. Единственият начин крадците да бъдат забавени е, като се измислят нови технологии, кодове и защити, които все още не са познати и разучени.

Поради гореизложеното обстоятелство и не само, изборът на заключване на входната врата е много специално дело, което налага консултация с професионалисти. 


Сайтът www.ka6tata.com  ви предлага един общ преглед на пазара на заключващи системи, който ще ви помогне да насочите избора си към вид, който е подходящ за вашия конкретен случай.

Ключалката избирайте според надеждността
Има различни ключалки за входни врати – отличават се както по размери, така и по заключващия механизъм, начина на монтаж на вратата и най-важното – по надеждността, която предлагат.

Това е и основната характеристика, за която трябва да се интересувате в процеса на пазарен избор. Идеални заключващи системи не съществуват и едва ли ще срещнете специалист, който да ви убеждава в обратното. Вместо да търсите непробиваема ключалка, по-добре разучете недостатъците на моделите, които са факт на пазара. На практика според надеждността си  заключващите системи може да се разделят на три типа, в зависимост от времето, с което забавят крадците.


  • Първият добре познат начин за заключване е чрез обикновен катинар. Това „устройство” е изключително лесно препятствие, което се отстранява за секунди. Все пак върши някаква работа  като например да залости зееща врата, да заключи склад или мазе в блока, в който повечето хора се познават. Катинарът обаче не предлага никаква надеждност срещу чуджи набези.
  • Брава с патрон. Разновидностите на популярните брави с патрон са малко по-надеждни от катинарите, но все пак не притежават характеристики, които да гарантират сигурност на входа на дома. Предимството им е, че са лесни за монтаж и не нарушават цялостта на крилото. Те се използват най-вече при дървени врати, защо не се нарушава якостта на масива. Тези ключалки обаче, са като детска играчка за вандалите. И още един факт, който като че ли често се пренебрегва – окачената метална ключалка стои като кръпка на изискана врата. При металните входни врати такива ключалки не се използват.
  • Вградени заключващи системи. Този начин на заключване вече е много популярен както за входни метални врати, така и за всякакъв вид преходни врати в дома, офиса. Тези ключалки имат основно предимство – скрит заключващ механизъм, който е сериозно допълнително препятствие за крадците. Ако търсите надеждна заключваща система, именно това е категорията, която трябва да разучите и изберете. Най-добрата комбинация е метална врата със скрита заключваща система.

Класификация според механизма на заключване 
Съществува още една класификация  - според механизма на заключване. От нея зависят надеждността и удобството на използване.

Брави със секретен патрон. Те са най-популярни на пазара. Те са по - трудни за отваряне от обикновения патрон и от ключовете им на практика е невъзможно да се вземе отпечатък.   При двустепенно превъртане на ключа се задвижват определен брой щифтове, разположени по дължината на вратата, които осигуряват нейната защита. На пазара се предлагат секретни патрони с различни нива на надеждножност. Месинговите са най-евтини и задвижват 5 щифта. Те обаче се чупят  лесно и се пробиват с бормашина, въпреки че този метод е много шумен и се избягва от крадците. Има и 7 и 10 щифтови патрони срещу атака. Предлагат се и специални високосекретни ключалки, които се заключват както с множество комбинации, така и със странични секретни щифтове, интерактивни щифтове, специални блокиращи системи ,” плаващ пин” в самия ключ на патрона и т.н. А вече има и патрон без щифтове и пружинни механизми -  Abloy Protec, дисковият механизъм на който се противопоставя на всички познати методи на отключване.


Съвет! Не се опитвайте да монтирате секретния патрон сами, колкото и просто да ви струва това. Ако искате максимално да се възползвате от възможностите му, възложете дейността на специализирана монтажна група. Иначе рискувате патронът да е твърде изнесен от крилото например и лесно да се строши от опитен крадец.


Електронни заключващи системи. Вече има заключващи системи, които се отварят без ключ – само с ПИН код. Резето при тях е цилиндрично и издържа на усилие за срязване до 1200 кг. Този тип брави се монтират не във вратата, а в касата. Липсата на ключ за някои може обаче и да е проблем, защото ПИН-кода трябва да се помни в главата. Ако го забравите – ще се наложи да заплатите пре-скъпо за разбиване и второ монтиране на собствената си врата.

Важно допълнение! Даже и най-скъпата заключваща система да си купите, ако не я монтирате на качествена и надеждна врата, значи сте хвърлили пари на вятъра.

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари