Кладенецът – собствен източник на вода в градината

Кои са правилните стъпки, за да имаме работещи резервоари за вода?
15.05.2017
Константин Димов
3490
водоснабдяване, кладенец, сондажен кладенец, шахтов кладенец, тръбен кладенец
Кладенецът – собствен източник на вода в градината
Източник: www.jv.wikipedia.org.

В собствената градина можете да ли достигнете до подпочвената вода и да спестите пари?  Да, с кладенец това е допустимо. Но преди да го направите, е добре да знаете няколко съществени неща, сред които е прецизното планиране.
Познаваме кладенците от исторически стари градове, от крепости и по нашите географски ширини: от градините на баба и дядо (на вилата или на село). А кладенец в една модерна къща, не изглежда ли на пръв поглед необичайно? Защото сме свикнали водата да идва от тръби,  но при определени условия и в наши дни има смисъл да се прокопае земята и да си направите кладенец, твърди изданието bauemotion.de.


Струва ли се построи кладенец в градината?
Ако се замисляте сериозно да използвате подпочвената вода, най-добре е да не започвате веднага с майсторите, които искат да копаят, а да направите предварителни изчисления, независимо от техните. Първо, си дайте отговор на въпроса: „За какво ви трябва кладенеца въобще?”. Експертите са категорични, че тази вода не се използва като питейна, а за поливане, за пералнята, както и за тоалетната. Целта е да се получи спестяване в резултат на придобиване на цялата инвестиция от наличието на кладенец.  Затова се информирайте и за цените на съответните материали. Какво още трябва да направите предварително? Осведомете се дали не трябва да си вземате одобрение от съответните власти. Освен това попитайте съседите, а също и други хора от района на каква дълбочина може да се очаква да се достигне до подпочвената вода.


Според българския Закон за водите, не е необходимо издаването на разрешително за изграждане на кладенец за задоволяване на собствени потребности на гражданите, но собственикът или ползвателят на имота трябва да уведоми директора на съответната БД (Басейнова дирекция) за намерението да изгражда в съответния недвижим имот кладенец (чл. 44, ал. 4 ЗВ).
След изграждането на кладенеца, на основание чл. 44, ал. 5 ЗВ, се поражда задължение за собствениците или ползвателя на имота в 3-месечен срок да го обявят в съответната БД за нанасянето му в регистъра по чл. 118г, ал. 3, т. 5 ЗВ.
Регистрирането на кладенците за задоволяване на собствени потребности е с цел защита на интересите на водоползвателите при предоставяне на права за водовземане на трети лица, както и за ограничаване на опасността от пресъхването им и опазване на качеството на водите в тях.

"Собствени потребности на гражданите" са потребностите от вода за домакински цели, както и за водопой на животни и за поливане в границите на собствения имот, с изключение на потребностите от вода за извършването на стопанска дейност и упражняване професия или занаят (§ 1, ал. 1, т. 71 ДР ЗВ). Ползване на вода до 10 куб.м. за денонощие е безплатно.
Монтаж на водомер не се изисква, и съответно такси и данъци няма.


Видове кладенци:
Познати са 3 вида: сондажен, набивен и шахтов.  Видът на кладенеца зависи от количеството употреба на вода, която възнамерявате да ползвате. 


Ако искате само да поливате градината, ще ви е достатъчен само набивен (тръбен) кладенец.
Той доставя твърде малко вода за WC, обаче тя е достатъчна за ливадата, цветята и зеленчуците. Имайте предвид, че сондата достига дълбочина от 7 метра, и не може да се използва при всеки терен. След използване от 5-7 години, трябва една нова тръба да се подмени и то на друго място. Особено, ако във водата има много варовик или желязо, ще се наложи и по-рано да смените тръбата. Ако имате голяма градина, тези чести смени, свързани с тръбата няма да са проблем.


Ако имате нужда от повече вода, то ще заложите на сондажния и те могат да достигнат до 20 метра дълбочина. В този случай дълбочината и подпочвената вода осигуряват значително водоснабдяване. В зависимост от сондиране (трамбовка), се информирайте за цените като не забравяйте да включите още помпата, тръбите и техническите принадлежности.


Шахтовият кладенец пази по-скоро един исторически принцип на изграждане. Той се среща все по-рядко и днес се конструират главно от бетонни пръстени. Обаче този тип строителство не позволява по-голяма дълбочина от 10 метра. Притокът на водата често е по-малък, но шахтата пък служи като резервоар за вода. През нощта шахтата леко се напълва, а през деня може този запас да бъде изразходен. Информирайте се предварително и за цените, ако се спрете на такъв вид кладенец. Според особеностите на почвата обаче сумата може да се окаже много повече.


Много частни домове имат кладенци и сондажи, затова е необходимо периодично да се прави анализ на подпочвените води.

+2
Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари