Китайската приказка на Студио Керемидски

Повече от двайсет години Студио Керемидски се стреми да създава своите произведения с добавена стойност, които хармонизират градската среда и подобряват живота на хората.
06.06.2023
д-р арх. Анета Трифонова
2168
Студио Керемидски, Арт комплекс Нанчанг, Художествена галерия Чънду, Арт комплекс Донгуан, архитектура

Студио Керемидски е международно архитектурно бюро с централен офис в Шанхай, Китай. За десет години, под ръководството на проф. арх. Марин Керемидски, компанията e създала богатото си портфолио от различен по типологията си дизайн, фокусиран върху знакови обекти. Повече от двайсет години Студио Керемидски се стреми да създава своите произведения с добавена стойност, които хармонизират градската среда и подобряват живота на хората. Основателят на компанията арх. Марин Керемидски развива собствения си пластичен стил върху основата на добре изяснената функция, овладяната естетика и изпълнение със съвременни строителни технологии. Освен решаването на текущите проблеми, подобряването на жизнения стандарт и създаването на успешни бизнес модели, дизайнът на студиото пренася въплътените послания във времето. Международната академия по архитектура удостоява арх. Керемидски с титлата професор, 2018 год.

Офисът на Студио Керемидски в Шанхай, Китай е открит през 2013 г. и оттогава са проектирани множество сгради, сред които са: арт галерии, музей, спортна зала, телевизионни студия, интериори на световни марки и библиотека. Още в началото студиото работи по проекти на култовия артист Джеки Чан. Като краен резултат, изпълнението на някои от тях надминава очакванията на клиента и визуализацията на идейния проект. През последните години, Студио Керемидски се специализира в обществени, културни и устойчиви сгради в Китай, но разширява територията на своята дейност към Близкия изток. Няколко интересни предложения за България също очакват реализацията си.

Представяме ви част от знаковите проекти на Студио Керемидски, разработени за силно конкурентния китайски пазар, започвайки с обекти на културата и изкуството.


Арт комплекс Нанчанг     Източник:www.keremidski.com

Арт комплекс Нанчанг има правоъгълни очертания на плана и обща площ 40 000 кв.м. Многофункционалната сграда съвместява богатата гама от функции, свързани с изобразителното изкуство - голяма художествена галерия, заедно със съпътстващите търговия, обучение, хотел, ресторант и други. Изкуството е тема и цел на интериора, но се появява и върху главната фасада като усещане и стилизация на щастливото число осем, с препратка към символа за безкрайност. Формата на осморката е транслирана и върху съседната фасада, вече като скулптирана повърхност в ярко червен цвят, сякаш боята се е разляла от палитрата на художник. След залез слънце червеното петно ще може да оживява като добавена реалност и интерактивна мултимедия. Голямата цел поставена пред комплекса е да утвърди Нанчанг като център на изкуствата. Завършването на обекта се очаква в края на 2023 г., както и неговият създател арх. Керемидски да бъде почетен гост на откриването. Същата инвестиционна компания има намерението да възложи подобни проекти на студиото за други градове - Шенжен и Чанша.

Залата за Електронни спортове в град Чънду     Източник:www.keremidski.com

Залата за Електронни спортове в град Чънду, един от най-големите в Китай, е построена през  2016 година на обща площ 26 000 кв. м. В нея се провеждат геймърски състезания с публика, събития и обучение в IT индустрията. Проектът се състои от ритмично подредени ортогонални обеми, създаващи илюзията за движение, което е видимо отвън и преминава в интериорния дизайн. Специфичният подход дава своя резултат в усещането за пълна с живот танцуваща структура. Важна част от фасадното решение и запазената марка на спортния център е големият рекламен надпис на главната каменна фасада, решен като съвременен барелеф. Той представлява окачена каменна облицовка върху метална конструкция, с включено в него осветление. Надписът е станал част от силуета на нощния Чънду и ежедневието на хората, за които са създадени  множество ресторанти, кафенета и магазини на близкия площад и в околността.

Художествена галерия Чънду     Източник:www.keremidski.com

Художествената галерия Чънду е високо-бюджетен проект от две части – за експозиции на съвременното изкуство и организиране на събития, на площ от 70 000 кв.м. Разположението на сградата, непосредствено до водна площ, е  важна предпоставка за силното ѝ присъствие в градския силует. Обемното изграждане се постига с различен подход - външната обвивка е решена като вълна, изградена с триъгълна пространствена конструкция от метал и стъкло. Вместо обичайните четири фасади, създадената скулптирана повърхнина се възприема отвън като преминаващи плавно един в друг изгледи, в зависимост от гледната точка. За баланс на динамичния обем, в средата на основната сграда е проектирана минималистична градина, където посетителите, вече разгледали експонатите, ще могат да сменят настроението и да се насладят  на спокойствието в друга хармонична обстановка.
 


Мултифункционален комплекс в град Чанша     Източник:www.keremidski.com

Общественият мултифункционален комплекс в гр. Чанша е проектиран от Студио Керемидски през 2022 г. като затворен комплекс от нов вид с обща площ от почти сто декара. Чрез оригиналното смесване на търговската и жилищна функция, в комбинация с големи открити пространства и зеленина, се пресъздават почитаните в Китай символи – хартията, порцелана и безкрайността, освен това има препратки към „Забранения град“ в Пекин. В него хората могат не само да живеят като в стандартен жилищен квартал, но и да работят, пазаруват и прекарват свободното си време на близки разстояния, при минимални транспортни разходи и вредни емисии.
Символът за безкрайност е избраната основа на градоустройственото решение, определяща комуникациите и движението в комплекса. Основната тъкан на проекта са тъмно червените структури, решени като модерна интерпретация на Забранения град и обгърнати от бели скулптирани повърхнини. Разпръснатите по тях отвори, рамкирани в синьо, напомнят за изкуството на китайския порцелан. Меките огъвки в краищата на ограждащите повърхности се издигат подобно на китайския островръх покрив.
Жилищната зона, над приземния етаж, се състои от еднофамилни, дву- и триетажни вили с различна площ, озеленен индивидуален двор и покривни тераси. Във вътрешността е разположен основният площад, предназначен за културни събития, с възможност за мултимедийни прожекции по две от белите повърхнини. Западно от основния площад се предвижда покрит амфитеатър. Площите за търговия, хранене и развлечение са на приземното ниво по периферията на комплекса и обособените за тях коридори, където изпълняват ролята на шумоизолиращ буфер.

Арт комплекс Донгуан     Източник:www.keremidski.com

Арт комплекс Донгуан, провинция Гуандун е вторият многофункционален културен център в строителна фаза, поръчан е от голям китайски инвеститор, който изгражда културни средища по примера на музея „Гугенхайм“. Проектът включва пълната програма с художествена галерия, търговия с изкуство, училище, ателиета, ресторант и конферентна зона с обща площ 60 000 кв.м. Теренните условия на естествения полуостров, образуван от сливането на две реки, са тежки поради спецификата на почвата. Строителният терен е бил отводнен, укрепен и дрениран. Изпълнени са почти хиляда носещи пилоти до здравия почвен слой, подземното ниво и част от грубия строеж.

Концепцията на Студио Керемидски включва пластично подредените кубистични елементи със зелени покриви, обгърнати със сложно огъната бяла повърхнина, която е препратка към хартията, създадена в Китай и използвана като основен художествен инструмент. Подчертава се връзката между историята, традициите и авангардното изкуството. Фасадата тип „хартиен лист“ ще бъде изградена от метална носеща конструкция и 2400 алуминиеви бели панела, всеки един от които има различна форма. Освен естетичната функция, с оглед на местоположението на полуострова, сградата ще поема допълнителна интерактивна функция - на нея ще се прожектират реклами, обръщения и произведения на изобразителното изкуство от текущите изложби в галерията. Освен естетически и конструктивно, след консултации със специалист, повърхнината е обмислена спрямо изискванията на Фън Шуй, за да могат енергиите от реките да се насочват правилно и да преминават плавно и без съпротивление около нея.

Телевизионно студио в Шанхай - реализация.     Източник:www.keremidski.com

Телевизионни студия с офиси за Шанхай, Шенжен и Пекин. Дизайнът на Студио Керемидски побеждава в конкурса за телевизионните студия с площ от 1000 кв.м., предназначени за различни китайски градове. Първото студио е построено в Шанхай през 2018 г. Целта на концепцията е да създаде триизмерно скулптурно пространство с усещане за безкраен поток, който „протича“ от тавана до пода в пластичен водовъртеж, подкрепен от линиите в пода. Всяка повърхност прелива в следващата и блести в различен цвят, създавайки светлинна феерия чрез добавена реалност. Специалният софтуер контролира светлината и избора между милиони цветови комбинации.

За да обезпечи безупречното изпълнение, архитект Керемидски обмисля още при проектирането всеки детайл и води стриктен авторски надзор при строителството. След изготвянето на макет с 3d принтер и тестване на различните материали е предпочетен GRG (гипс, подсилен със стъклени влакна), който е вложен в панелите, с предварително включени монтажни елементи. Монтираните вече панели в сложна триизмерна структура, са доизгладени, китвани и боядисани в точно опреден бял цвят. В профила на повърхнините са скрити стотици метри LED ивици, светещи по контура. Чрез електронното управление на системата, повърхностите могат да сменят и да преливат цветовете си по сложен алгоритъм. Фасадата е превърната в изцяло стъклена витрина, включително носещите колони, която експонира светещите вътрешни повърхнини, възприемани като „къща в къщата“ с размити граници. Включените сервизни и офисни помещения са изпълнени също с високо качество. Проектът е многократно представян в Китай пред различна публика, като водещ пример за дизайн с перфектно изпълнение.

 

Автор: д-р арх. Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари