Килим от кокичета и минзухари

Луковичните цветя, които българите обичат да отглеждат и няма градина без тях, са характерни наши ендемити или са внос от Холандия.
15.02.2006
Мариана Викторова - “Виктори”
519
цветя, кокичета, минзухари, пролет, луковични

Луковичните цветя, които българите обичат да отглеждат и няма градина без тях, са характерни наши ендемити или са внос от Холандия. Колекцията от луковични видове, цъфтящи през пролетта, е голяма и разнообразна както по видове и сортове, така и по багра на цветовете.

 

Луковичните цветя имат свой биологичен часовник и дори неизвадените след цъфтежа луковици, от август до падането на снега, се превкореняват. Засадени навреме, на тях им е необходима 7ºС почвена температура за 20 дни. Затова е необходимо да се спазва срокът на засаждане, който е септември - октомври и трябва да завърши не по-късно от началото на ноември.  Ако не сте го направили есента, за вашата градина може да намерите в търговската мрежа подговен (темпериран) посадъчен материал за стайно засаждане в саксии (луковици, подготвени за форсаж).Когато луковичните цветя напролет прецъфтят, откъснете засъхващите цветове, като оставите цветоносната дръжка, за да изхрани заедно с листата съзряващата луковица. Така те ще цъфтят с едри цветове през следващата пролет. Луковиците не се вадят всяка година, а на втората, в отделни случаи и на третата година.


 

Автор: Мариана Викторова - “Виктори”
Закони Нормативна база Коментари